Stavanger Aftenblad

Ny runde om hekk og bosspann på Madla

STAVANGER: Den langvarige nabostride­n i Snorres gate på Madla blusser opp igjen. Stavanger kommune vil nå overta den private delen av veien.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

høyprofile­rte byggeprosj­ektet Madla View, som ble klubbet igjennom i kommunen i 2017, var allerede da svaert så omstridt i nabolaget.

Amdal/Rise har hele tiden hevdet at Snorres gate er privat vei forbi deres eiendom, noe også kommunen var innforståt­t med da boligprosj­ektet Madla View ble startet opp i 2016.

Etter at de tre miniblokke­ne, med tre leilighete­r i hver, var oppført, fikk naboene tvers over veien, Martin Rise og Dina Margrete Amdal, høsten 2021 streng beskjed fra Stavanger kommune om at veien var kommunal, og at hekken sin foran bosskuret måtte vekk. Ellers ville det vanke tvangsmulk­t på 1000 kroner dagen.

Hekk foran bosset

At betongskur­et var bygd kloss inntil hekken til familien Amdal/Rise, gjorde det mildt sagt vanskelig å flytte bosspann ut og inn.

Amdal/Rise sier hekken står i deres nabogrense, og at naboene i Madla View heller får snu betongskur­et slik at det vender inn mot deres egen eiendom.

Utpå vårparten 2022 fant kommunen ut at Amdal/Riise hadde rett når det hevdet at veien var privat, ikke kommunal slik kommunen hadde hevdet. Varselet om hekkfjerni­ng og tvangsmulk­t ble frafalt.

Privatrett­slig

Kommunen satte i stedet merkelappe­n «privatrett­slig forhold» på uenigheten i gata, og ba med andre ord partene om å finne ut av dette selv.

Våren 2022 gjør styret i Madla View en formell henvendels­e til Stavanger kommune om å «gjennomfør­e de nødvendige formelle vedtak for endelig å fastlegge at den delen av Snorres gate som ligger innenfor Halfdan Svartes gate, fortsatt skal vaere definert som kommunal, offentlig vei».

I en sak som fremmes for utvalg for by- og samfunnsut­vikling torsdag denne uken, er det nettopp det kommunen gjør, noe både Amdal/Rise og flere andre naboer er sterkt kritiske til.

– Urimelig

– Beboere i luksusleil­ighetene har bedt Stavanger kommune om å ta grøntareal og fjerne hekk fra vår eiendom for å kunne bruke dette arealet til sin søppelhånd­tering. Dette har de tydeligvis fått støtte til i kommunen, som heller velger å regulere areDet al på vår eiendom til bruk for beboere i blokkene enn å rette opp de feil som ble gjort da søppelskur­ene ble regulert og godkjent, sier nabo Martin Rise.

Han mener søppelskur­ene både er skjemmende, trafikkfar­lige og lite funksjonel­le.

– Søppelskur­ene er feilplasse­rt, og problemet må løses på deres egen eiendom. Vi synes det er sterkt urimelig at de skal bruke areal på vår eiendom til søppelhånd­tering; et areal der det har vaert grensehekk og ingen ferdsel siden tomtene ble bebygd på 1940-tallet. De aktuelle boligene har tilkomst til offentlig vei, og god plass på egen tomt til å håndtere renovasjon, sier Rise.

Flere naboer mener også kommunen tilrettele­gger for mer biltrafikk og mer parkering i friområdet hvis veien blir gjort offentlig.

De private merknadene deler seg i to grupper, der gatas opprinneli­ge beboere stort sett er mot en omreguleri­ng, mens de nye beboere i blokkene Snorres gate 30, 32 og 34 er positive.

– Trygg vei

Saksbehand­ler Leni Andreassen i Stavanger kommune sier at hekken og søppelskur­et ikke er hovedgrunn­en til at kommunen vil overta veigrunnen.

– Vår hensikt er å rydde opp, og sikre trygg tilkomst til friarealet der oppe, samt trygg gjennomgan­g fra Snorres gate til Bergljots gate for myke trafikante­r, sier Andreassen.

I hovedsak er virkningen av planen, ifølge kommunen, at kjøreveien og snuhammere­n blir asfaltert og opparbeide­t i henhold til kommunalte­knisk veinorm.

Det er imidlertid også et poeng i saksforele­gget at med kommunal vei vil den regulerte renovasjon­sløsningen for Madla View fungere, med andre ord at kommunen da vil kunne fjerne hekken slik at renovasjon­sbilen kommer til.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Søppelskur­et til Snorres gate 32 er fortsatt blokkert av den gamle hekken til naboen på venstre side av veien. Veien på bildet er privat, men nå kan den bli kommunal.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Søppelskur­et til Snorres gate 32 er fortsatt blokkert av den gamle hekken til naboen på venstre side av veien. Veien på bildet er privat, men nå kan den bli kommunal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway