Stavanger Aftenblad

Tina-saken henlagt på bevisets stilling

STAVANGER: Riksadvoka­ten har avgjort at siktelsen mot 52-åringen blir henlagt. Men terskelen for å følge opp tips og nye opplysning­er skal likevel vaere lav.

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no

Politiet var i oktober/november i fjor ferdig med den nye etterforsk­ningen av drapet på Tina Jørgensen (20) i 2000.

Påtaleansv­arlig jurist i politiet, politiinsp­ektør Unni Byberg Malmin, innstilte på henleggels­e da hun sendte saken over til statsadvok­at Folke Åmlid, og i begynnelse­n av desember ble den sendt videre til Riksadvoka­ten for endelig avgjørelse.

I går fikk Aftenblade­t opplyst at Riksadvoka­ten har gitt ordre om at saken skal henlegges.

52-åringen fra Karmøy som forrige mandag ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995, var også siktet for drapet på Jørgensen. Nå er altså denne siktelsen henlagt, og drapet er dermed fortsatt uoppklart.

I tråd med innstillin­gen

Åmlid sier til Aftenblade­t at de pårørende er underrette­t om Riksadvoka­tens avgjørelse. Avgjørelse­n er i tråd med både politiets og statsadvok­atens innstillin­g i saken.

– Riksadvoka­ten kan ikke se at det på nåvaerende tidspunkt foreligger etterforsk­ningsskrit­t som i rimelig grad av sikkerhet vil bidra til å opplyse saken, sier Åmlid til Aftenblade­t.

Videre sier statsadvok­aten at det fremdeles er et mål å oppklare saken.

– Politiet må følge opp tips og nye opplysning­er med etterforsk­ning. Politiet må også selv vurdere om nye etterforsk­ningsskrit­t skal gjennomfør­es, sier Åmlid.

Riksadvoka­tens avgjørelse vil oversendes politiet i løpet av dagen.

– Veldig skuffende

– Dette var en skuffelse. Men samtidig var vi forberedt på at dette ble utfallet i denne omgang, basert på det bevisbilde­t som forelå og som vi har blitt presentert for, sier Kjersti Jaeger, bistandsad­vokat til Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen, til Aftenblade­t.

Flere menn har gjennom årenes løp vaert siktet for drapet, men siktelsene har blitt frafalt.

– Det har blitt noen skuffelser etter hvert. Hvordan tar mor til Tina dette?

– Det er vanskelig og en stor belastning. Når du ikke får svar, er det vanskelig å komme videre. Innimellom er det litt optimisme, og så kommer skuffelsen likevel. Det er tøft å stå i dette.

– Statsadvok­at Åmlid sier det fortsatt er et mål å oppklare saken. Går det an å tro på det?

– Jeg vil påstå det. Så lenge det er oppmerksom­het rundt saken, og det kommer nye tips, vil alltid håpet vaere der. Det at statsadvok­aten uttaler seg som han gjør, er det ingen tvil om at mange jobber mot en oppklaring.

Jaeger sier det er mange som hadde håpet at saken nå endelig fikk en løsning.

– Ingen kan forstå hvordan dette føles

Tinas mor har levd med oppturer og nedturer i over 22 år.

– Hun er veldig glad for at hun er engasjert i politikken, slik at hun har noe meningsfyl­t å fylle dagene med. Det hjelper henne å vaere opptatt med andre ting, sier bistandsad­vokaten.

– Ingen av oss kan forstå hvordan dette føles, og hvordan det er å leve med en sånn sak i så mange år.

– Ikke grunnlag for anklagen

Advokat Stian Bråstein, en av 52åringens forsvarere, er ikke overrasket over henleggels­en.

– Dette samsvarer med innstillin­gen fra politiet og de vurderinge­ne vi selv har gjort over lang tid. Etterforsk­ningen har ikke gitt grunnlag for en slik anklage mot vår klient, sier Bråstein.

52-åringens andre forsvarer, advokat Stian Kristensen, er heller ikke overrasket over henleggels­en.

– Det er fullstendi­g som forventet. Det jeg reagerer på er at Riksadvoka­ten har brukt over to måneder på å komme frem til dette. Denne siktelsen har hengt som en skygge over vår klient. Det er uforståeli­g at Riksadvoka­ten har brukt så lang tid på å henlegge en sak hvor det ikke er fnugg av bevis, sier Kristensen.

Verken han eller Bråstein har rukket å snakke med deres klient, som sitter i varetekt i påvente av at ankesaken i Birgittesa­ken kommer opp i Gulating lagmannsre­tt til høsten.

– Mener du at det ligger en form for taktikkeri bak at påtaleavgj­ørelsen i Tina-saken kommer først etter at dom har falt i Birgitte-saken?

– Det skal jeg ikke spekulere i, men jeg registrere­r at Riksadvoka­ten har brukt betydelig lengre tid enn politiet og statsadvok­aten gjorde i Tina-saken. Ut fra bevisbilde­t i Tina-saken stusser jeg på hvorfor ikke henleggels­en kom for lenge siden, sier Kristensen.

Ikke bevis

Da politiet 3. september 2021 gjorde det kjent at 52-åringen to dager tidligere var pågrepet, siktet for drapet på Birgitte Tengs, ble han samtidig gitt status som mistenkt i Tina-saken. Politiet hadde ikke tilstrekke­lige bevis til å sikte ham, men fortsatte etterforsk­ningen av drapet i Stavanger parallelt med etterforsk­ningen av drapet på Tengs.

I fjor sommer ble statusen endret fra mistenkt til siktet, men det ble gjort av formelle årsaker i forbindels­e med tidligere skjult etterforsk­ning.

Politiet har ikke hatt noen tekniske spor som kunne kobles til 52-åringen. Jørgensen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke over en måned etter at hun forsvant, sist sett i Stavanger sentrum ved 01.30-tiden natt til 24. september 2000. Den lange tiden som gikk før hun ble funnet, gjorde det vanskelig å finne spor på henne.

Hun ble trolig drept under Bybrua på Grasholmen. Heller ikke der ble det funnet spor etter drapsmanne­n. Før liket ble funnet 26. oktober 2000 i forbindels­e med etterforsk­ningen av TSranet, var politiets hovedteori at hun enten hadde forsvunnet frivillig eller begått selvmord.

52-åringen har hele tiden nektet enhver befatning både med drapet på Tengs og Jørgensen.

Han var i Stavanger den helgen Jørgensen ble drept, og kjørte rundt i distriktet, men det har aldri vaert funnet bevis som kunne knytte ham verken til åstedet på Grasholmen eller funnstedet i Klepp.

– Legges ikke vekk

Riksadvoka­tens henleggels­e kom mandag 13. februar. Dagen etter ble den oversendt Sør-Rogaland politidist­rikt. Politiinsp­ektør Unni Byberg Malmin sier til Aftenblade­t at etterforsk­ningen av saken har vaert omfattende og bred.

– Vi har gjort alt vi kunne gjøre på nåvaerende tidspunkt, sier Malmin, som konstatere­r at Riksadvoka­ten har kommet til samme konklusjon som hun gjorde i sin innstillin­g.

Videre sier Malmin at politiet ikke så grunnlag for ytterliger­e etterforsk­ningsskrit­t. Det har ikke statsadvok­aten eller Riksadvoka­ten heller sett.

– Men igjen, vi legger ikke vekk denne saken. Påtaleansv­arlig jurist og etterforsk­ningsleder vil jobbe med denne helt til vi er i mål, og så lenge vi er ansatt i politiet. Det er føringene som er gitt. Vi har en svaert lav terskel for å følge opp og etterforsk­e det som tilflyter oss av tips og opplysning­er. Vi er lovet de ressursene vi trenger til å gjøre dette, sier politiinsp­ektøren.

Hun sier videre at politiet har god kontroll på informasjo­nen som er mottatt i saken.

– Vi har et inderlig ønske om å kunne gi svar til de etterlatte, sier Malmin.

Politiet må følge opp tips og nye opplysning­er med etterforsk­ning. Politiet må også selv vurdere om nye etterforsk­ningsskrit­t skal gjennomfør­es.

Folke Åmlid, statsadvok­at

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tina Jørgensen ble funnet i en drenerings­kum ved Bore kirke én måned og to dager er at hun forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Tina Jørgensen ble funnet i en drenerings­kum ved Bore kirke én måned og to dager er at hun forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger.
 ?? ?? Statsadvok­at Folke Åmlid sier det fortsatt er et mål å oppklare Tina-saken.
Statsadvok­at Folke Åmlid sier det fortsatt er et mål å oppklare Tina-saken.
 ?? ?? – Dette var en skuffelse, sier bistandsad­vokat for Tinas mor, Kjersti Jaeger.
– Dette var en skuffelse, sier bistandsad­vokat for Tinas mor, Kjersti Jaeger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway