Stavanger Aftenblad

Forbereder hjelpesend­ing til Tyrkia

INNSAMLING: Rogaland muslimske forening sender denne uken flere hundre esker med klaer og utstyr til jordskjelv­rammede i Tyrkia. De er overveldet over responsen de har fått på så kort tid.

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no NTB Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

Rogaland muslimske forening:

– Vi har slekt og venner i de jordskjelv­rammede områdene. Det gjør enormt inntrykk å høre historiene og beskrivels­ene fra dem som er der nede. Nå vil vi hjelpe, sier Yasin Okutan.

Han er styremedle­m i Rogaland muslimsk forening.

I uken som gikk har foreningen, sammen med sin hovedorgan­isasjon i Oslo, mobilisert. Målet var å samle inn så mye utstyr som mulig for så å sette sammen en hjelpesend­ing til Tyrkia.

Det var mandag forrige uke at et kraftig jordskjelv rammet Tyrkia og Syria. Hovedskjel­vet hadde sitt episenter 34 km vest for

Tyrkias 6. største by med to millioner innbyggere. Totalt rammet jordskjelv­ene ti provinser i det sørlige Tyrkia samt byene Aleppo, Idlib og Latakia i det nordvestli­ge Syria.

Reddet baby

En uke etter skjelvet begynner tiden å renne ut for dem som fortsatt ikke er reddet ut fra de sammenrast­e bygningene.

Noen lyspunkt er det likevel å spore.

Seks dager etter skjelvet meldte den tyrkiske rikskringk­astingen TRT at redningsma­nnskap hadde reddet ut en baby fra et sammenrast hus i Tyrkia.

Guttebabye­n ble gravd frem i Hatay-provinsen sørøst i Tyrkia. Barnet skal ha ligget under bygningsma­ssene da redningsma­nnskap hørte ham gråte. Da hadde gutten ligget i 140 timer før han ble reddet ut.

Tilbake i Stavanger, på en parkerings­plass utenfor Rogaland Muslimske Forening sin moske på Kalhammere­n, er det søndag formiddag full gang. Naermere tretti personer fra moskeens medlemmer pakker og klargjør pappesker som skal sendes med lastebil.

Den skal først til Oslo. – Initiative­t kommer fra ambassaden i Tyrkia. Vi har samlet inn klaer, ulltepper og mye annet utstyr. Alt er sortert og merket. Av hygieniske årsaker har vi vaert nøye på at det stort sett er nytt utstyr som pakkes og sendes, forklarer Gulumser Okutan. Hun er talsperson for foreningen­s kvinnelige avdeling.

Flys til Tyrkia fra Oslo

Hjelpesend­ingen er videre planlagt å sendes med et fraktefly fra Gardermoen.

Yasin Okutan håper det skjer alt i begynnelse­n av denne uken.

– Den tyrkiske ambassaden er mottaker av utstyret i Tyrkia. Fra der skal alt som er samlet inn av oss, og alle våre foreninger rundt

om i Norge, videre til dem som trenger hjelp, opplyser Okutan til Aftenblade­t.

Han og søsteren Gulumser Okutan er overveldet av responsen.

– Det har strømmet på med klaer, soveposer, bleier og våtserviet­ter hele uken. Hjelpen er kommet fra våre medlemmer og øvrige innbyggere i hele fylket. Vi har sortert og organisert alt i esker, alle nøye merket med innhold etter instrukser fra ambassaden. Nå mener vi å ha fått på plass et solid system på alt som er av innhold slik at det kan lette utdelingen der nede, forteller de to.

– Vi anser de rammede som våre brødre og søstre

Også fredag kveld dro stavangerf­olk i gang innsamling for de jordskjelv­rammede. Da holdt Tyrkisk kvinnefore­ning messe på bydelshuse­t på Midjord til inntekt for hjelpeorga­nisasjonen­e som jobber i Tyrkia og Syria.

Da solgte de mat og kaker på Storhaug, der svaert mange møtte opp. Rumeisa Bozdogan, Beyza Cinar og Berna Akinci er engasjerte i Tyrkisk kvinnefore­ning og alle tre har familie fra Konyaprovi­nsen i Tyrkia, langt unna områdene rundt episentere­t Gaziantep.

– Ingen av oss kjenner noen som er direkte berørte, men vi syns det er utrolig tragisk det som har skjedd, sier Bozdogan.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun la ut i sosiale medier at hun hadde besøkt og kjøpt mat på bydelshuse­t fredag. Etter det strømmet det på med folk.

– Det ble arrangert på kort varsel, og vi hadde ikke sett for oss at det skulle komme så mye folk. Det var nok mange som hadde sett det i sosiale medier og tenkt at de ville bidra. Vi har solgt mye mat, kaker og fått inn mange donasjoner som vil gå til formålet, sier medarrangø­r Selma Karaduman.

 ?? ELISABETH RISA ?? Yasin Okutan er styremedle­m i Rogaland muslimske forening. Her er han sammen med sin søster Gulumser Okutan fra foreningen­s kvinnelige avdeling. I går forberedte de en større hjelpesend­ing til Tyrkia i forbindels­e med jordskjelv­et som rammet Tyrkia og Syria forrige mandag.
ELISABETH RISA Yasin Okutan er styremedle­m i Rogaland muslimske forening. Her er han sammen med sin søster Gulumser Okutan fra foreningen­s kvinnelige avdeling. I går forberedte de en større hjelpesend­ing til Tyrkia i forbindels­e med jordskjelv­et som rammet Tyrkia og Syria forrige mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway