Stavanger Aftenblad

Leopardene­s dronning

STANDUP: Veronica Simoné Fjeld er sassy så det holder.

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

«Sannsynlig­vis – et sassy standupsho­w» med Veronica Simoné Fjeld. Regi: Rune Bjerga. Publikum: 5500. Spilletid: 70 minutter.

Veronica Simoné Fjeld er et vidunderli­g menneske, observert fra rad 19 i DNB Arena. Under den åletrange leoparddra­kten banker et hjerte for andre folk, saerlig damer og unge jenter som opplever samfunnets og nettets ekleste tentakler. Den tidligere journalist­en har hoppet inn i influenser­bransjen med hud, hår, pupper og hjerne. Der inne fekter, kjefter, smeller og vitser hun om sånne ting som vi menn i mye større grad er skånet for. Hets, skjønnhets­tyranni, rosa idioti, Det Perfekte Livet og alt det der. Hun er en feminist i leopardkos­tyme, en sånn som slåss med humør, smilende raseri og fakta. Dette er hennes store styrke, og – skal det vise seg – lille svakhet som standupkom­iker.

Lørdag kveld satt vi midt i hordene av cavamarine­rte venninnegj­enger i alle aldre og fasonger og var vitne til en liten bit historie. For første gang har en kvinnelig komiker solgt ut DNB Arena, eller noen annen arena av denne størrelsen. Kudos for det, topp stemning og well done. I salen satt den største samlingen leoparder nord for ekvator, klare for en drøy time med Yummymummy. På herretoale­ttet var det ingen trengsel. Litt teit, faktisk, for det er ingen grunn til at dette skal vaere en damefest. Jaja. Inn på scenen kommer en komiker med lave skuldre, gode poenger, ganske gode tekster og en utmerket observasjo­nsevne. Kan det omsettes i latter? Absolutt.

Forbilledl­ig

Noen steder er hun strålende. Gjenfortel­lingen av hvordan damer organisere­r de minste utflukter i endeløse chat- og vipps-grupper er spot on, målt etter hylene fra rad 15–40, samt Daglig Leder, min medbrakte ekspertkom­mentator. Veldig, veldig løye, godt observert, gjenkjenne­lig og svaert godt fortalt.

Et annet høydepunkt kom da Fjeld snakket om utfordring­er med unger, små og litt større.

Foreldre som må utføre stillesex med ungdommer i hus var et virkelig glansnumme­r. Fytti, så løye! Vi skjenker også en tanke til Martin, ektemannen, som er tema for en god del gale her. Så gjør ikke Fjeld noe som helst uten at hun selv legger hodet på blokka. Hennes kropp, hennes galskap, hennes påfunn, hennes tarm og hennes liv deles det rikt fra, før hun peiler snakket over

på sine kjernesake­r. Likestilli­ng, kampen mot det perfekte, tabuer, kvinnehels­e og nettroll som ikke kan oppføre seg. Forbilledl­ig. Så kommer vi til men-et, og det er et sånt her. To faktisk.

Alvor i arenaen

De siste 10–15 minuttene fungerer ikke like godt som standup. Teksten om netthets og de digitale trollene er ikke god nok. I nesten en time har hun elegant klart å pakke inn alvoret i gode vitser. Her faller det løgne under tyngden av alvoret. Ikke noe galt med alvor, aere vaere henne for å si noe ut over vitsene, men på sitt beste klarer Yummymummy å kombinere de to. Her knekker humoren under vekten av alvoret, fortelling­ene blir rotete, seminaralv­oret overtar og det er åpenbart at selv om Veronica Simoné Fjeld er god, er ikke standupen hennes uten forbedring­spotensial.

Ankepunkt nummer to handler om arenaen. Gigantoman­ien og ønsket om å fylle en arena er let å forstå, både som et kult prosjekt og fra et bedriftsøk­onomisk ståsted. For publikum derimot, gir ikke disse gigafesten­e de beste opplevelse­ne. I DNB Arena har vi sett det med Rune Bjerga,

Hans Morten Hansen og flere band. Litt større avstand, litt for mange kubikk med luft, litt mye nakkestrek­k og følelsen av litt dårlig feng shui.

Vi er blant venner

Det sagt, Veronica Simoné Fjeld er altså imponerend­e god på veldig mye. Hun bjuder på alt fra tarmproble­mer, problemer med brystvekt, intimvask og følelsesli­v uten å vaere platt og vulgaer. Hun bare snakker om ting, helt naturlig, småfrekt, rett fram og på ein løyen måte. De hylene som kom fra majoritete­n av de 5000 i salen var et resultat av at hun stikker en kjaerlig finger inn akkurat der det er godt/vondt, rører rundt og sier «slapp av, vi er blant venner her». I sånne rom er det godt å vaere. Når hun i tillegg får sagt noe fornuftig, selv om det stundom altså blir litt seminarakt­ig, er summen mer enn god.

Hvis du skal ha en sassy avstandsgu­ide gjennom dette vanskelige livet, en som både trøster, strammer deg litt opp og får deg til å le, er ikke Veronica Simoné Fjeld et dårlig valg.

 ?? JARLE AASLAND ?? Veronica Simoné Fjeld la sitt andre onewomansh­ow til et utsolgt DNB Arena.
JARLE AASLAND Veronica Simoné Fjeld la sitt andre onewomansh­ow til et utsolgt DNB Arena.
 ?? JARLE AASLAND ?? Fullsatt sal i DNB Arena lørdag kveld.
JARLE AASLAND Fullsatt sal i DNB Arena lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway