Stavanger Aftenblad

– Vi skulle ikke ha vaert så skråsikre

RANDABERG: De var bestevenne­r og omreisende bedehussan­gere som ungdommer – deretter i konflikt da Arnfinn kom ut som homofil. Nå har de lagt striden bak seg.

- Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

– Fra tid til annen får vi spørsmål om hvordan det går med oss to, og hvordan relasjonen mellom oss er. Derfor er det godt for oss å si offentlig at det er flere år siden striden oss imellom ble lagt ned, de harde ordene ble tilgitt, at blodsbånd og kjaerlighe­ten vant, skriver brødrene Arnfinn og Jon Petter Nordbø i en tekst i helgas Vårt Land.

Tenåringen­e som skulle redde folk fra fortapelse

Fra 90-tallet reiste de to brødrene fra bedehus til bedehus i Rogaland med vekkelsess­anger. De var opptatt av å «berge mennesker fra helvetes glødende ild», de ville hjelpe folk å vende seg til kristendom­men før det var for sent. I 2004 ga Arnfinn og broren Jon Petter ut sin tredje cd. De fikk terningkas­t fire i Aftenblade­t og stor anerkjenne­lse for å ta vare på den saerskilte kulturskat­ten i de gamle, tradisjone­lle bedehussan­gene.

Men i 2006 ble det stille i telefonen som tidligere hadde ringt flere ganger i uka. Nå ville ingen lenger høre Arnfinn synge de gamle religiøse sangene.

Arnfinn hadde fortalt mor og far at han er homofil, og ryktet løp fortere enn den berømte ilden i tørt gras.

I 2008 fortalte Arnfinn i Aftenblade­t hvordan miljøet i Misjonssam­bandet og familien hans ikke ville snakke med ham etter han fortalte at han var homofil. «Det hadde vaert bedre om du var død», var budskapet fra gamle venner. Også familien tok avstand fra sønnen og broren, og ba ham søke «omvendelse og behandling».

– Jeg blir fortalt at det er djevelen som snakker gjennom meg og at Satan har tatt bolig i kroppen min, fortalte Arnfinn Nordbø til Aftenblade­t i 2008.

– Veldig vondt

– Det er helt ubeskrivel­ig å oppleve at alt en har vaert en del av, familien, vennene, det store kristne fellesskap­et, tar avstand fra meg som person. Ja, ikke bare det. Men tillater seg å trakassere og med åpne øyne sårer og gjør meg vondt, sa Arnfinn den gang.

Året etter ga han ut bok der han fortalte om opplevelse­ne sine. Boka sørget for debatt og åpenhet, den gikk inn på bestselger­listen – og Nordbø fikk priser. Familien opplevde kritikken som veldig belastende, blant annet skrev Jon Petter leserbrev for å forklare hvordan de hadde hatt det.

– Vi kan nå akseptere tvil og kritikk

Siden den gangen har det vaert stille fra familien Nordbø. Denne helga har de to brødene Arnfinn og Jon Petter sammen skrevet en tekst i Vårt Land der de forteller om livet i årene etter alt oppstyret, og der kjernebuds­kapet er at livskrisen­e i begge sine liv har ført de to sammen igjen. Arnfinn som homofil. Jon Petter ble skilt og gift igjen.

– Vi var grundig opplaert til at både homofili og gjengifte var alvorlige synder. Men det er ikke sjelden at livskriser fører til nye tanker, perspektiv­er og meninger. For oss førte det til at vi i større grad kan akseptere tvil og kritiske synspunkte­r rundt religionen. Vi har et mer avslappet forhold til tro og laere enn før, og må ikke ha fasiten på alt. Før «visste» vi, og derfor kunne vi uttale oss så skråsikker­t. Nå kan vi akseptere og forstå både andres og egen tro og tvil, skriver de to brødrene i Vårt Land-teksten.

 ?? LILLIAN NORDBØ ?? Bildet er fra begravelse­n til brødrenes mormor i Skjold i 2018.
LILLIAN NORDBØ Bildet er fra begravelse­n til brødrenes mormor i Skjold i 2018.
 ?? LILLIAN NORDBØ ?? Brødrene diskuterte offentlig hvordan Arnfinn burde leve som homofil i 2008. Nå har de to sett at de burde ha vaert rausere med hverandre.
LILLIAN NORDBØ Brødrene diskuterte offentlig hvordan Arnfinn burde leve som homofil i 2008. Nå har de to sett at de burde ha vaert rausere med hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway