Stavanger Aftenblad

– Er det lov å logge av når barna er syke, spurte Trine-Lise Giske. Spørsmålet fikk det til å koke

ARBEIDSLIV­ET: Trine-Lise Giske (41) står i spagat. Hun må jobbe, men har sykt barn. Kan hun ta seg av barnet samtidig som hun er på hjemmekont­or? Eksperter advarer.

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Camilla Klovning journalist camilla.klovning@ aftenblade­t.no

«Pappa hjemme i går, mamma hjemme i dag. Ingen barnevakte­r i sikte,» skrev Trine-Lise Giske på Linkedin like før jul.

Hun hadde lenge følt at kombinasjo­nen hjemmekont­or og syke barn var krevende, og hadde vaert hjemme med syke barn av og på i flere uker da hun delte hjertesukk­et:

«Bør man vaere hjemme med syke barn uten å vaere tilgjengel­ig for arbeidsgiv­er, eller er det innafor med multitaski­ng?»

Responsen lot ikke vente på seg.

– Folk jeg ikke visste hvem var tok kontakt og sa jeg satte ord på noe de hadde kjent på, sier hun. – Hva sier det deg?

– Jeg tror vi er mange som kjenner på at dette er en vanskelig kombinasjo­n, sier tobarnsmor­en.

– Konstant dårlig samvittigh­et

Giske er daglig leder i firmaet

Monkey Studio Interiørak­itektur + Branding, som har fem ansatte. Barna hennes er seks og ni år gamle.

– Det er en evig balanse mellom jobb og å vaere hjemme, og konstant dårlig samvittigh­et for ikke å vaere nok til stede begge plasser. Det er den forbanna spagaten. Du blir aldri mykere, uansett hvor mye du tøyer og strekker.

Hun har likevel blitt bedre til å skille mellom jobb og privatliv.

– Firmaet ble startet opp for tre år siden. I begynnelse­n snakket jeg i telefonen omtrent 24 timer i døgnet. Det gikk så langt at barna begynte å grine da jobb-partneren min ringte. Det påvirket familieliv­et veldig negativt. Da skjønte jeg at jeg måtte ta grep, sier 41-åringen fra Stavanger.

Struktur og faste tidspunkte­r for arbeid og fritid, ble løsningen. Dette måtte vekkes til live igjen før jul da familien hadde hatt sykdom i flere uker og blandet hjemmekont­or med det å vaere hjemme med syke barn. Sammen med sønnen satte hun opp en liste over hva som skulle gjøres den dagen han var hjemme og hun også skulle jobbe.

– Det fungerte, og han opplevde at han var involvert.

– Hvorfor forventer du selv at du skal jobbe når barnet er sykt?

– Hvis jeg har et barn som er hjemme med feber, tenker jeg jo at jeg kan jobbe. Da jeg vokste opp, var mange mødre hjemme.

Jeg vil vise barna mine at mamma jobber og klarer det fint, at det går an å gjøre begge deler. Arbeidsmor­al betyr også noe for meg. Selv om man har snue, kan man fortsatt koble seg på et møte, sier Giske, som presiserer at hun likevel ikke forventer av sine ansatte at de skal jobbe når barna er syke.

– Jeg er tydelig på at dette er mitt valg, det er greit for meg og mitt barn, men jeg forventer ikke det av dem. Som ledere vil vi tilrettele­gge for at det kan komme oppturer og nedturer. Det må vaere rom for sykdom og dårlige dager uten at en skal føle at en mislykkes.

Giske kjenner selv på dårlig samvittigh­et for å gi sønnen en

skjerm når han er syk, og føler hun egentlig burde spilt et spill eller lest en bok med ham.

– For meg, som jobber på skjerm, er det lett å sette meg til å jobbe til alle døgnets tider. Jeg får gjort jobben min, men hva gjør det med barnet å sitte på Ipad hele dagen? spør hun.

– Mulig å gjøre litt

Arbeidsgiv­ere, ansatte, fagforenin­ger og eksperter Aftenblade­t har snakket med sier dilemmaet om hvorvidt man skal jobbe eller ei når barnet er sykt, er et tema på flere arbeidspla­sser.

– Det er viktig å si at det er lov å vaere syk. Det aller viktigste er at det syke barnet får den omsorgen og oppmerksom­heten det trenger. Derfor må det vaere en kultur på arbeidspla­ssen som gir rom for å ta seg av syke barn uten at det skal få negative konsekvens­er for arbeidstak­er, sier Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO.

– Samtidig vil det i mange tilfeller vaere mulig for de ansatte å gjøre noen arbeidsopp­gaver, selv om de er hjemme med syke barn. Da kan hjemmekont­or vaere en god løsning for både ansatte og arbeidsgiv­er, legger hun til.

Pappa jobber, Marius er syk

I Sandnes ligger Marius (10) ligger syk under et pledd, mens pappa Torleiv Tengs-Pedersen sitter foran pc-en ved spiseborde­t.

Han er teamleder i HR-avdelingen i Sparebank 1 SR-Bank. Da Aftenblade­t er innom, er sønnen Marius (10) syk på femte dagen.

– Om du kan ha hjemmekont­or når du er hjemme med syke barn, avhenger selvsagt av hva slags jobb du har. Jeg tror dessuten at terskelen for å vaere hjemme med sykdom, har endret seg litt etter koronapand­emien. For noen år siden ville vi nok sendt sønnen vår på skolen i dag, sier Tengs-Pedersen.

Han har rigget seg til ved spiseborde­t med baerbar pc, mobiltelef­on, hodetelefo­ner og kaffe. Noen meter unna i sofakroken, ligger Marius med en mobiltelef­on i hånda. At pappa jobber synes tiåringen er greit, selv om han ikke er i form.

– Det er kjedelig å vaere syk. Jeg savner skolen, fotballen og vennene mine. Men det er helt ok å se på tv eller telefonen, sier 5. klassingen.

Tengs-Pedersen skjønner at spagaten mellom hjemmekont­or og syke barn er krevende for mange.

– Man må tilpasse seg ungene, og omsorgsbeh­ovet er helt klart større dess yngre de er. Hvis Marius hadde vaert veldig syk, ville jeg nok tatt en «sykt barndag» uten å logge meg på pc-en. For meg er det først og fremst et gode og en fleksibili­tet å kunne kombinere hjemmekont­or og syke barn. Samtidig forstår jeg at enkelte kan oppleve et press om å levere på jobb selv om ungene

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Trine-Lise Giske har kombinert mange dager på hjemmekont­oret på Auglend med omsorg for syke barn. Hun kjenner på konstant dårlig samvittigh­et.
JARLE AASLAND Trine-Lise Giske har kombinert mange dager på hjemmekont­oret på Auglend med omsorg for syke barn. Hun kjenner på konstant dårlig samvittigh­et.
 ?? PRIVAT ?? Trine-Lise og sønnen på seks år laget en liste over hva de skulle gjøre mens han var syk og hun også måtte jobbe. Det gjorde dagene lettere.
PRIVAT Trine-Lise og sønnen på seks år laget en liste over hva de skulle gjøre mens han var syk og hun også måtte jobbe. Det gjorde dagene lettere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway