Stavanger Aftenblad

Det er på tide å stå opp for våre mødre og fedre

UNGE STEMMER: Aldersdisk­riminering i arbeidsliv­et skjer hver eneste dag. Nå er det på tide at vi unge snakker våre foreldres sak.

- Fredrik Fornes Markedsfør­er, journalist og foredragsh­older

Dette er en ode, fra de unge til de voksne. Vi beklager at vi har latt naeringsli­vet diskrimine­re dere.

Så lenge. Så åpenlyst.

Vi har ikke sagt noe. Bare latt det skje. En plass på veien glemte vi at mangfold også er ulik alder. Vi lot det bli greit å stemple mennesker som utdaterte, lite endringsdy­ktige og trauste – på grunn av et tall.

I skrivende stund finnes det over 100 stillingsa­nnonser på Finn.no med formulerin­ger som:

Ungt og dynamisk miljø.

Ungt og energisk miljø.

Ungt og aktivt miljø.

Det er aldersdisk­riminering i det klareste dagslys.

«Hos oss finner du ingen gamle, fastgrodde gubber eller kjerringer»

Det skrives, rett ut, at arbeidsgiv­eren verdsetter unge høyere enn eldre. At det kun er de unge som er aktive, energiske og dynamiske.

De kunne like gjerne skrevet «Hos oss finner du ingen gamle, fastgrodde gubber eller kjerringer».

Det finnes en rekke studier som viser at eldre mennesker blir utsatt for diskrimine­ring på ulike arenaer. Blant annet ser vi at sjansen for å bli kalt inn til intervju faller markant allerede etter fylte 40 år.

Likevel skriver mediene nesten aldri om aldersdisk­riminering. Og likevel har også vi unge latt det passere.

Vi har latt de eldre stå helt alene i kampen. Nå er det på tide å gi dem noen allierte.

Den yngre generasjon­en må fortelle våre ledere at vi ikke er interesser­t i noe «ungt miljø». Vårt mål er å utvikle oss. Få andre impulser og ulike perspektiv. Da trenger vi de som er eldre enn oss.

– Komplett ulogisk

De jeg har laert mest av – og ledd mest med – i løpet av min karriere, har vaert mennesker som er dobbelt så gamle som meg.

Ikke bare har de haugevis av erfaringer og kunnskap. De er også vel så energiske, morsomme og dynamiske som de yngre.

Jeg har selv en mor i 50-årene som gang på gang opplever at søknadene hennes ikke engang blir besvart. Det er ikke bare respektløs­t og trist. Det er komplett ulogisk.

En gjenganger er argumentet om at det ikke er vits å ansette folk som «snart skal gå av uansett». Vel, tiden da folk var ansatt i 30 år i samme bedrift er over.

Tall fra USA viser at gjennomsni­ttlig ansettelse­stid der i landet i fjor var rett over fire år. En 50-åring kan altså vaere lojal overfor minst fire ulike arbeidsgiv­ere til før pensjonsal­der. Er det lojalitet du vil ha, så bør du i alle fall ikke ansette en haug unge mennesker. Vi skal opp og frem, og forlater dere snart uansett. En voksen arbeidstak­er kan gjerne velge å bli ut karrieren.

De har mer livserfari­ng, har vaert gjennom store endringer gjennom en lang karriere – og vil ha mye mindre fravaer. De skal ikke hente i barnehage. De må ikke vaere hjemme fordi 4-åringen har feber for tredje gang på fire uker.

Det finnes rett og slett ingen akseptable argumenter for at mennesker over 50 skal vaere mindre attraktive enn yngre arbeidstak­ere.

Og det finnes i hvert fall ingen akseptable grunner til å åpenlyst aldersdisk­riminere foreldrene våre – uten at generasjon­en under dem står opp for dem og sier ifra.

Arnulf Øverland pusha 50 da han skrev «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv».

Ganske godt skrevet til å vaere en utdatert, lite energisk, udynamisk, gammel mann.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Vårt mål er å utvikle oss. Få andre impulser og ulike perspektiv. Da trenger vi de som er eldre enn oss, mener Fredrik Fornes.
SHUTTERSTO­CK Vårt mål er å utvikle oss. Få andre impulser og ulike perspektiv. Da trenger vi de som er eldre enn oss, mener Fredrik Fornes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway