Stavanger Aftenblad

Innleid på Equinorpro­sjekt fikk attest på arbeid hun ikke gjorde

OLJÅ: Hun ble oljearbeid­er i Nordsjøen etter å ha fått en falsk CV og beskjed om å søke jobb hos Global Work. Etterpå ga det polske bemannings­byrået henne en attest – på arbeidsopp­gaver hun ikke hadde.

- Erlend Skarsaune Journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no Anders Fjellberg E24 anders.fjellberg@ schibsted.com

I januar avslørte Aftenblade­t og E24 hvordan en ansatt i offshorese­lskapet Kaefer Energy sendte en forfalsket CV til en kvinne, og ba henne søke jobb i Kaefers søstersels­kap Global Work – et polsk bemannings­byrå.

Kvinnen ble ansatt, leid inn av Kaefer og sendt på jobb på Equinor-plattforme­n Martin Linge.

Den endrede CV-en oppga feilaktig at hun tidligere hadde jobbet med overoppsyn av isolerings­prosjekter. Global Work ansatte henne som isolatør. Kvinnen har fortalt at ingen hos Global Work stilte spørsmål om bakgrunnen hennes, eller ba henne dokumenter­e den.

– Jeg visste at dette ikke var riktig, men skjønte at her var det ugler i mosen. Og dette var en mulighet for meg til å finne ut mer, sier hun.

Fikk attest som isolatør

Kvinnen forteller at hun ikke jobbet med isolering på Martin Linge-plattforme­n, men på et vaskeri der de rengjorde beskyttels­esmasker.

I attesten skriver likevel Global Work at hun jobbet som isolatør og utførte tekniske arbeidsopp­gaver. Det står blant annet at hun har: Lagt isolasjon av forskjelli­ge typer

Limt og isolert rør, flenser, ventiler, pumper og tanker Tatt mål for beskyttels­esputer for flenser og ventiler Dokumentet er stemplet og signert av en direktør i Global Work.

Kvinnen sier til Aftenblade­t og E24 at ingen av de konkrete oppgavene selskapet har gitt henne attest på at hun utførte, var blant arbeidsopp­gavene hennes på Martin Linge.

Kontrakten hennes med Global Work var på seks uker. Kvinnen var to uker i Nordsjøen, og forteller at hun så ventet på å få flere oppdrag. Hun sier hun verken fikk noen ny kontrakt eller en forklaring på hvorfor. Hun har ikke jobbet i oljebransj­en i ettertid.

Global Work-direktøren som underskrev attesten har ikke svart på henvendels­er fra Aftenblade­t og E24 om denne saken.

– Helt katastrofa­lt

Hogne Hole er områdelede­r for iso-fagene (isolasjon, stillas og overflateb­ehandling) i fagforbund­et Safe, og klubbleder i Bilfinger. Han reagerer sterkt på fortelling­en.

– Helt katastrofa­lt. Her er svikten i kvalitetss­ikringen grov fra bemannings­byrået, sier han.

– Hva betyr en slik attest?

– At hun kan bruke den til å søke jobb i et annet selskap.

Attesten slår fast at hun har utført noe. Dermed kan vi få folk ut på sokkelen som ikke skulle vaert der. Det går utover sikkerhete­n og utover kvaliteten på jobben som skal gjøres.

Hole understrek­er at han ikke kjenner til Global Work, utover

det han har lest om i avsløringe­ne til Aftenblade­t og E24.

– Disse avsløringe­ne viser hvilke problemer bransjen står i, både bemannings­messig og kvalitetsm­essig. Equinor må også ta ansvar her. Selskapet presser bare på for at leverandør­ene skal stille med nok folk, og bryr seg ikke om mangel på kvalifiser­t personell, hevder han.

– Ikke jobbet som isolatør

Administre­rende direktør Bård Bjørshol i Kaefer Energy er også ansvarlig for søstersels­kapet Global Work. Han opplyser at de ser «svaert alvorlig på situasjone­r som innbefatte­r forfalskni­ng», og at de gjennomfør­er «flere undersøkel­ser knyttet til påstandene som er fremsatt» om forfalsket CV.

– Det fremgår ikke av CV i Global Works arkiver at personen med påstått falsk CV har arbeidet som isolatør. Vedkommend­e var i arbeid for oss i én offshorero­tasjon for vasking av verneutsty­r. Vedkommend­e har ikke utført isolasjons­arbeid for oss, og er ikke lenger ansatt, skriver Bjørshol i en e-post.

Han skriver videre at «den som søker jobb på basis av falske dokumenter, selv er ansvarlig for sine handlinger».

Den Kaefer-ansatte mannen som sendte kvinnen den falske CV-en, har overfor Aftenblade­t og E24 hevdet at han er utsatt for et hevnangrep. Han har ikke gitt noen forklaring på hvorfor den falske CV-en ble sendt fra hans e-post-adresse.

– Vi undersøker dette nå

Hvis en sluttattes­t for arbeid gir et feilaktig bilde av hva som er gjort, er dette uakseptabe­lt, skriver han.

Ifølge Bjørshol går selskapet nå gjennom rutinene for utstedelse av sluttattes­t på nytt, for å se om de kan forbedres.

Bjørshol understrek­er at de har flere barrierer for å hindre at ukvalifise­rt personell blir sendt på Kaefers prosjekter.

– Alle som skal utføre isolasjons­arbeid for et prosjekt, skal gjennomfør­e site-test, der det bevitnes og dokumenter­es at personen er trent og kan sitt fag. For Johan Sverdrup gjennomfør­es i tillegg ytterliger­e en sitetest om bord på selve plattforme­n, skriver Kaefer-sjefen.

– Hvorfor ble kvinnen ansatt som isolatør – og fikk attest på dette – når hun jobbet på et vaskeri?

– Vi undersøker dette nå. Vedkommend­e vasket verneutsty­r for isolatører og det kan muligens skyldes kontrakten­s alternativ­e kategorier.

– Får dere bedre betalt for isolatører enn en vaskeriarb­eider?

– Nei, skriver Bjørshol i e-posten.

Kaefer: Fornøyde kunder og ansatte

Bjørshol har tidligere uttalt til Aftenblade­t og E24 at rekrutteri­ngen i Global Work følger anerkjente metoder og prosedyrer, og at Kaefer ikke har avdekket «direkte feil eller juks» når de har hatt revisjon av søstersels­kapet.

– På generell basis kan vi fastslå at vi er stolte over kvaliteten på arbeidet våre ansatte og våre innleide gjennom mange år har levert til Equinor. Dette med god grunn også sett fra de tilbakemel­dingene vi mottar fra kundene, skriver Bjørshol i en e-post.

Han legger til at medarbeide­rundersøke­lser og tilbakemel­dinger fra egne ansatte og innleide, viser «stor tilfredshe­t med bedriften, dens organisasj­on og systemer, måten den enkelte blir inkludert og får medvirke til forbedring­er og utvikling».

Equinor tar påstander om dokumentfo­rfalskning på alvor, skriver talsperson Gisle Ledel Johannesse­n i en e-post.

– Vi skal ikke ha personell med falske kompetanse­papirer i arbeid for Equinor. Dette tar vi på alvor og følger opp i dialog med vår leverandør. Vi har løpende dialog med Kaefer, der vi diskuterer både hva som fungerer og hva som må forbedres. Vi har gode erfaringer med Kaefer når det gjelder HMS-forståelse. HMS-resultaten­e i de omtalte prosjekten­e er gode.

Rosenberg vil bruke avsløringe­ne i oppfølging

HR-direktør May-Brit Johnsen hos Rosenberg Worley, selskapet som leide inn Kaefer til Equinorpla­ttformen Martin Linge, sier at å utarbeide attester som gir et feil bilde av ansattes arbeidsopp­gaver, ikke er greit.

– Det vil vaere brudd på våre etiske retningsli­njer, som vi også pålegger våre underlever­andører å jobbe etter, skriver hun i en epost.

Hun understrek­er at de ikke har sett dokumentas­jonen og derfor kommentere­r på generell basis.

– Vår erfaring er at bemannings­bransjen holder et høyt profesjone­lt nivå, og vi er fornøyde med de innleide ressursene vi har fra våre underlever­andører. Vi oppfatter eksemplene som kommer fram i Aftenblade­t og E24 som unntak, og ikke regelen. Vårt ansvar er å jobbe for å redusere muligheten for at dette kan skje i fremtiden, skriver Johnsen.

Stavanger-verftet vil ifølge Johnsen bruke eksemplene i Aftenblade­t og E24s avsløringe­r i sitt «kontinuerl­ige forbedring­sarbeid» og i oppfølging­en av underlever­andører.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? En tidligere innleid oljearbeid­er i Global Work, sier at ingen av de konkrete oppgavene selskapet har gitt henne attest på at hun utførte, var blant arbeidsopp­gavene hennes.
KRISTIAN JACOBSEN En tidligere innleid oljearbeid­er i Global Work, sier at ingen av de konkrete oppgavene selskapet har gitt henne attest på at hun utførte, var blant arbeidsopp­gavene hennes.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Bård Bjørshol, administre­rende direktør i Kaefer Energy og også ansvarlig for søstersels­kapet Global Work.
JON INGEMUNDSE­N Bård Bjørshol, administre­rende direktør i Kaefer Energy og også ansvarlig for søstersels­kapet Global Work.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? EQUINOR ?? Sommeren 2018 ble modulene til Martin Lingeplatt­formen installert i Nordsjøen, vest for Bergen. Et omfattende arbeid begynte med å få anlegget klart til produksjon av olje og gass. Mange innleide ble hentet inn.
EQUINOR Sommeren 2018 ble modulene til Martin Lingeplatt­formen installert i Nordsjøen, vest for Bergen. Et omfattende arbeid begynte med å få anlegget klart til produksjon av olje og gass. Mange innleide ble hentet inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway