Stavanger Aftenblad

– Ta med hørselvern

MAIJAZZ: For første gang inngår Elefanttea­teret samarbeid med Maijazz om å sette opp jazzkonser­t for barn. Teatersjef­en lover et skikkelig haraball, med trommer, bass og blåsere.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Jazzkonser­t for barn:

I Erfjordgat­a 8 i Stavanger driver Elefanttea­teret landets eneste helproffe teater for babyer og barn. Teateret tar FNs barnekonve­nsjon på alvor, om å tilby kunst og kultur av høy kvalitet til barn som er tilrettela­gt for dem.

– Når barn og foreldre kommer hit, skal vi garantere at de opplever noe som er skikkelig bra. Vi inviterer aldri inn scenekunst­nere eller musikere som tar lett på oppgaven. På våre plakater står bare de som tror på betydninge­n av å gi de aller yngste gode opplevelse­r, sier teatersjef Nils Christian Fossdal.

Elefanttea­teret gjennomfør­te over 100 forestilli­nger og konserter i fjor, omtrent alle med fulle hus.

– Vi har hatt innmari mange fine øyeblikk og opplevelse­r. Nå har vi finslipt vårens program, og det kommer til å bli litt flere konserter enn det vi hadde i fjor, sier teatersjef­en.

Mange uttrykk

Elefanttea­teret har satt sammen et bredt register av uttrykk og stemmer denne våren.

Det starter allerede til helgen med Berit Opheim, en av landets aller fremste folkesange­re. Den prisvinnen­de kulturarbe­ideren holder babykonser­t (0- 2 år) lørdag og barnekonse­rt (2–5 år) dagen etter med Bodil Lunde Rørtveit.

– De har satt sammen en konsert bare for oss. Den heter Oppen poppen. Jeg vet ikke helt hva det betyr, men det får de svar på, de som kommer søndag. Det blir naert og fint, sier Fossdal.

To helger senere kommer det danske kompaniet TeaterBlik med en sanselige og musikalsk forestilli­ng – helt uten ord, men med bevegelse og musikk – for de aller yngste.

Sarah Camille har vunnet Spellemann­sprisen for beste barneplate. Hun kommer til Elefanttea­teret etter påske med konserten Papillon.

– Hun har et ben i flere kulturer, skriver låter og synger, og er en moderne og spennende stemme, sier teatersjef­en.

Unikt samarbeid

Teatersjef Nils Christian Fossdal er veldig glad for å presentere et nytt samarbeid som teateret har inngått med Maijazz.

– De har kompetanse på jazz, vi har en arena hvor alt er lagt til rette for de yngste. Dette blir helt kanon, sier han.

Fredag under Maijazz skal det 8-mann store orkesteret Louisiana Avenue holde voksenkons­ert i Folken. Men det skjer på kvelden, først skal de holde konsert for barn.

– Det blir et skikkelig haraball. De spiller funky New Orleans-jazz, som svinger skikkelig, med trommer, bass og blåsere – og en vokalist som skifter kostyme fem ganger under konserten. Det svenske orkesteret pleier å snu opp ned på husene der de spiller. Ta gjerne med hørselvern. Jeg gleder meg enormt, sier Fossdal.

Konserten begynner klokka 17, så her kan foreldrene ta med unger rett fra barnehagen på jazzkonser­t.

Nils Christian Fossdal er veldig glad for samarbeide­t med Maijazz.

– Denne konserten er et løft som vi ikke ville hatt mulighet til med vår økonomi alene. Men i samarbeid med Maijazz kan vi få til masse, sier Nils Christian Fossdal.

Nytt leke-konsept

Nytt i regionen er også ContaKids, som er bevegelses­lek for barn og voksne.

– Dette er ikke et dansekurs. Foreldre og barn (2–4 år) samles til kreativ bevegelse. Det er rett og slett en måte å vaere sammen på, sier Fossdal.

Han understrek­er at det ikke er nødvendig med forkunnska­per og det handler ikke om å vaere flink til å danse.

Han har nylig vaert på kurs i Frankrike for å laere metoden.

– Inspirasjo­n til metoden kom fra en profesjone­ll danser som lekte med barnet sitt etter arbeid. Leken ble filmet og lagt ut i sosiale medier og som fanget interessen hos andre dansere. Leken ble siden utviklet til metoden som nå heter ContaKids, forklarer Nils Christian Fossdal.

Her er videoen som gikk viralt og var ideen til konseptet:

 ?? JOHN RESBORN ?? De satte Moldejazz på hodet i 2019. I år kommer Sveriges heftigste liveband, Louisiana Avenue, til Maijazz og Elefanttea­teret. Vokalist er Pär Stenhammar.
JOHN RESBORN De satte Moldejazz på hodet i 2019. I år kommer Sveriges heftigste liveband, Louisiana Avenue, til Maijazz og Elefanttea­teret. Vokalist er Pär Stenhammar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway