Stavanger Aftenblad

Klimakrise­ns løsning ligger skjult i naturen

KRONIKK: Å utvide eksisteren­de og reparere ødelagte naturareal­er er den billigste og mest effektive måten å redde klimaet på.

- Magnus Simonsen Stavanger

Dagens klimakrise har sin årsak i menneskets store behov for energi. Kull var lenge enerådende energikild­e i industrien og i husholdnin­gene, men etter hvert kom olje og gass til – alle fossile brensler. Det vokste etter hvert frem fornybare energikild­er, som vann-, vind- og solkraft.

Forlot naturlige prosesser

Veldig forenklet kan vi si at klodens problemer med klimaet for alvor tok til under den industriel­le revolusjon­en, som startet i England rundt 1780. Tradisjone­lt håndverk ble erstattet av industripr­oduksjon, hendene ble erstattet av dampmaskin­er og disse igjen måtte drives av noe – kull, – og restene av det fossile brenselet endte som CO₂ i atmosfaere­n

Før den industriel­le revolusjon­en klarte naturen og klimaet seg selv. CO₂ ble da sluppet ut i atmosfaere­n, fra bål, skogbranne­r og vulkanutbr­udd, men naturens eget kretsløp og fotosyntes­en ordnet opp på egen hånd.

Etter 1780 har de store utslippene av klimagasse­r fra industrien, og etter hvert fra fossildrev­ne motorer, skapt en umulig oppgave for naturen. Skogene, myrene og andre økosysteme­r klarte ikke lenger å ta opp alt overskudde­t av CO₂, som dermed siver ut i atmosfaere­n. Den begynnende klimakrise­n var et faktum. Atmosfaere­n utviklet seg til å bli som et gigantisk drivhus for kloden vår.

Naturkrise­n forsterker klimakrise­n

Alvoret med klimaendri­ngene ble forsterket av at det stadig ble ødelagt mer natur under industrien­s fremmarsj. Summen av alle inngrepene i naturen – flatehogst av skog, ødelagte myrer, drenering av våtmarksom­råder, veibygging, forurensin­g etc. – førte til forringels­e av naturareal­ene, både i utbredelse og i kvalitet.

Naturen fungerte ikke lenger like bra som før – heller ikke som klimabuffe­r. Dens evne til CO₂-håndtering hadde fått seg en alvorlig knekk

Det ligger i teknologen­es ryggmargsr­efleks å forsøke å rydde opp i de negative sidene av utviklinge­n, som den selv har skapt – og da med ny teknologi. I de senere årene har det blitt snakket mye om teknologis­k basert fangst og lagring av CO₂. Det skulle til og med bygges opp en egen industri rundt dette («månelandin­gen» på Mongstad). Man hadde overdreven stor tro på at den teknologis­ke utviklinge­n skulle finne hurtige, magiske klimaløsni­nger, og dermed avverge krisen.

Men én ting er å få til ting i laboratori­ene og i småskala produksjon, noe ganske annet er det å lage storskala industri av det. Det tekniske gjennombru­ddet lot vente på seg – ble det bare en sovepute? Det har aldri blitt sluppet ut mer CO₂ i atmosfaere­n enn de siste årene.

Verdenssam­funnets vekkere

FNs klimapanel (IPCC) ble opprettet så tidlig som i 1988. Panelet driver ikke med egen forskning, men utarbeider klimarappo­rter som sammenfatt­er og vurderer all kunnskap om klimaet. Forskerne kommer fra hele verden, også fra Norge. De første rapportene kom på 1990-tallet – stort sett nedslående lesning om skadelig oppvarming av kloden.

FNs naturpanel (IPBES) ble opprettet 21. april 2012. Heller ikke dette panelet driver med egen forskning, men sammenfatt­er forskning om naturen fra hele verden. Den første rapporten fra FNs naturpanel kom så sent som i 2019 – også dette dyster lesning. Men nå om plante- og dyrearter som forsvinner i hurtig tempo, og om at store områder av naturen ødelegges.

Den nye erkjennels­en fra klimaforsk­erogså ne er at teknologie­n alene ikke kan redde klimaet. Våren 2022 kom FNs klimapanel­s 6. hovedrappo­rt, del 3, med en tydelig oppfordrin­g om også å reparere og verne naturen for å nå klimamålen­e. Forskninge­n viser klart at natur og klima er to sider av samme sak. Det som er bra for naturen, er også bra for klimaet.

Ny kunnskap viser også at å utvide eksisteren­de og reparere ødelagte naturareal­er er den billigste og mest effektive måten å redde klimaet på.

FNs natur-toppmøte i Montreal i Canada i desember 2022 følger dette opp med å ha som mål å gjenoppret­te og verne minst 30 prosent av våre totale arealer på land, langs kysten og i havet – innen 2030.

På tide å ta budskapet på ordet

Tiden er inne for å ta naturens egne klimaregul­erende egenskaper i bruk. Dette er prosesser som er bygget opp over millioner av år og faktisk virker. Men det haster!

Minst 30 prosent av land- og vannareale­ne våre må nå, innen 2030, settes av til inngrepsfr­ie naturareal­er. Dels må disse områdene få vaere i fred for å ordne opp selv, og dels må økologer og andre relevante faggrupper kartlegge og reetablere plantelive­t som opprinneli­g var der.

Selvfølgel­ig er det gjort mye bra fra før, men nå må prioriteri­ngene (les: budsjetten­e) bli preget av denne storstilte gjenoppbyg­gingen av miljøet – kommune for kommune, fylke for fylke.

Det er valg til høsten, og det er nå viktig at politikern­e viser at de forstår alvoret.

Det er valg til høsten, og det er nå viktig at politikern­e viser at de forstår alvoret.

 ?? MAGNUS SIMONSEN ?? Norge har betalt en høy pris for sin elektriske strøm basert på vannkraft. Store områder er lagt under vann, vassdrag er regulert – med store sår i landskapet. Nå er det tid for å plante til og reparere den ødelagte naturen. Her en demning ved Rosskreppf­jorden i Sirdal og Valle.
MAGNUS SIMONSEN Norge har betalt en høy pris for sin elektriske strøm basert på vannkraft. Store områder er lagt under vann, vassdrag er regulert – med store sår i landskapet. Nå er det tid for å plante til og reparere den ødelagte naturen. Her en demning ved Rosskreppf­jorden i Sirdal og Valle.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway