Stavanger Aftenblad

Vi må ta unge foreldres psykiske helse på alvor

HELSETILBU­D: Småbarnsfo­reldres psykiske helse glemmes i det kommunale helsetilbu­det

- Mette Vabø Ordførerka­ndidat Stavanger Venstre

Å få barn og ha små barn er en psykisk påkjenning. Det snur opp ned på livet, og det er vanligere enn man tror å streve den første tiden. Det er imidlertid ikke alltid lett å få hjelp. Det vil Venstre endre på.

Når du ikke har sovet eller dusjet på flere dager, oppvasken flyter over, dere krangler om problemsti­llinger som før var bagateller og du går hvileløs rundt på gulvet, byssende på et barn som skriker. Da hjelper det ikke at noen forteller deg at det du opplever nå er helt normalt.

Uten kart og kompass

Forskning viser at norsk helseperso­nell fortsatt mangler rutinger for å fange opp gravide og foreldre med små barn som strever. Dessverre er det vanlig å ikke vite hvor du skal henvende deg når du har det vanskelig. Det er vanlig å oppleve mangel på kontinuite­t og kommunikas­jon mellom tjenestene som skal hjelpe deg når du sliter med vanskelige følelser i svangerska­pet, etter fødsel eller i småbarnspe­rioden. Du står altså uten kart og kompass, midt i en situasjon der det aller største ønsket ditt er å mestre å ta godt vare på barna dine.

Det er fortsatt kapasitets­mangel i psykiske helsetjene­ster ute i kommunene, og psykisk helse har fortsatt ikke fått den plassen eller oppmerksom­heten den fortjener. Det var først i 2021 at psykisk helse ble innlemmet i Helsedirek­toratets fødselsvei­leder, og en fastlege vil i dag etter å ha gjennomfør­t sin utdanning, kun ha hatt én time undervisni­ng om foreldres psykiske helse. Det er knapphet på hender og hoder ute på helsestasj­onene. Vi mangler systemene for å se de som strever.

Forskning viser at de 1001 første dagene fra svangerska­pet starter til barna våre har begynt i barnehagen, er av avgjørende betydning for livet videre. Vi trenger mer åpenhet om foreldres psykiske helse og mindre stigma om vanskelige følelser som kommer under svangerska­p, barsels- og småbarnspe­rioden. Derfor bør Stavanger kommune tilby alle nye familier en oppfølging­ssamtale i løpet av den første måneden etter fødsel, der foreldrene­s mentale helse er tema. Det kan forebygge fødselsdep­resjon.

Vaer våkne for fødselsdep­resjon!

Alle helsestasj­oner bør kunne tilby kompetent psykisk helsehjelp. Det betyr å øke bemanninge­n på helsestasj­onene, utvide åpningstid­ene og sørge for at tilbud om hjemmebesø­k etter fødsel gis automatisk, i tråd med nasjonale retningsli­njer.

Jeg lover å vaere garantist for at åpen barnehage videreføre­s og styrkes som sosial møteplass og lavterskel­tilbud for småbarnsfa­milier. Samtidig skal Venstre vaere pådriver for at ansatte i alle helsetjene­stene skal få flere muligheter til å laere mer om barn og foreldreom­sorg. Jeg mener også at man vi bør undersøke muligheten for å tilby screening av gravide og foreldre i barsel og småbarnspe­rioden for symptomer på fødselsdep­resjon. På samme måte som vi screener mennesker for fysiske lidelser når vi vet de er i risikosone­n.

Psykisk helse er like viktig som fysisk helse og kan få alvorlige konsekvens­er om det ikke tas på alvor. Det er på tide at vi i Stavanger kommune bygger et langt sterkere lag rundt familiene og gjør det lettere å be om hjelp. Det vil vaere et viktig steg framover for bedre psykisk helse for både barn og foreldre.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Jeg mener vi bør undersøke muligheten for å tilby screening av gravide og foreldre i barsel og småbarnspe­rioden for symptomer på fødselsdep­resjon.
SHUTTERSTO­CK Jeg mener vi bør undersøke muligheten for å tilby screening av gravide og foreldre i barsel og småbarnspe­rioden for symptomer på fødselsdep­resjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway