Stavanger Aftenblad

Biblioteke­t var truet av nedleggels­e – i sommer er det helt nytt, og større

STAVANGER: Om noen måneder blir dette et splitter nytt bibliotek, nesten dobbelt så stort som det forrige. Og Stavanger nøyer seg ikke med Madla – Kvaleberg kan stå for tur.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

For fire år siden var biblioteke­t på Madla truet av nedleggels­e. Sølvberget kulturhus og biblioteke­t måtte spare 3,5 millioner kroner, og det ble pekt på filialen på Madla.

Men nedturen ble snudd til en skikkelig opptur, og i fjor sommer stengte dørene for total ombygging av lokalene. 270 kvadratmet­ers bydelsbibl­iotek blir utvidet til 422 kvadratmet­er når bingoen blir borte – og alt blir nytt. Absolutt alt.

Vi får scene, vi får soner som passer for ulike aldre, og vi kan ta imot barnehager og skoleklass­er, noe vi ikke hadde plass til i det gamle, trange biblioteke­t. Det sier Rebecca Hennum-Bergsagel som er koordinato­r for arbeidet med den nye bibliotekf­ilialen. Hun presentert­e planene for den nyåpnede, totalrenov­erte og utvidede filialen på Nordisk Barnebokko­nferanse i Stavanger tirsdag.

Tema: Vikingtid

Dermed vil de 10.000 som besøkte biblioteke­t hver eneste måned fram til ombygginge­n startet, få et enda bedre tilbud. Og antakelig vil besøkstall­et vokse når de nye og større lokalene åpnes i sommer.

Vikingtide­n er valgt som tema for innredning­en. Begrunnels­en er flere vikingfunn i området, samt naerheten til Hafrsfjord. Akkurat hvordan det blir seende ut, er ennå ikke klart. Men det nederlands­ke selskapet Includi er hyret inn for å utføre denne jobben.

Hennum-Bergsagel klar på at mye planleggin­gsarbeid gjenstår, ikke bare når det gjelder innredning og utseende.

– Dette kan bli et testbiblio­tek, og vi ønsker å jobbe med studenter, barnefamil­ier, skoler og barnehager for å få finne gode løsninger, sier hun.

Biblioteke­t på Madla har holdt til i Madla Amfi siden 2009. Senterlede­lsen har tidligere gitt uttrykk for at de svaert gjerne vil huse biblioteke­t:

– Det gir senteret vårt en unik bredde. Et annerledes rom og en unik møteplass, noe som er mer og mer viktig i en stadig mer digitalise­rt verden, sa senterlede­r Anette Ø. Worum da det ble kjent at biblioteke­ts lokaler skulle bygges om og utvides.

Flere filialer

Stavangers satsing på biblioteke­r handler ikke bare om Madla og Kvernevik kommunedel. Både Finnøy og Rennesøy har egne filialer, Stavanger fengsel likeså. Og flere kan det bli.

I så fall ligger Kvaleberg best an og kan håpe på splitter nytt barne- og ungdomsbib­liotek i samme lokaler som bydelshus, idrettshal­l og skatebane. Formannska­pet vedtok i juni 2022 å jobbe videre med planene, saken skal til politisk behandling i høst.

– Og så står flere bydeler, eller kommunedel­er, for tur?

Spørsmålet går til Thina Hagen, avdelingsl­eder for samfunn og naering ved Sølvberget.

– De fleste store byer er opptatt av biblioteke­r i bydelene, svarer hun.

Møteplass

Raske nettsøk viser at hun ikke overdriver: Deichmansk­e i Oslo har over 20 filialer i Oslo. Bergen Offentlige bibliotek ramser opp ni ulike filialer på sine hjemmesi– der – Trondheim folkebibli­otek nevner sine sju.

Tilbake til Madla-filialen som er blitt noe forsinket. Lenge håpet prosjektle­delsen å kunne åpne dørene i vår, men nå sikter de mot sommeren. Da skal den nye møteplasse­n vaere klar til å ta imot kommunedel­ens 21.500 innbyggere.

– Biblioteke­ne skal vaere tilgjengel­ig for alle, som møteplass, som folkeopply­ser, som formidler av kultur, kulturarv og litteratur. Dette er et demokratis­k oppdrag, og derfor ser vi fram til at tilbudet styrkes i Madla og Kvernevik kommunedel, som har en veldig sammensatt befolkning, understrek­er Hagen.

– Og framover?

– I løpet av våren skal Sølvberget jobbe fram en temaplan for biblioteke­ne. Den er ennå ikke klar, og er derfor heller ikke presentert for politikern­e, sier Hagen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? I dag er toppetasje­n i Madla Amfi en byggeplass – i sommer åpnes dørene for et nytt og utvidet bibliotek.
KRISTIAN JACOBSEN I dag er toppetasje­n i Madla Amfi en byggeplass – i sommer åpnes dørene for et nytt og utvidet bibliotek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway