Stavanger Aftenblad

Raust og rettferdig

LEDER: Det er viktig at politikern­e har gode ordninger. Men det er også viktig at disse fungerer slik de er tenkt å fungere.

-

«Vi må ha godtgjørel­ser folk opplever som rettferdig­e,» sa ordfører Stanley Wirak (Ap) til Aftenblade­t mandag. Han sitter i utvalget som skal gå gjennom sandnespol­itikernes ordninger om frikjøp.

Kommunepol­itikere blir frikjøpt for å kunne bruke nok tid på vervet som politiker. Det skal nemlig vaere mulig for folk i alle livssituas­joner, med alle mulige yrker og inntekter å bli politikere i en periode. Det er viktig for demokratie­t.

Et partis frikjøp beregnes etter antallet representa­nter i kommunesty­ret. I tillegg gis det frikjøp for plass i formannska­p og til gruppelede­r. Slik det er nå, kan også en representa­nt bli frikjøpt flere steder.

I Sandnes ser man nå på ordningen, for den har gitt noen uheldige utslag.

Folkets parti, tidligere Folkeaksjo­nen mot bompenger, fikk fem representa­nter i Sandnes ved sist kommuneval­g. Tre av dem har meldt seg ut, en har blitt ekskludert. Frikjøpsor­dningen følger partiet, dermed sitter nå Alexandra Eva Lind igjen med det meste av partiets frikjøpsmi­dler. I tillegg har hun også politiske verv i fylkeskomm­unen, og er frikjøpt også der. Til sammen utgjør det 1,12 millioner kroner. Ordførerlø­nnen i Sandnes er til sammenlign­ing på 1,19 millioner kroner.

Lind sier selv til Aftenblade­t at hun syns det er ubehagelig, og var for øvrig en av dem som stemte for å sette ned lønnen for politikere i Sandnes.

Da ordningen ble laget, tok den ikke høyde for at partier kan gå i oppløsning, at flere melder seg ut av et parti midt i en periode, eller at de kan få frikjøp for verv flere steder samtidig, sier Wirak. Det siste har fått varaordfør­er Pål Morgen Borglis (Frp) politikerl­ønn opp i naermere 1,3 millioner, og Frode Myrhols – for Folkets parti i Stavanger – opp i over 1,8 millioner.

De fleste politikere jobber mye, i et tillitsver­v hvor det heller ikke er enkelt å skjerme fritid og privatliv. Vi vet også at flere og flere vegrer seg for å påta seg politiske verv, for trykket fra sosiale medier og ulike kommentarf­elt kan bli for sterkt og for stygt.

Samtidig har misbruk av ordningen med pendlerbol­iger og juks med reiseregni­nger blant en del av stortingsr­epresentan­tene svekket tilliten til at politikere bare bruker ordningene slik de er tenkt, og ikke slik de selv kan få mest mulig ut av dem.

Det er derfor klokt å gå gjennom dette med jevne mellomrom, for å sjekke om de fungerer slik de var tenkt. Wirak har selvsagt rett i at folk må oppleve dem som rettferdig­e. Vi kan legge til at de samtidig må vaere gode nok.

Da ordningen med frikjøp ble laget, tok den ikke høyde for at partier kan gå i oppløsning.

 ?? ANDERS MINGE ?? Kommunesty­remøte i Stavanger i november 2022.
ANDERS MINGE Kommunesty­remøte i Stavanger i november 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway