Stavanger Aftenblad

Elevene flykter fra realfag

SKOLE: På Sandnes videregåen­de skole har de tatt opp kampen for å få elevene til satse på de viktige realfagene. – Hvis man virkelig har tro på baerekraft­ig utvikling, må man satse på ungdommene, sier laerer Camilla Skjaerpe.

- Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no

På forskerlin­jen ved Sandnes videregåen­de skole er elevene i gang med et eksperimen­t i kjemitimen. Klassen er delt opp i tre og tre. Alle har på seg hvit frakk og briller.

– En gang satte vi fyr på hendene våre, altså vi satte fyr på en gass vi hadde i hendene. Det var veldig kult, forteller Kristin Solbakken og ler.

Klassen og laererne ønsker at flere vurderer og søker realfag til neste år. De er bekymret for at mange lar vaere å søke for de vil slippe de vanskeligs­te fagene.

Elevene i Sandnes som allerede har valgt realfag, er strålende fornøyd med sitt valg.

– Du får et helt nytt syn på verden og hvordan ting fungerer, sier Vyvy Ha.

– Så lenge du er interesser­t i sånne fag, så kommer det til å vaere perfekt, forteller Sara Gorgas

Faerre søker

Søkertalle­t til programomr­ådet realfag har gått ned med 11,6 prosent på landsbasis de siste to årene, ifølge tall fra utdannings­direktorat­et.

Lektorer i kjemi Camilla Skjaerpe og Siv Jorunn Meland har ønsket å sette lys på realfag. De håper at tiltakene de har satt inn, kan bidra til at flere søker realfag før 1. mars. Da er fristen for å søke videregåen­de skole.

– Vi er veldig opptatt av denne nedgangen i realfag. Det er jo den som startet bekymringe­n vår, sier Siv Jorunn Meland.

– Når vi jobber med så flinke elever som vi har på skolen vår og vi ser hvilke ideer de har, så kjennes det som en motbakke når realfagene ikke prioritere­s, sier Camilla Skjaerpe.

Forskerlin­jen har reist rundt i distriktet for å få et innblikk i naeringsli­vet og bli inspirert til å løse ulike problemsti­llinger.

Elevene forstår at realfag kan virke vanskelig å begynne på. De tror at det som hindrer unge, kan vaere vanskeligh­etsgraden og at du må bruke litt tid på å sette deg inn i det. De tror også folk ser på karakteren når de skal velge.

– Det kan jo vaere at mange velger vekk realfag for å få høyere karaktersn­itt og tenker at de ikke klarer å få gode karakterer i realfag, sier Selma Fuglestad.

Forskerlin­jen har allerede merket kutt ved at forskerkla­ssens budsjett skal halveres i Rogaland. Dette synes elevene er synd.

– Jeg synes det har vaert veldig spennende å reise på bedriftsbe­søk. For da forstår vi mer av jobbene og får forberedt oss for arbeidsliv­et, sier Eira SjølystKve­rneland.

– Det er mer laering i å gjøre praktiske ting sammen, sier Selma Fuglestad.

– Jeg laerer best når jeg gjør ting praktisk og da trenger man en del ressurser. I tillegg hadde vi en tur i starten av førsteklas­se hvor vi laerte veldig mye og så fikk vi et ekstremt godt samhold i klassen, sier Kristin Solbakken.

I tillegg har et regjerings­oppnevnt utvalg foreslått å fjerne tilleggspo­eng som gis elever som tar fagvalg i videregåen­de skole. Dette gjelder for realfag som i dag kan gi deg opptil fire ekstra poeng.

– Det kan godt hende at jeg ikke hadde valgt det samme hvis det ikke var noen poeng eller noen goder å hente. Det er utrolig høye snitt på ulike utdanninge­r i Norge, sier Kristin Solbakken.

Ministerbe­søk

Tirsdag kom olje- og energimini­ster Terje Aasland og flere naeringsli­vstopper til Sandnes videregåen­de skole. De snakket om at dersom morgendage­ns problemløs­ere ikke rekruttere­s, vil man ikke finne baerekraft­ige energiløsn­inger.

– Absolutt, realfag bør satses på. Jeg tar med meg det jeg har sett i dag, sier Aasland.

Selv om realfag er tøft i perioder, gleder elevene seg over at de har tatt faget. Noen har allerede veien videre klar.

– Jeg har vaert sikker siden jeg var fem–seks år på at jeg vil bli lege. Da må jeg ha realfag, som kjemi. Da var denne linjen perfekt, sier Sara Gorgas.

Realfag trengs blant annet for å utdanne seg til lege, veterinaer, tannlege og ingeniør.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Laerer Camilla Skjaerpe instruerer elevene under et kjemiforsø­k.
KRISTIAN JACOBSEN Laerer Camilla Skjaerpe instruerer elevene under et kjemiforsø­k.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Fra v. Selma Fuglestad, Kristin Solbakken og Charu Tamil konsentrer­er seg om forsøket.
KRISTIAN JACOBSEN Fra v. Selma Fuglestad, Kristin Solbakken og Charu Tamil konsentrer­er seg om forsøket.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mange av elevene samlet seg rundt Olje- og energimini­ster Terje Aasland for å få knipset en selfie med han. Fra venstre: Charu Tamil, Kristin Solbakken og Selma Fuglestad
PÅL CHRISTENSE­N Mange av elevene samlet seg rundt Olje- og energimini­ster Terje Aasland for å få knipset en selfie med han. Fra venstre: Charu Tamil, Kristin Solbakken og Selma Fuglestad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway