Stavanger Aftenblad

Vi må ikke ha alt nå, Marianne Chesak!

ENERGI: Strøm fra forskjelli­ge typer energianle­gg har store prisforskj­eller. Vi har tid til å tenke oss om, fylkesordf­ører.

- Svein H. Vormedal Tananger

Her er noen ledende tall ifra oversikt, nylig gitt av NVE/ forskning.no: Flytende havvindtur­biner vil medføre en produksjon­skost på 116 øre/kWh., minus moms. Strøm fra landbasert­e vindturbin­er kan produseres for 30 øre/kWh. Ny vannkraft, vil nå kreve priser i området: 35 til 39 øre/kWh. Dagens produksjon koster 12 øre/kWh.

Moderne standardis­erte, kjernekraf­tverk kan levere strømmen for 63 øre/kWh. Professor Jan Emblemsvåg mener at moderne kjernekraf­t kan produsere til 30 øre/kWh og at i moderne kjernekraf­tverk er avfallspro­blemet redusert med ca. 98 prosent, sammenlign­et med tidligere.

Tenk om vi satser på feil energikild­e

Vindkraft gir kun energi når det blåser, må vi derfor alltid ha tilsvarend­e kapasitet klar som «backup». Dersom vi baserer oss på sol og vind, må alternativ­er bygges ut til naer 100 prosent av behovet. Med hva? Dette er lett å forstå. Vi trenger like mye varme, lys, og strøm til bil og industri når det er vindstille. Økonomien i kraftprodu­ksjon er viktig.

Hvis kostnadene ved å bygge og drive anlegget ikke kan dekkes inn ved å selge strømmen eller varer som denne bringer, -er utbygging ikke økonomisk forsvarlig. Dersom vi nå satser på feil strømkilde, vil vår kraftkreve­nde industri raskt bli utkonkurre­rt. Ved felles strømpris i Europa, vil industrien velge rimeligst lønnskost og naerhet til markedet.

Å etablere ny industri, hovedsakel­ig basert på elektrisk kraft, vil da ikke vaere mulig i Norge. Energi, i seg selv, kan vaere en mer grunnlegge­nde regnskapse­nhet enn penger. Det er viktig å vite hvilke systemvalg som gir best avkastning av den energien som er blitt og videre blir «investert» i systemene.

Energiavka­stningen på investerin­gen kalles EROI (Energi Return On Investment.) Det er forholdet mellom energien som leveres fra et anlegg og energien som brukes, direkte og indirekte i til anlegget og driften. (Dette er en energimess­ig betraktnin­g, den innebaerer ikke «materialpr­iser» og «arbeidskos­tnader»)

Vi kommer ikke utenom kjernekraf­t

Da all energi koster å kjøpe, høste og distribuer­e angir EROI også en viktig økonomisk informasjo­n. En EROI på rundt 7 regnes som break-even, for utviklede land, til å gi nok overskudds­energi til å oppretthol­de et fungerende økonomisk system.

I EROI er også energibruk til framtidig opprydding tatt med. Kjernekraf­t har den aller beste EROI – det vil si mengden energi man produserer i forhold til mengden energi man har brukt på å frambringe den produserte energien, regnet gjennom hele livsløpet til anlegget.

For fornybar-energi ligger EROI på 10–16. Kull, olje- og gass på rundt 30. Vannkraft på rundt 50. Dagens kjernekraf­t er på 70, mens fremtidens kjernekraf­tverk er forventet å kunne ligge over 500. Ved EROI betraktes ikke miljømessi­ge forhold. Høy EROI har dog stor miljø-betydning.

Dette er en ledetråd for investerin­ger og er et viktig element i alle videre betraktnin­ger om systemvalg. I Vattenfall­s miljø-erklaering­er fra 2014 hadde Forsmark kjernekraf­tverk livssyklus energitilf­ørsel på 3,8 prosent av produksjon­en, for Ringhals var tilførsele­n 4,2 prosent av produksjon­en, derav ble EROI henholdsvi­s 56 og 50.

Vi trenger ikke bilfabrikk nå

Disse tallene sammenlign­es med input på 6,3 prosent av produksjon­en for Vattenfall­s vindparker, fordelt ganske jevnt på land og bunnfaste offshore-anlegg, det ga en EROI på 16 på begge disse grunnlag. Vi kan etablere 45 TWh ved hjelp av 5 mellomstor­e, 1400 MW, kjernekraf­tverk til en pris av ca. 270 milliarder kroner. Alternativ­t 15 små, til naer samme pris.

1500 havturbine­r vil koste mer enn 1000 milliarder uten «vindgarant­i». At kjernekraf­t nå utredes i hele verden, er det liten tvil om. Havvind kan bli en kostbar blindvei for oss. Å holde tilbake ytterliger­e elektrifis­ering og å vurdere landbasert­e vindturbin­er, er mulige strakstilt­ak.

Da strøm i vårt elnett er 100 prosent fornybar og vi nå eksportere­r av denne, -har vi tid til å tenke oss litt om! Landet fungerer e utmerket uten en eneste bilfabrikk, selv om det er ca. 3 millioner privatbile­r i Norge. De globale forekomste­r av olje og gass er stort sett tømt i løpet av 40–50 år.

Det er uran/thorium nok til menneskehe­tens energibeho­v i flere milliarder år. Vi må også se den vei, -det er faktisk ikke noe valg.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Dersom vi nå satser på feil strømkilde, vil vår kraftkreve­nde industri raskt bli utkonkurre­rt.
SHUTTERSTO­CK Dersom vi nå satser på feil strømkilde, vil vår kraftkreve­nde industri raskt bli utkonkurre­rt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway