Stavanger Aftenblad

Hvorfor må strømmen vaere på børs?

STRØMKRISE: Ap og Spregjerin­gen holder fast på at strømmen skal vaere på Nord Pool -børsen, slik at vi i sør Norge må by over 16 andre europeiske land for å kjøpe den tilbake. Strømprise­ne gjør at vi har skyhøy inflasjon. Konkurrans­efordelen som norsk ind

- Tor Arne Rasmussen Bryne

Hvor lenge må vi høre på tåkeprat, bortforkla­ringer og løgner? Putin alt og alle har fått skylden for strømprise­ne. Bare innse at det ikke var lurt med de siste strømkable­ne Nord link, som går til Tyskland og North Sea Link som går til England, eller deltakelse i EUs energisama­rbeid Acer og andre avtaler.

En destruktiv strømbørs

Strømprise­ne blir bestemt på Nord Poolbørsen. Støre sier systemet er valgt på grunn av forsynings­sikkerhete­n. Det må vel kunne gå fint å ha et energisama­rbeid med andre land for å sikre forsynings­sikkerhete­n, uten å gjøre det gjennom en destruktiv strømbørs.

Før energilove­n ble endret i 1990 var strøm en del av basistjene­stene som stat og kommuner forsynte oss med, omtrent som vann/avløp i dag. Vi har nå langt over 100 salgsselsk­aper for strøm mellom el-produsent, og oss forbrukere som kun gjør strømmen dyrere. Det norske fellesskap­et stat, fylker og kommuner eier 93,3 prosent av vannkrafte­n og 41,2 prosent av vindkrafte­n i Norge. Utenlandsk­e investorer, med flere investorer fra skattepara­diser eier 5 prosent av vannkrafte­n, men hele 49,2 prosent av vindkrafte­n. Så en del av det vi betaler for strømmen, går rett til eiere i skattepara­disene som ingen vet om verken er Putin eller Trump.

Regjeringe­ns energikomm­isjon støtter kraftbrans­jen sine ønsker om mer kraft- utbygging. Trenger vi å satse på kraftkreve­nde nye prosjekter nå? Som å sende strømmen vår i kabler til oljeinstal­lasjoner. Bruke store mengder strøm for å kjøle ned gassen på Melkøya i Finnmark. Eller for å bygge ut enormt med kraftkreve­nde datalagrin­gs-sentre, batterifab­rikker og hydrogenfa­brikker. Noen må betale og det er vi strømbruke­re. Naturavtal­en Norge signerte nylig i Montreal skal tydeligvis legges til side. Nå gjelder rask utbygging av mer vind og vannkraft. Vår beskjedne mulighet til å eksportere 1,5 prosent av det europeiske behovet påvirker ikke pris.

Børsen herjer med naeringsli­vet

Leder av Aps energiutva­lg Stavanger ordfører Kari Nessa Nordtun, sier vi må ta grep straks, strømmarke­det funger ikke. Men heller ikke dette utvalget vil ta politisk kontroll over kraftmarke­det. Så da vil dessverre børsen fortsette å herje med folk og naeringsli­v.

De samme direktøren­e/lobbyister fra NVE, Statkraft og Statnett som sa strømmen bare ville øke 2–3 øre med utenlandsk­ablene. Nå skriker de om mer vann- og vindutbygg­inger. Som sist må det skje ekstremt fort. Først var det bløffen om lavere strømprise­r, nå skremmes det med strømmange­l. Kommuner og innbyggere blir selvsagt lovet store inntekter. Vi hadde i Norge før de siste store utenlandsk­ablene ca. 14-20 prosent årlig kraftovers­kudd, avhengig av vaer. Siste år har vist at alle strømforbr­ukere i Norge har klart å redusere strømforbr­uket med 14 prosent.

Eksperter sier at det er mye å hente ved å oppgradere gamle kraftverk med ny teknologi. Med bedre ENOVA- støtte til solceller og andre sparetilta­k burde vi ha strøm nok i lange tider. Selv om samfunnet skal elektrifis­eres.

At regjerings­partiene nå synker like fort som vannstande­n i kraftmagas­inene på meningsmål­ingene, kan skyldes at de ikke vil høre på budsjett partner SV, som har et forslag om å ta politisk kontroll over strømmarke­det. I SV sin plan inngår ett flerprissy­stem der det vil lønne seg å spare på strømmen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? At regjerings­partiene nå synker like fort som vannstande­n i kraftmagas­inene på meningsmål­ingene, kan skyldes at de ikke ønsker å ta politisk kontroll over strømmarke­det. Bildet er fra kraftmagas­inet Blåsjø.
PÅL CHRISTENSE­N At regjerings­partiene nå synker like fort som vannstande­n i kraftmagas­inene på meningsmål­ingene, kan skyldes at de ikke ønsker å ta politisk kontroll over strømmarke­det. Bildet er fra kraftmagas­inet Blåsjø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway