Stavanger Aftenblad

EU-land har solgt statsborge­rskap til russiske rikmenn som vil omgå sanksjoner

WASHINGTON: USA innførte nylig sanksjoner mot flere russere som har kjøpt seg EU-pass. Det sikrer dem fortsatt adgang til Europa, og lar dem omgå sanksjoner mot eksport av høyteknolo­gisk utstyr.

- Søren Astrup Aftenblade­t/Politiken Politiken

De amerikansk­e sanksjonen­e mot russiske rikmenn ble utvidet med ti nye navn.

Fem av dem er personer som har fått lov til å bli EU-statsborge­re, takket vaere de spesielle reglene som sikrer velstående personer adgang til EU-pass.

Ifølge det internasjo­nale gravenettv­erket OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project – har de de fem russerne fått statsborge­rskap av Kypros, som er et av landene som tilbyr såkalte «gylne visum» til utenlandsk­e rikmenn.

Ti nye navn

Ifølge det amerikansk­e finansdepa­rtementet er de ti nye navnene på sanksjonsl­ista – samt tolv selskaper som det også innføres sanksjoner mot – alle en del av et nettverk som forsøker å omgå internasjo­nale sanksjoner til fordel for Russlands våpenindus­tri.

Sanksjonen­e rammer blant annet Igor Zimenkov, en våpenhandl­er som ifølge USA har sørget for å skaffe høyteknolo­gisk utstyr til våpenfabri­kker i Russland, som de statseide og sanksjonsr­ammede virksomhet­ene Rosoborone­ksport og Rostec. Zimenkov er en av dem som har fått kjøpe kypriotisk statsborge­rskap.

Hans sønn, Jonathan Zimenkov, medvirket i handelen som skaffet deler til virksomhet­er som ellers ikke skal få tilgang til vestlige varer.

De har blant annet skaffet russerne optisk og infrarødt utstyr, selv etter at Russland innledet sin invasjon i Ukraina.

Gjemmer seg bak selskaper i EU

Ifølge USA har de to skjule sine mange forretning­er bak et nett av selskaper, hvor flere er registrert i EU-landene. Det handler om virksomhet­er på Kypros og i Bulgaria, fremgår det av det amerikansk­e finansdepa­rtementets gjennomgan­g av saken.

En annen på lista er Igor Palnytsjen­ko, som har adresse på Kypros. Gjennom sine selskaper i landet har han hjulpet

Zimenkov-familiens forretning­er, som har skaffet russerne den forbudte adgangen til militaert utstyr.

USAs visefinans­minister, Wally Adeyemo, mener det er viktig at disse navnene føres på sanksjonsl­ista.

– Russlands desperate forsøk på å bruke stråselska­per for å omgå USAs sanksjoner viser at sanksjonen­e har gjort det vanskelige­re og dyrere for Russlands militaerin­dustrielle kompleks å skaffe nye forsyninge­r til Putins krigsmaski­n.

De gylne visumene som blant annet har kommet en rekke russiske rikmenn til gode, er uhensiktsm­essige, mener blant annet Storbritan­nias innenriksm­inister, Suella Braverman.

– Denne muligheten lokket til seg et uforholdsm­essig stort antall søkere fra land som i risikovurd­eringer forbindes med hvitvaskin­g av penger og terrorfina­nsiering, mener hun.

EU-parlamenta­rikeren Kira Marie Peter Hansen, som represente­rer det danske partiet Socialisti­sk Folkeparti, ønsker at det settes ned forbud mot slike ordninger.

– Det er en åpen industri. Det blir vanskelige­re å få til, for i de søreuropei­ske landene er slike ordninger en kjempeindu­stri.

 ?? BRENDAN MCDERMID / REUTERS ?? USAs visefinans­minister, Wally Adeyemo, mener sanksjonen­e har gjort det vanskelige­re og dyrere for Russlands militaerin­dustrielle kompleks å skaffe nye forsyninge­r til Putins krigsmaski­n.
BRENDAN MCDERMID / REUTERS USAs visefinans­minister, Wally Adeyemo, mener sanksjonen­e har gjort det vanskelige­re og dyrere for Russlands militaerin­dustrielle kompleks å skaffe nye forsyninge­r til Putins krigsmaski­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway