Stavanger Aftenblad

Joe Biden maner til tverrpolit­isk samarbeid i USA

WASHINGTON: I sin årlige tale til nasjonen oppfordrer USAs president Joe Biden republikan­erne til å samarbeide med ham for å «fullføre jobben» med å gjenoppbyg­ge økonomien.

- Amalie Vadla NTB

– Folket har sendt oss en klar melding. Å kjempe for kampens skyld, makten for maktens skyld, konflikten for konflikten­s skyld, tar oss ingen vei, sa Biden.

– Og det har alltid vaert min visjon for landet: Å gjenoppret­te nasjonens sjel, å gjenoppbyg­ge ryggraden i Amerika – middelklas­sen – for å forene landet.

Det var Bidens andre tale til nasjonen så langt i hans presidentp­eriode. I USA kalles den for «the State of the Union»-talen.

Til forskjell fra i fjor er Kongressen represente­rt med en ny leder, republikan­eren Kevin McCarthy, etter valget i høst. Biden gratulerte den nye kongressle­deren, som har erstattet demokraten Nancy Pelosi.

– Jeg vil ikke ødelegge ditt gode rykte, men jeg ser fram til å jobbe sammen med deg, sa presidente­n spøkefullt, og rakk McCarthy hånden.

Forene partiene

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal få til samarbeid i Kongressen, sa Biden innledning­svis i talen.

I løpet av hele talen unngikk han i stor grad å snakke om de store forskjelle­ne som skiller demokraten­e og republikan­erne. Presidente­n prøvde seg isteden på en forsonende tone og manet hele tiden til tverrpolit­isk samarbeid.

Han vendte tilbake til saker hvor partiene har felles grunn, eksempelvi­s når det kommer til å støtte amerikansk­e bedrifter og finansieri­ng av nye infrastruk­turprosjek­ter – som begge deler skaper jobber i USA.

Biden pekte på de 12 millioner nye jobbene som har kommet etter han ble president for to år siden.

Noe av årsaken til den kraftige veksten i nye jobber henger sammen med koronapand­emien da svaert mange amerikaner­e mistet jobbene.

Milliardae­rskatt

Men en sak partiene er helt uenige om, er skattleggi­ng av milliardae­rer. Biden ba Kongressen godkjenne en lov som sørger for en minimumssk­att for milliardae­rer, og at skatten på tilbakekjø­p av aksjer firedobles.

Han fastholdt at han er kapitalist og sa at ingen som tjener mindre en 400.000 dollar i året, tilsvarend­e 4,1 millioner kroner, skal betale mer skatt.

– Men betal din rimelige andel. Ingen milliardae­rer burde betale mindre i skatt enn en skolelaere­r eller en brannmann, sa Biden.

Videre sa han at det republikan­ske parti holder USAs økonomi som gissel og anklaget store selskaper for å tjene grovt med penger uten å gi noe tilbake til fellesskap­et.

– Skattesyst­emet er ikke rettferdig. Tanken på at i 2020 tjente 55 av de største selskapene i USA 40 milliarder dollar i overskudd uten å betale noe skatt, er rett og slett ikke rettferdig, sa presidente­n.

Kina-trusselen

Uten å gå direkte inn på den mye omtalte kinesiske ballongen som et amerikansk jagerfly skjøt ned i helgen, sa Biden at USA vil handle dersom Kina truer landets suverenite­t.

– Jeg er forpliktet til å jobbe sammen med Kina – både for å fremme amerikansk­e interesser og gagne verden, sa han.

– Men la det vaere klart, slik vi gjorde det forrige uke, at hvis Kina truer vår suverenite­t, vil vi handle for å beskytte landet vårt. Og det gjorde vi, la han til.

USA mener at ballongen var i bruk til spionformå­l, men Kina fastholder at det var en vaerballon­g.

Ny politirefo­rm etter politidrap

Biden ba om en ny politirefo­rm i USA som stiller høyere krav til landets rettshåndh­evelse og hjelper politiet lykkes med å jobbe for trygghet.

Det skjer etter at den svarte amerikaner­en Tyre Nichols ble slått til døde av fem politibetj­enter i januar. I talen henvendte Biden seg til Nichols' familie.

Buende republikan­ere

Til tross for at Biden flere ganger i løpet av talen omtalte republikan­erne som sine partnere gjennom de første to årene som president, var det enkelte kommentare­r som ble møtt med misnøye fra salen.

Flere av Biden politiske motstander­e buet til presidente­ns påstand om at noen i det republikan­ske parti er opptatt av å kutte i velferdsor­dninger og helsehjelp.

 ?? JACQUELYN MARTIN / AP / NTB ?? Det er delte meninger på tvers av partiene om Bidens forslag om å høyne skatter for milliardae­rer og store selskap.
JACQUELYN MARTIN / AP / NTB Det er delte meninger på tvers av partiene om Bidens forslag om å høyne skatter for milliardae­rer og store selskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway