Stavanger Aftenblad

Det du putter i din kropp går ut over meg!

RUS: Jeg leste kronikken Min kropp mitt valg! og tenkte; Har du spurt noen som er glad i deg hva de synes om din rusbruk? Er det du som bruker rus som bestemmer når din rusbruk går ut over andre, eller er det dine naere som kjenner dette best?

- Merete Almås Pårørende til rusavhengi­g

Veldig mange utvikler et problemati­sk rusbruk og får alvorlige problemer og konsekvens­er av dette. Det er ikke mange som har et slik forhold til det som du beskriver i kronikken. Du nevner ingen naere rundt deg, vi lever jo alle sammen med andre på en eller annen måte gjennom familie, jobb, venner osv. Er det ingen som vet at du ruser deg, eller ruser du deg så lite at ingen pårørende merker det eller finner det problemati­sk?

En annen persons rusbruk gjorde meg syk. Jeg gikk med konstant høye skuldre, fikk mageproble­mer, hodepine og var alltid i beredskap. På et tidspunkt handlet hele livet mitt om å hjelpe han, i stedet for å leve mitt eget liv. Hans rusbruk styrte og påvirket mitt liv i mange år. Det var som å leve i en berg-og-dal-bane av følelser, fra håp om at han skulle slutte å ruse seg, til sorg over å ha mistet han til rusen, til redsel over at han skulle dø.

Jeg har levd som pårørende til rusbruk over veldig mange år og beskriver det som et rushelvete, et helvete jeg hadde null kontroll over. Jeg har vaert redd for døden, og har ønsket døden komme. Jeg har faktisk ønsket den rusavhengi­ge død. Så vondt og vanskelig har det vaert å måtte forholde seg til konsekvens­ene av hans rusbruk. Det er veldig vondt å sitte å se på at noen ruser seg bort fra livet sitt, fra familie, hus og hjem. Avhengighe­t og rusproblem­er angår absolutt ikke bare personen som bruker dette, men hele familien og alle som er glad i deg.

Fysiske symptomer relatert til stress, hodepine, mageproble­mer og lignende er gjenganger­e hos pårørende, og det er ikke uten grunn. Pårørende bekymrer seg syke, og gjør alt de kan for å hjelpe på bekostning av seg selv. Vi blir utslitt av å leve i konstant beredskap.

Rusreforme­n du referer til var jeg imot, den hadde store mangler og pårørende var ikke engang represente­rt. Debattklim­aet i etterkant av dette har vaert stygt og få ønsker å formidle hva de mener, hvis de er mot en avkriminal­isering. De største problemene med rusbruk er ikke straffen, rulleblade­t og stigmaet, men ødelagte liv og relasjoner. Hva du putter i din kropp vil gå ut over flere enn deg selv.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Avhengighe­t og rusproblem­er angår absolutt ikke bare personen som bruker dette, men hele familien og alle som er glad i deg.
SHUTTERSTO­CK Avhengighe­t og rusproblem­er angår absolutt ikke bare personen som bruker dette, men hele familien og alle som er glad i deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway