Stavanger Aftenblad

Noah og Johannes er ikke de eneste som får nei

RANDABERG: Trebarnsmo­r Hilde Nøstbakken (46) innser at hun kanskje var for tidlig ute med å gi barna tilgang til sosiale medier. I Randaberg har foreldre tatt et initiativ som sprer seg til samtlige barneskole­r i kommunen.

- Camilla Klovning Journalist camilla.klovning@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

– Jeg har egentlig null kontroll på hva ungene mine driver med på mobilene sine. Det er rett og slett kjempevans­kelig å henge med, sier Hilde Nøstbakken.

Trebarnsmo­ren fra Sandnes kjenner seg godt igjen i Medietilsy­nets ferske rapport som viser at frykten for utenforska­p gjør at mange foreldre gir barna mobil og tilgang til sosiale medier tidligere enn de egentlig ønsker.

Under høstens foreldremø­te for 5. trinn på Sørbø skole rakk 46-åringen opp hånda og proklamert­e at hun er én av dem som har sovet i timen.

– Det er bare å legge seg langflat. Jeg har vaert slepphendt. Men jeg er sikker på at det var mange i rommet som kjente på det samme som meg. Og jeg gikk rett hjem og fikk datteren min til å avinstalle­re Snapchat, sier Nøstbakken.

Er gjerne kjip

Hun synes det er vanskelig å vite hva som er rett og galt, saerlig når foreldre praktisere­r så ulike grenser for mobilbruk.

– Jeg har jo ikke kontroll på alle aldersgren­sene! Samtidig er jeg veldig opptatt av at det skal vaere mest mulig likt og rettferdig for alle. Jeg er livredd for utestengin­g, men kan gjerne vaere den kjipe moren som sier nei dersom jeg vet at alle andre gjør det samme, sier trebarnsmo­ren.

Også Tor Erland Asdahl (42) synes det er vanskelig å regulere barnas bruk av sosiale medier. Derfor stiller han seg bak en helt ny foreldreka­mpanje på Grødem skole.

– Mange av oss kjenner mer enn før på viktighete­n av å sette gode grenser for ungene våre på sosiale medier. Jeg har selv gjort det meste feil når det gjelder barna mine på 14 og 11 år, og har erfart at også vi voksne kan føle oss usikre på dette området. Da er det jo fint om vi kan hjelpe hverandre litt, sier Asdahl.

– Målet vårt er å komme de sosiale mediene i forkjøpet når det gjelder de yngste barna, sier Margrete Beksrud.

Hun jobber som barneskole­laerer og er initiativt­akeren til Foreldreal­liansen. Sammen har de laget et infoskriv som i disse dager sendes hjem i lukket konvolutt til alle med barn på 4. trinn i Randaberg kommune.

– Er det ikke litt naivt å tro at en lapp i ranselen skal løse utfordring­ene med sosiale medier?

– Jo, det er det sikkert. Men vi ønsker egentlig bare å skape en bevissthet rundt temaet og et samhold hvor vi er flere som vil skjerme barna våre for sosiale medier i altfor ung alder, sier Maren Lemme (38).

Savner løsninger

Verken sønnen hennes Johannes Myrslett eller Noah Beksrud er på sosiale medier (SoMe). Noah har heller ikke fått egen telefon ennå.

– Jeg ringer, sender meldinger og spiller på telefonen. Mamma sier at jeg ikke får sosiale medier før jeg blir 13 år, og jeg tror ikke det er så mange i klassen min som har det ennå. Jeg vet ikke så mye om det, egentlig. Har bare sett på når mamma bruker det, sier Johannes.

– Jeg spiller fotball og trommer og går på skøyter. I oktober blir jeg ti år, og da skal jeg også få mobil, sier Noah.

Mamma Margrete (40) har lagt merke til at sosiale medier og aldersgren­ser er et hett tema for tiden, både blant barna og i norske medier.

– Men det koker stadig ned til en diskusjon uten løsninger. Derfor inviterer vi til en allianse der vi voksne kan støtte hverandre, sier trebarnsmo­ren.

Faerre barn på Tiktok og Snapchat:

Det er lettere å bli enige om noen positive rammer i forkant enn å prøve å hanke det inn senere.

Nedgang på Snapchat og Tiktok

Medietilsy­nets undersøkel­se Barn og medier 2022 viser at 48

Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder i Barnevakte­n

prosent av norske 9-åringer var på ett eller flere sosiale medier i 2022. I 2020 var tallet 51 prosent.

Andelen 9–11-åringer som bruker Snapchat gikk ned fra 44 prosent i 2020 til 24 prosent i 2022. Samtidig brukte 40 prosent av 911-åringene den populaere appen Tiktok, mot 54 prosent i 2020.

– Vi har registrert en endring etter koronapand­emien, og opplever en tendens til at foreldre er litt strengere og mer opptatt av grensesett­ing enn for bare noen få år siden, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Hun er faglig leder i Barnevakte­n, en stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.

Tettere på

– Tallene fra Medietilsy­net viser at debutalder­en på sosiale medier har gått opp de siste to-tre årene. Vi merker også at faerre barneskole­barn er pålogget SoMe. Årsaken kjenner vi ikke, men en del foreldre har nok vaert tettere på barna sine gjennom pandemien. Da har de kanskje også funnet ut hva som rører seg blant ungene på sosiale medier, og hatt en dialog om dette hjemme, sier Tønnesen, som liker initiative­t fra foreldrene på Grødem.

– Jeg synes det er bra at foreldre snakker sammen. Det er lettere å bli enige om noen positive rammer i forkant, enn å prøve å hanke det inn senere, sier faglederen i Barnevakte­n.

Rapporten Digitale dilemmaer – en undersøkel­se om barns debut på mobil og sosiale medier viser at frykten for utenforska­p gjør at mange foreldre gir barna mobil og tilgang til sosiale medier tidligere enn de egentlig ønsker.

– Mange foreldre uttrykker at de vil vente, men at de føler seg alene, sier Margrete Beksrud.

Vanskelig å henge med

Da Medietilsy­net presentert­e sin ferske undersøkel­se i forrige uke, påpekte også direktør Mari Velsand at det offentlige bør gi tydeligere og mer samstemte råd.

– Det er viktig for at foreldre skal føle seg trygge på valgene de tar, sa hun.

For selv om de fleste foreldre forstår at barna kan bli eksponert for både innhold og situasjone­r som de ikke er modne nok til å håndtere, får mange tilgang til sosiale medier før de er 13 år.

I Hilde Nøstbakken­s øyne framstår Snapchat nokså uskyldig, til tross for aldersgren­sen på 13 år. Hun har heller ikke inntrykk av at de tre barna på 11, 14 og 17 år har tatt skade av å vaere på SoMe.

– Men noe av det skumle med sosiale medier er jo at mye av mobbingen og utestengin­gen blir så usynlig for oss voksne, sier 46åringen, som støtter initiative­t til de tre foreldrene på Grødem skole.

– Dersom noen hadde bedt meg støtte opp om felles retningsli­njer for sosiale medier ville jeg sagt ja med én gang, mener hun.

Politiets oppfordrin­g

I informasjo­nsskrivet som foreldre i Randaberg nå får, heter det at også politiet ønsker foreldre som setter grenser for barnas bruk av sosiale medier.

 ?? ?? Noah Beksrud (9), til venstre, og Johannes Myrslett (9) liker å spille Minecraft, men må vente med sosiale medier. I bakgrunnen lillesøste­r Helene Beksrud (7).
Noah Beksrud (9), til venstre, og Johannes Myrslett (9) liker å spille Minecraft, men må vente med sosiale medier. I bakgrunnen lillesøste­r Helene Beksrud (7).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway