Stavanger Aftenblad

Offentlig støtte til havvind eller sykehus?

VINDKRAFT: En storstilt satsing på vindkraft vil kunne svekke velferdsst­aten betydelig. Skal vi velge havvind eller sykehus?

- Bjarne Jensen Leder i havvindutv­alget i Motvind Norge

Det å bygge ut havvind i Norge er kostbart og krever store subsidier fra statskassa. I tillegg kan man erfaringsv­is forvente høyere strømprise­r for både naeringsli­v og husholdnin­ger når produksjon­skostnaden­e øker. Energikomm­isjonen som nylig la fram sin utredning «Mer av alt – raskere» (NOU 2023:3), bekrefter dette.

Både statsminis­ter Jonas Gahr Støre og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum har gjentatte ganger sagt at vi må prioritere, da det ikke er penger til alle gode formål. Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol uttalte nylig at det ikke er penger til andre byggetrinn ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Inntrykket man får, er at det byr på store utfordring­er å skulle finansiere ferdigstil­ling av det allerede påbegynte byggeprosj­ektet ved sykehuset uten store kutt i dagens budsjett. Det er å forvente at dette ville kunne gå utover tilbudet til pasientene.

Til tross for store utfordring­er med finansieri­ng av velferden, virker det som om statsminis­ter Jonas Gahr Støre og oljeog energimini­ster Terje Aasland har bestemt seg for at det skal satses stort på kostbar havvind. Støre hevder at det må installere­s 1500 havturbine­r innen år 2040. Én enkelt flytende havvindtur­bin kan ha en kostnadsra­mme på 600–800 millioner, og de totale kostnadene for havvindsat­singen vil dermed kunne tilsvare et norsk statsbudsj­ett.

Olje- og energidepa­rtementet vil sikre økonomien i havvindpro­sjektene gjennom såkalte «differanse­kontrakter», hvor Staten garanterer en minstestrø­mpris til eierne av vindturbin­ene femten år framover i tid. Eiere av slike havvindanl­egg er typisk store internasjo­nal energisels­kaper. Når det for eksempel blåser mye i hele Nordsjøen, vil strømprise­ne i markedet gå ned mot null i perioder. Da trer Staten til og betaler ut skattepeng­ene våre til disse energisels­kapene. Det sier seg selv at det å gå inn på sine prosjekter vil kunne svekke velferdsst­aten betrakteli­g. Det er slett ikke sikkert at det vil vaere igjen penger til bygging eller drift av nye sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway