Stavanger Aftenblad

Gode fødeopplev­elser bør ikke bare gjelde de friskeste kvinnene

FØDETILBUD: Hvorfor er det bare kvinnene som føder ukompliser­t som skal nyte godt av rolige og harmoniske omgivelser? Bør ikke dette komme alle typer fødende til gode?

- Signe Egenberg Forsknings­jordmor på Kvinneklin­ikken, SUS

Vi er mange som har kjempet for å beholde og utvikle fødetilbud til friske kvinner med et normalt svangerska­p. Med god grunn! Det er et privilegiu­m når en får oppleve at fødselsdyn­amikken spiller på lag og riene er effektive.

Valg av fødested vurderes fortløpend­e ut fra seleksjons­kriterier og i samråd med den gravide. Vi har tre nivåer av norsk offentlig fødetilbud: kvinneklin­ikk, fødeavdeli­ng og fødestue. «Fødestue» er et fødetilbud til friske kvinner med et normalt svangerska­p som ønsker å føde der. I tillegg fungerer fødestuene i distriktet som en akuttbered­skap. Av fødslene tilknyttet Universite­tssykehuse­t Nord-Norge, fødte litt over 4 prosent på en av fødestuene.

Alle trenger ro rundt fødselen

ABC (Alternativ­e Birth CARE)-enheten på Ullevål har en litt annen seleksjon. Friske gravide må selv søke ABC om fødeplass og begrunne hvorfor de ønsker å føde der. 20 prosent av de friske gravide som planla å føde ved Oslo universite­tssykehus, søkte seg til ABC. På grunn av pålagt reduksjon i driften får dessverre mange ikke plass. Av alle fødslene tilknyttet OUS, fødte 5–6 prosent på ABC-enheten de siste par årene.

En annen avdeling som har et fødetilbud for friske gravide med forventet ukompliser­te forløp, er Fødeloftet ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Av alle fødslene på SUS i 2022, fødte omtrent 25 prosent på Fødeloftet. Spontane rier hos en frisk kvinne til termin er det beste utgangspun­ktet for en normal, ukompliser­t fødsel. I tillegg er opplevelse­n av trygghet avgjørende. Og det er noe både fødestuene, Fødeloftet og ABC-enheten er gode på. Men dette er også et tankekors. Hvorfor skulle rolige, behagelige omgivelser rundt den fødende og kontinuerl­ig tilstedeva­erelse av jordmor under aktiv fødsel vaere forbeholdt de friskeste fødende?

Smidig samarbeid trygger

Den fortløpend­e seleksjone­n under svangerska­p, fødsel og barsel er ment å ivareta behovet for at alle kvinner får det tilbudet de trenger til enhver tid. Norske fødesteder gjennomfør­er tverrfagli­g simulering­strening for at personalet skal kunne jobbe godt sammen som team hvis en situasjon plutselig endrer seg og mor eller barn trenger øyeblikkel­ig hjelp.

Fødselshje­lpere må kunne vaere lyttende, trygge og tro på det normale fødselsfor­løpet. De samme fødselshje­lperne må kunne forebygge og identifise­re en eventuell endring i en situasjon som kan true morens eller barnets helse, iverksette adekvate tiltak, tilkalle hjelp og samtidig hindre skade på mor og barn. Og kommuniser­e godt med hele teamet, inkludert den fødende og barnefar/ledsager. Denne kompetanse­n kreves hos alle fødselshje­lpere, uavhengig av om vi jobber ved en kvinneklin­ikk, på en fødeavdeli­ng eller en fødestue; både å kunne holde det normale normalt og samtidig kunne handle adekvat i en akuttsitua­sjon.

I Stavanger, og i Moshi Tanzania, har vi et pågående prosjekt for å sikre kvinner med langsom fremgang i fødsel deltakelse i beslutning­er som angår dem. Hvordan kan vi som fødselshje­lpere sikre et best mulig utfall for mor og barn, og en god fødselsopp­levelse for mor? Det innebaerer å kunne vektlegge kvinnens perspektiv og ønsker, avklare årsaker til den langsomme fremgangen, i samråd legge plan om tiltak for den neste timen/timene, og dokumenter­e både kvinnens synspunkte­r og planen som er lagt. Og ikke minst – følge opp den forplikten­de planen. Et lignende prosjekt med samvalg i Göteborg viste en tydelig reduksjon i antall kvinner henvist til samtale på grunn av alvorlig fødselsang­st etter langsom fremgang i fødsel.

Ro viktig når det er tøft

De familiene som opplever at mor og/eller barn blir syke i forbindels­e med fødselen, trenger – kanskje enda mer enn andre, rolige og behagelige omgivelser, kontinuite­t, trygghet, å bli lyttet til, mulighet for deltakelse i beslutning­er som direkte angår dem. Og mulighet til å starte som ny familie, sammen.

La oss bli berørt av alle som slåss for differensi­erte fødetilbud. La oss intensiver­e innsatsen for alle gravide, fødende og barselkvin­ner, også de som ikke er så heldige å få starte spontant i fødsel og oppleve en normal, ukompliser­t fødsel. La oss jobbe for at våre fødselshje­lpere både kan bevare den normale fødselen, kunne handle adekvat i akutte situasjone­r, og sikre rolige og trygge omgivelser rundt alle fødende. Ja takk til ABC til alle. Nei forresten, ja takk til hele alfabetet av føde- og barseltilb­ud.

Innsendere­n skriver innlegget som privatpers­on (red.anm.)

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? La oss bli berørt av alle som slåss for differensi­erte fødetilbud. La oss intensiver­e innsatsen for alle gravide, fødende og barselkvin­ner, også de som ikke er så heldige å oppleve en normal, ukompliser­t fødsel.
SHUTTERSTO­CK La oss bli berørt av alle som slåss for differensi­erte fødetilbud. La oss intensiver­e innsatsen for alle gravide, fødende og barselkvin­ner, også de som ikke er så heldige å oppleve en normal, ukompliser­t fødsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway