Stavanger Aftenblad

Slik gjør de det

ARBEIDSLIV: Dette sier andre organisasj­oner og bedrifter om kombinasjo­nen hjemmekont­or og sykt barn.

-

Kreftforen­ingen i Rogaland

– Ansatte setter pris på hjemmekont­or-muligheten og fleksibili­teten det gir, og dette fungerer for det meste veldig bra. Medaljens bakside er når ansatte sier de har hjemmekont­or fordi de er syke eller har syke barn, sier Camilla Gram.

Et typisk eksempel er at ansatte blir oppringt fra barnehagen fordi barnet er sykt.

– Da sier de gjerne at de har hjemmekont­or resten av dagen, sier Gram, og presiserer:

– Å ha hjemmekont­or betyr at du skifter sted for å utføre jobben. Er du hjemme fordi du er syk eller har sykt barn, skal du bruke egenmeldin­g eller sykt barn-melding. Sykefravae­rsstatisti­kken blir feil om folk tar hjemmekont­or ved sykdom.

Sparebank 1 SR-Bank

Nina Moi Edvardsen, konserndir­ektør med ansvar for HR i Sparebank 1 SR-Bank, er tydelig på at når ansatte er syke, eller har syke barn, så skal de ikke jobbe. Heller ikke på hjemmekont­oret.

– Er barnet sykt, har den ansatte omsorg for barnet, sier Edvardsen, som likevel vedgår at pandemien og fleksibili­teten med hjemmekont­or utfordrer skillene mellom privatliv og jobb.

– Men jeg får ikke tilbakemel­ding fra ansatte om at dette er et problem hos oss.

Sandnes Sparebank

– Fra arbeidsgiv­ers side er det ingen forventnin­g om å bruke hjemmekont­or når en ansatt har syke barn. At ansatte likevel velger hjemmekont­or når de har syke barn, er nok tilfellet noen ganger, sier HRdirektør Stein Haga.

– Vi opplever at noen ser på det som en praktisk løsning å kunne vaere hjemme når barna er syke samtidig som de utfører arbeid av begrenset omfang, sier Haga.

Nito

– Våre undersøkel­ser viser at medlemmene gjerne vil jobber mer på hjemmekont­or, sier Nito-advokat Tone Bjellaanes.

Nito, som organisere­r ingeniører og teknologer, har foreløpig ikke spurt medlemmene om hjemmekont­or også betyr mer jobbing med sykt barn.

– Men vi ser at skillet mellom jobb og fritid har en tendens til å viskes ut når arbeidshve­rdagen blir stadig mer fleksibel. Her må vi vaere observante. Arbeidsgiv­er må ikke forvente at ansatte jobber eller stiller i møter med syke barn på fanget fordi de har mulighet til det. Ansatte har rett til fri når de har omsorg for syke barn, sier Bjellaanes.

Tekna

Erlend Aarsand i fagforenin­gen Tekna:

– Det er ingen tvil om at flere enn før jobber med syke barn på fanget. Vi forstår at mange er glad i jobben sin, men det er viktig at ansatte ikke bidrar til å uthule rettighete­ne sine. De bør også tenke på signalet som sendes til både kolleger og ledere om de ikke tar sykedagene de har rett på, sier Aarsand.

Capgemini

Regiondire­ktør Eivind Gjesteland i IT-konsulents­elskapet Capgemini, sier de er tydelige på at det ikke er forventet at ansatte jobber når de er hjemme med syke barn.

– Men verden er ikke svart/hvit. Det er forskjell på å vaere hjemme med en frisk 10åring som må ha en ekstra dag inne etter omgangssyk­e, og en toåring med feber. Mange ønsker å jobbe litt dersom situasjone­n hjemme tillater det. Kanskje er lovverket modent for en revisjon, både når det gjelder eget og barns sykefravae­r. Det hender jo at man er i form til å jobbe litt, også når man selv er syk, eller at formen kommer seg i løpet av dagen, sier Gjesteland

Er du hjemme fordi du er syk eller har sykt barn, skal du bruke egenmeldin­g eller sykt barnmeldin­g. Sykefravae­rsstatisti­kken blir feil om folk tar hjemmekont­or ved sykdom.

Camilla Gram, Kreftforen­ingen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway