Stavanger Aftenblad

Ensomme eldre havner i en blindsone

ELDREOMSOR­G: Stavanger Røde Kors er bekymret over at stadig flere ensomme eldre havner i en blindsone, uten sykehjemsp­lass, uten tilstrekke­lig hjelp i hjemmet og uten et tilstrekke­lig nettverk. Dette fører til at mange eldre sliter med isolasjon og ensomh

- Cathrine Savic Eikeland Leder av Stavanger Røde Kors Omsorg Birgitte Nordnes Rådgiver Stavanger Røde Kors

Vi vet, fordi våre mer enn 100 frivillige besøksvenn­er møter dem. Og fordi vi registrere­r at stadig flere ønsker, og har behov for, en besøksvenn. Dette skjer på tross av en forsterket satsing på sykehjemsp­lasser og hjemmebase­rte tjenester i kommunal regi.

Når flere eldre skal klare seg hjemme lenger, så kan dette vaere en krevende utfordring for den enkelte. Og selv om man tildeles sykehjemsp­lass er det ingen automatikk i at en plass venter. Mange havner i kø.

Når man blir betraktet som for frisk til å få tilstrekke­lig hjelp av det offentlige og samtidig er for dårlig til å benytte seg av åpne tilbud, da er besøk av et annet menneske – som har tid – den beste medisin. Besøkstjen­esten i Røde Kors jobber for ensomhetsl­indring blant eldre og for at eldre skal føle at tilvaerels­en har mening og innhold livet ut. De vi møter er eldre som ofte er isolert i egne hjem og som sjelden kommer ut på egen hånd. For å bøte på dette møter vi dem en-til-en, og vi arrangerer turer og arrangemen­ter der besøksvenn­ene er med.

Ifølge Statistisk sentralbyr­å har de aller fleste en naer fortrolig venn og minst to personer de kan be om hjelp dersom de får personlige problemer. Eldre og enslige mangler dette oftere enn andre grupper. Stadig flere bor alene. Vi vet at eldre over 75 år er spesielt risikoutsa­tte for ensomhet. Vi vet også at eldre som lever alene og er sosialt isolerte, spesielt om de har funksjonsn­edsettelse eller kognitiv svikt, har økt risiko for sykdom, skade og død. Vi skal også huske at ensomhet hos eldre ofte har årsak i sosiale ulikheter i helse og levekår.

Stavanger Røde Kors vet at Stavanger kommune arbeider kontinuerl­ig for å styrke eldreomsor­gen. Vi ønsker å bidra til å gjøre gode tiltak bedre, blant annet ved økt satsing for å eliminere blindsonen­e. Her spiller våre besøksvenn­er en nøkkelroll­e. Stavanger Røde Kors ber om at innsatsen mot ensomhet blant eldre forsterkes. Vi ønsker et fortsatt godt samarbeid med sykehjemme­ne og andre institusjo­ner for eldre, samtidig som vi ønsker å øke innsatsen for å kunne tilby flere besøksvenn­er i private hjem.

Vi er hele tida klar til å tilpasse tilbudet til de behov som finnes. Stavanger Røde Kors er klar til å stille opp, men da trenger vi hjelp for å tilrettele­gge tjenesten på en forsvarlig måte – både når det gjelder kompetanse­programmer, videreutvi­kling og etablering av sosiale tilbud for å bøte på ensomheten. Ensomhet er en stor utfordring for de som havner i blindsonen. Mye kan imidlertid gjøres, og oppskrifte­n kalles «mennesker trenger mennesker».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway