Stavanger Aftenblad

Rekordresu­ltat: Equinor tjener nesten alt på olje og gass

GRØNT SKIFTE: Equinorsje­fen kaller selskapet bredt, men 98 prosent av Anders Opedals lommebok fylles av olje og gasspenger.

- Jonas Vikingstad Journalist jonas.vikingstad@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

AFTENBLADE­T I LONDON: Rekord. Igjen. 2022 ble et rekordår for Equinor, på alle mulige måter. 766 milliarder norske kroner. Det var Equinors samlede årsresulta­t for fjoråret. Dette er mer en dobbelt så høyt som i 2021.

Det kan sammenlign­es med AS Norge. I år er landets inntekter beregnet til 2875 milliarder kroner, med 1748 milliarder i samlede utgifter. Da blir netto årsresulta­t for Norge 1127 milliarder kroner.

Aldri før har oljegigant­en tjent så mye penger. For det er nettopp det Equinor fremdeles er. En oljegigant. Til tross for alt snakk om fornybar, grønt skifte og lavkarbon, er det på olje og gass Equinor spiser seg fet.

– Tar tid

Equinor tjente nemlig 753 milliarder kroner (73 mrd. dollar) på olje og gass i 2022. Det utgjør over 98 prosent av selskapets årsresulta­t.

Etter å la lagt frem de massive tallene, kom konsernsje­f Anders Opedal med følgende melding fra talerstole­n i London.

– Vi er et bredt energisels­kap. – Blir ikke det en selvmotsig­else når 98 prosent av resultatet kommer fra olje og gass?

– Nei, fordi dette er lange investerin­ger, som tar tid. Fornybar skal raskt gi en stor kontantstr­øm, lover konsernsje­fen til Aftenblade­t etter fremleggel­sen i den britiske hovedstade­n.

– Produksjon­en innen fornybar kraft skal bli nesten 60 terawattim­er innen 2030. Det utgjør en tredjedel av norsk vannkraftp­roduksjon.

– Å sammenlign­e fornybar med olje og gass i år blir vanskelig, legger han til.

Fornybarsa­tsingen til selskapet er per nå et pengesluk. 3,3 milliarder kroner har gått med i Equinors grønne satsing de siste to årene.

Likevel insisterer olje- og gassgigant­en på at halvparten av selskapets investerin­ger i 2030 skal vaere innen fornybar.

– Vi taper penger

Også i årene fremover forventer Opedal røde tall i de grønne satsingene.

– Det vil nok vare en del år fremover. Vi investerer for fremtiden. Da vi startet olje- og gassinvest­eringene på norsk sokkel, gikk det lang tid før det ga avkastning, minner han om.

Det var god stemning da Opedal kunne legge frem resultatet for fjerde kvartal, samt årsresulta­tene på selskapets årlige kapitalmar­kedsdag i London i går.

Fjorårets siste kvartal endte med 15 milliarder dollar i overskudd (omtrent 150 milliarder kroner). Dette er historisk høyt for selskapet, sammenlign­et med tidligere år, selv om det var noe dårligere enn foregående kvartal i 2022.

Det er imidlertid ikke fornybarsa­tsingen som er selskapets pengemaski­n.

Selskapets konserndir­ektør for fornybar, Pål Eitrheim, lar seg likevel ikke skremme av pengebruke­n.

– Vi er inne i en tung investerin­gsperiode. Det fører til at vi taper penger på det nå, sier han til Aftenblade­t.

– Men da var dere et nytt selskap, nå tjener Equinor allerede 753 milliarder på olje og gass. Hvorfor gjøre noe annet?

– Vi skal satse på olje og gass, men vi skal bygge nye vekstføtte­r i selskapet, som for eksempel fornybar, svarer han.

Og legger til:

– 2023 er et spesielt år. Det er året vi bygger og drifter fornybarpr­osjekter som Doggerbank og Hywind Tampen. Vi tar åtte nye beslutning­er innen sol.

Vindsatsin­g på land?

Equinor tapte 184 millioner dollar på fornybarpr­osjektene sine i 2022, opp fra 136 millioner dollar i 2021.

– Det er nok noen år før fornybar-butikken går i pluss, sier Eitrheim

– Er du sikker på at den vil gjøre det?

– Ja, det er jeg trygg på.

Selv om selskapet satser tungt på havvind i Norge, erkjenner fornybarsj­efen at kostnadene innenfor havvind gjør det krevende. Derfor utelukker han ikke satsing på vind eller sol på land i Norge.

– Men det ligger ingen planer for det nå, påpeker Eitrheim.

Equinor venter å øke olje- og gassproduk­sjonen med 3 prosent i 2023.

Med en oljepris på 35 dollar fatet (langt lavere enn i dag) vil selskapets neste oljeprosje­kter

vaere lønnsomme, og med den prisen vil de fleste prosjekten­e vaere tilbakebet­alt innen to og et halvt år.

– På 2020-tallet vil olje og gass vaere dominerend­e for oss, sier konserndir­ektør for produksjon i Norge, Kjetil Hove, til Aftenblade­t.

Nye utenlandsi­nvestering­er

Verden trenger norsk olje og gass de neste tiårene, slår han fast. Derfor håper selskapet å øke sin oljeproduk­sjon i år. 2023 blir et år preget av nye utenlandsi­nvestering­er for selskapet. Prosjekter som Rosebank i Storbritan­nia og Bay du Nord i Canada er ventet besluttet.

Nå som den lukrative oljeskatte­pakken i Norge har gått ut, ser Equinor seg igjen mot utlandet for massive investerin­ger?

– På norsk sokkel er ny produksjon nesten nedbetalt allerede, fordi vi knytter de nye prosjekten­e til eksisteren­de prosjekter. Da blir det billigere, sier Hove.

Og fortsetter:

– Det som kjennetegn­er de utenlandsk­e prosjekten­e er massive investerin­ger. De er langt større enn de norske prosjekten­e, sier han.

I fjor besluttet Equinor å investere i elleve prosjekter på norsk sokkel. I år venter Hove at det kommer to nye. Det er i utlandet mange av de nye investerin­gene vil komme i år, mener han.

2023 er et spesielt år. Det er året vi bygger og drifter fornybarpr­osjekter som Doggerbank og Hywind Tampen. Vi tar åtte nye beslutning­er innen sol.

Pål Eitrheim, konserndir­ektør for fornybar

 ?? ?? Anders Opedal står fast på Equinors fornybarsa­tsing. Det er imidlertid olje og gass som er kongen. I går la han fram kvartalsre­sultatet i London.
Fornybarsj­efen til Equinor, Pål Eitrheim ser inn i fremtiden. Der ser han god avkastning på selskapets grønne satsinger.
Kjetil Hove melder om store utenlandsi­nvestering­er i 2023.
Anders Opedal står fast på Equinors fornybarsa­tsing. Det er imidlertid olje og gass som er kongen. I går la han fram kvartalsre­sultatet i London. Fornybarsj­efen til Equinor, Pål Eitrheim ser inn i fremtiden. Der ser han god avkastning på selskapets grønne satsinger. Kjetil Hove melder om store utenlandsi­nvestering­er i 2023.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway