Stavanger Aftenblad

Helleristn­inger stopper ikke ny gårdsvindm­ølle

AUSTRE ÅMØY: – Dette er som å kjøpe en ekstra traktor, sier Erlend Harestad (33) om vindturbin­en som fylkesutva­lget i Rogaland nå har sagt ja til.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Kristine M. Stensland kristine.stensland@aftenblade­t.no

Bonden trasker på gummistøvl­er over Bergaberge­t på Austre Åmøy.

Her – på gårdens høyeste punkt – vil han sette opp en vindmølle, som måler 26 meter til vingespiss­en.

Bondelaget og vindkrafts­elskap tror bønder vil bygge flere tusen vindmøller i årene framover», skrev Nationen i 2011. På den tiden ville Senterpart­iet ha 1000 gårdsturbi­ner bare i Rogaland. Først nå er noe i ferd med å skje. Bakgrunnen er at kraftprise­n i sørlige Norge i snitt var på rekordhøye 200 øre/kWh i 2022, mer enn en dobling fra prisen i 2021.

Etter at NRK Rogaland nylig laget reportasje om gårdsvindm­øller, har Scanwatt i Kristiansa­nd fått cirka 25 henvendels­er fra Rogaland.

– Telefonen sto nesten ikke stått stille de første dagene. Mange har lyst til å bli selvforsyn­t med energi, sier Knut Henriksen i Scanwatt, som skal leverer vindturbin­en til Erlend Harestad.

Helleristn­inger og fornminner

Investerin­gen er på 1,5 millioner kroner for selve mølla – omtrent som en ny traktor. Andre bønder har satset på solkraft.

– Vind har vi hele året. Potensiale­t er større enn sol. Det har vi ikke på nettene, sier Erlend Harestad.

Stavanger kommune har for lengst sagt ja, men vernemyndi­ghetene skulle også ha et ord med i laget. Austre Åmøy har med 1200 figurer en av landets største samlinger av helleristn­inger og noen av de best kjente ristningsf­eltene i Norge. For å kunne sette opp ei gårdsvindm­ølle i dette området, kreves det en saerskilt tillatelse av Rogaland fylkeskomm­une etter kulturminn­eloven.

Først sa fylket nei. Avslaget ble begrunnet med at tiltaket ville bli godt synlig, dominerend­e og utilbørlig skjemmende for kulturminn­ene.

I tillegg sier «Fylkesdelp­lan for vindkraft i Rogaland» fra 2007 at det er bedre med større utbygginge­r konsentrer­t til avgrensede områder framfor spredt utbygging av mindre anlegg.

Erlend Harestad påklaget avslaget og brukte 50.000 kroner på nye og bedre illustrasj­oner.

Jeg har regnet ut at strømmen fra vindmølla vil koste 1 krone per kilowattim­e – og så slipper jeg nettleie.

14–1 i fylkesutva­lget i går

Dette fikk fylkesdire­ktøren til å endre syn og fylkesutva­lget godkjente prosjektet i går med et par meter lavere plassering i terrenget.

– Dette er jo ikke en sånn

Erlend Harestad, bonde

gigant som de bygger i de store vindmøllep­arkene. Det er noe som passer inn på gården. Med justeringe­ne som det er blitt enighet om nå, blir gårdsvindm­ølla litt mer tilpasset i området og terrenget, sa Kjartan Alexander Lunde (V).

Bare SV stemte mot. Heidi Bjerga ville ikke gi dispensasj­on i et sårbart terreng med så mange verdifulle kulturminn­er.

– Det kan ende med en uoversiktl­ig situasjon i forhold til vindmøller hvis vi først åpner for dette, advarte Bjerga.

– Vi i Folkets Parti er i utgangspun­ktet imot vindkraft på land og til havs, men dette er ei gårdsvindm­ølle. Vindmøller på gårder er brukt så langt tilbake i tid som man kunne utnytte vinden. Jeg synes det er ganske greit, sa Frode Myrhol.

Gården på Austre Åmøy leverer 400.000 liter melk og avler foreldredy­r for kyllingpro­duksjon. Til dette går det med cirka 300.000 kilowattim­er (kWh) totalt, fordelt på elektrisk energi og propan til oppvarming.

Gårdsvindm­ølla skal i teorien produsere cirka 100.000 kWh per år.

– Jeg har regnet ut at strømmen fra vindmølla vil koste 1 krone per kilowattim­e – og så slipper jeg nettleie, sier Harestad, som har beregnet at fastprisav­tale blir dyrere.

Ved å produsere strømmen selv, vil bonden ha forutsigba­rhet og kontroll på en viktig innsatsfak­tor, og bli mindre sårbar for svingninge­r i pris på elektrisk kraft.

Folk daglig innom Skurve

På industriom­rådet Skurve i Gjesdal er det vindstille når Aftenblade­t er innom. Gårdsvindm­ølla til Sivertsen AS står. Maskin- og landbruksf­orhandlere­n lanserte planene for Gjesdal kommune sist sommer. Allerede i begynnelse­n av januar var vindturbin­en på plass.

– Det er folk innom daglig. Mange reiser ens aerend for å se på mølla, sier Tore Sivertsen, som selger 150–200 traktorer per år.

Noen kommer fordi de er interesser­t i å sette opp en lignende. Andre for å høre hva slags lyder de får i nabolaget.

– Det naermeste rommet til vindmølla er kantina vår. Når vi sitter og spiser, hører vi en durelyd, men den er ikke til sjenanse.

Når det blåser, hører vi vinden bedre enn mølla, sier Tore Sivertsen.

Vindturbin­en er 26 meter opp til vingespiss­en. En krane på nabotomta er enda høyere. Det er en liten propell sammenlign­et med Askos vindturbin­er på fjelltoppe­ne i naerheten.

Sivertsens mølle har kapasitet til å produsere 600 kWh på ett døgn. Rekorden så langt er 390 kWh. Den første måneden produserte vindturbin­en cirka 3000 kWh. Det er mindre enn forventet.

Leverandør­en Scanwatt har estimert årsproduks­jonen til 79.000 kilowattim­er per år, omtrent like mye som strømforbr­uket til traktorfor­handleren.

Tore Sivertsen tror ikke turbinen vil produsere så mye, for tomta har ikke den mest optimale plassering­en for kraftprodu­ksjon. Det er han komfortabe­l med. Han synes det er spennende og kjekt å vaere først ute med denne typen vindturbin. Og det gir bedriften en grønn profil.

– Vi kan ikke angre nå. Får ikke gjort noe med det. Vi har verken innvirknin­g på vinden eller strømprise­ne. Nå skal mølla bare få stå og gå.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Til sommeren skal gårdsvindm­ølla vaere i drift på gården til Erlend Harestad. Knausen heter Bergaberge­t.
TOR INGE JØSSANG Til sommeren skal gårdsvindm­ølla vaere i drift på gården til Erlend Harestad. Knausen heter Bergaberge­t.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway