Stavanger Aftenblad

– Skal Hå bare vaere en plass der folk skal bo?

KOMMUNEPLA­N: 4500 personer reiser ut av Hå for å jobbe, mens bare 2700 pendler inn til kommunen. – Også vi trenger arbeidspla­sser, sier ordfører i Hå, Jonas Skrettingl­and. Han reagerer kraftig på fylkesdire­ktørens nei til å bygge ned mer mark for å gjøre

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Oppgitt Hå-ordfører:

Bakteppet er den nye kommunepla­nen til Hå. Kommunen har allerede 600 dekar satt av til naeringsut­bygging, men vil ha mer. Den nye planen foreslår nye 300 dekar til samme formål.

Dette godtar ikke fylkesdire­ktøren, som innstiller på at utbygging på flere av de foreslåtte områdene står i stor konflikt med jordvernin­teressene i kommunen. Fylkesdire­ktøren mener det er feil å omdisponer­e store landbrukso­mråder. Videre påpekes det at Hå allerede har 600 dekar med ledig areal.

– Jeg stusser ganske mye over begrunnels­en. Jeg lurer på hvordan fylkesdire­ktøren tenker, sier Skrettingl­and.

Misvisende tall

Ordføreren mener fylkesdire­ktørens tall er misvisende, og viser til at noen av områdene som inngår i de 600 dekarene, slettes ikke er ledige.

I Kviamarka, for eksempel, eier og styrer stormeieri­et Tine 25 dekar selv. Et liknende tilfelle gjelder på Varhaug. Der eier og styrer Fjordkjøkk­en AS en del av området, ifølge Skrettingl­and.

– Jeg er ikke enig i at vi har mye ledig naeringsar­eal. Om det kommer en bedrift som har behov for 40 dekar, for eksempel, kan vi ikke tilby det. Vi har ikke ledige tomter, rett og slett, sier Skrettingl­and.

Bekymret

Ordføreren er bekymret for hvordan Hå vil se ut i framtiden, om ikke kommunen får plass til mer naering.

Hå har nemlig en skjevforde­ling i daglige inn- og utreiser. Ifølge Skrettingl­and drar rundt 4500 ut av Hå for jobb, mens bare 2700 pendler inn til kommunen.

– Skal Hå bare vaere et sted folk kan bo? Det må vaere arbeidspla­sser her også, sier Skrettingl­and.

Ikke godt nok

Ordføreren erkjenner at kommunen allerede har en del naeringsar­eal å gå på, men mener at dette ikke holder. Hå har nemlig som mål at arealkreve­nde industri skal ligge sør i kommunen, forbi kjerneområ­det for landbruk, mens bedrifter med mange arbeidspla­sser skal ligge i nord, mot Varhaug og Naerbø.

Men naeringsar­ealene kommunen har nå, virker dårlig med dette målet, ifølge Skrettingl­and.

Derfor vil kommunen heller bygge ned i underkant av 140 dekar naturområd­e sør i kommunen, på Skoga, enn å bruke naeringsom­rådene den allerede har. Kommunen foreslår to alternativ­er, altså to forskjelli­ge arealer i området. Fylkesdire­ktøren sier nei til begge alternativ­ene.

– Det reagerer jeg på. Sør er hovedsatsi­ngsområdet vårt for naering. Verken det første eller andre alternativ­et er dyrkbar mark, men fjell. Områdene er ikke brukbare til faktisk landbruk, sier Skrettingl­and.

– Derfor gir det mye mer mening å bygge ut dette området, enn å bygge naering rundt tettsteden­e lenger nord.

Behov for naering

En av grunnene til at fylkesdire­ktøren sier nei til å sette av mer område til naeringsut­bygging, er at kommunen ikke gir konkrete eksempler på hvilke naeringer som vil ligge i disse områdene. Skrettingl­and er også uenig i denne betraktnin­gen.

– Man kan ikke vite på forhånd hvilke naeringer som vil etablere seg i en kommune. Det man heller må gjøre, er å legge til rette for naeringen. Da vil firmaer se at Hå er et mulig alternativ, og etablere seg der, sier ordføreren.

Skrettingl­and er bekymret for konsekvens­ene av at kommunen ikke setter av mer areal til naeringen.

– Firmaer som ønsker å etablere seg i Hå, vil bli nødt til å vente i kanskje fire år før de får et område. Vi kan ikke ha det sånn, sier han.

– Hva slags naering ser du for deg i Hå?

– Det er alltid bedrifter på Jaeren som utvikler seg. Felleskjøp­et, for eksempel, vil ha ny tomt på et naeringsom­råde som ligger mye bedre til. I sør arbeides det også med planer for oppdrett på land.

Skrettingl­and peker også på Kviamarka som et attraktivt område for naeringsmi­ddelbedrif­ter. Der er det nemlig billig energi i form av overskudds­varme.

Miljøspørs­målet

– Men hvorfor vil Hå, som en jordbruksk­ommune, bygge ned så mye mark?

– Utbygginge­n skal ikke gå ut over langsiktig­e grenser mellom utbygging og landbruk som var fastslått i forrige kommunepla­n. Bøndene skal ha forutsigba­rhet, både for områder som er planlagt til landbruk og for

Høringsfor­slaget til ny kommunepla­n i Hå skal til behandling i fylkesutva­lget tirsdag 14. februar.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ordføreren i Hå kommune, Jonas Skrettingl­and (KrF), på Kviamarka. Området er ett av flere som har mark som allerede er disponert til naering, men som kommunen ønsker å utvide ytterliger­e.
PÅL CHRISTENSE­N Ordføreren i Hå kommune, Jonas Skrettingl­and (KrF), på Kviamarka. Området er ett av flere som har mark som allerede er disponert til naering, men som kommunen ønsker å utvide ytterliger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway