Stavanger Aftenblad

– Helt vanvittig

KUTT: Fylkesutva­lget advarer kraftig mot et forslag som kan føre til dramatiske kutt i bussog båttilbude­t i Rogaland.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Rogaland risikerer nytt gigantkutt:

går fikk Fylkesutva­lget på bordet et forslag til nytt inntektssy­stem for fylkeskomm­unene fra 2024.

Dette kan gi Rogaland et tap på 300 millioner kroner.

– 300 millioner kroner er sykt mye penger. Den nye modellen vil bety en massiv omfordelin­g av penger fra kystfylken­e til Akershus, Oslo, Østfold og Innlandet, sa Kjartan Alexander Lunde (V).

– Det er helt vanvittig og svaert uheldig at Ap/Sp-regjeringe­n har valgt å sende dette forslaget ut på høring. Det burde bli lagt rett i en skuff istedenfor å gå ut på høring.

Enstemmig vedtok Fylkesutva­lget en svaert kritisk uttalelse.

Konkret er fylkets utgiftsbeh­ov justert ned fra 98,8 prosent til 94,1 prosent av landsgjenn­omsnitt. Dette gir et enormt stort bortfall av inntekter.

Fylkesutva­lget i Rogaland ser på dette som veldig alvorlig, og konsekvens­ene ville vaere helt uakseptabl­e, heter det i høringsutt­alelsen.

Fare for buss- og båtruter

Fylkeskomm­unen taper 230 millioner kroner på forslaget til ny kollektivn­økkel alene.

Rogaland vil dermed vaere det fylket som får den klart største reduksjone­n i tilskudd til kollektivt­ransport.

Forslaget vil gi dramatiske konsekvens­er dersom det blir innført, ifølge fylkesutva­lget.

– Dette kan slå ut på grusomt vis for oss, sa Alexander RügertRaus­tein (MDG).

– Det kan bli enormt kutt i kollektivt­ilbudet i Rogaland, og hardest innstrammi­ng i distrikI tene, advarte Heidi Bjerga (SV).

Tanken var at man skulle satse på kollektivt­ransport i byregioner generelt, ikke bare på Østlandet, heter det i uttalelsen fra Rogaland.

– Oslo blir den store vinneren

Også fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) var kritisk.

– Det er Oslo som blir den store vinneren. Så er det viktig å si at dette er ennå ikke blitt politikk. Vi må sørge for at det ikke blir det, sa Chesak.

Hun har fått signaler om at andre fylker støtter Rogaland.

– Det har vaert mange forandring­er på inntektssy­stemet de siste årene, og fylkeskomm­unene trenger litt ro og ha forutsigba­rhet i rammene. Denne revisjonen kommer jo fordi at det skal bli flere fylkeskomm­uner igjen, men min mening er at det burde vaert en større fordeling mellom de som splittes, og ikke vaere en endring som gir så store utslag for enkelt fylkeskomm­uner.

 ?? MARIUS KNUTSEN ?? Østlandet blir vinneren dersom forslag til nytt inntektssy­stem for fylkene blir vedtatt. Her er fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) og samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i forbindels­e med dåp for den elektriske hurtigbåte­n «Medstraum».
MARIUS KNUTSEN Østlandet blir vinneren dersom forslag til nytt inntektssy­stem for fylkene blir vedtatt. Her er fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) og samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i forbindels­e med dåp for den elektriske hurtigbåte­n «Medstraum».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway