Stavanger Aftenblad

«Krigsseile­ren» blir tv-serie på Netflix

TVSERIE:

- Frank Johnsen

– Dette er noe vi har visst om og jobbet med siden i høst. Spillefilm­en klippes om til tre timelange episoder, og det blir en utvidet versjon av den som gikk på kino, sier produsent Maria Ekerhovd til Bergens Tidende.

Ble tatt av norske kinoer

«Krigsseile­ren» var en suksess på norske kinoer. Over 400.000 billetter ble solgt før den plutselig forsvant fra salene 1. januar. Nå vet vi hvorfor – Netflix var allerede på banen og ønsket et vindu fram mot egen lansering.

Filmen hadde et budsjett på over 110 millioner kroner. Et godt utenlandss­alg var nødvendig for å få regnskapet til å gå opp.

Da Netflix kom på banen, forsvant de bekymringe­ne.

– Netflix går inn med et betydelig beløp. Mer spesifikk kan jeg ikke vaere. Men det sikrer økonomien til «Krigsseile­ren», bekrefter Ekerhovd.

Klippet i hele høst

Manusforfa­tter og regissør Gunnar Vikene ønsket opprinneli­g at «Krigsseile­ren» skulle vaere både en spillefilm og en tv-serie. Det lå i bakhodet da han spilte inn i Bergen, Tyskland og Malta.

– Vi filmet jo flere scener enn vi trengte, med tanke på at det kunne bli en TV-serie på et senere tidspunkt, avslører Vikene.

I klipperomm­et måtte derfor mange gode scener lukes ut.

– Flere av disse var det smertefull­t å ta vekk. Likevel er jeg fornøyd med valgene som ble tatt, det er en grense for hvor lang en spillefilm kan vaere, mener Vikene.

Drømmen gikk fort i oppfyllels­e. Netflix ble kontaktet i sommer, de drodlet rundt ideen om en tv-serie – og til slutt sa strømmegig­anten ja.

Nå kan Vikene fortelle hele historien for potensielt 231 millioner abonnenter i 190 land.

Arbeidet med å klippe «Krigsseile­ren» om til en serie startet rett etter verdenspre­mieren i Haugesund i august.

– Vi følger handlingsg­angen i spillefilm­en, med en litt annen struktur. Starten blir også annerledes. Jeg oppdaget at noen scener tåler mer spilletid, mens andre kan klare seg med mindre, sier Vikene.

– Dypere inn i stoffet

Det er mange nye scener som skal inn, totalt mellom 20 og 30 minutter med ubrukte opptak.

– Det gir en fordypning til hovedperso­nene og mer kontekst til det som skjer med den norske handelsflå­ten, forteller Vikene.

56-åringen har jobbet mye med tv-serieforma­tet, senest som konseptuer­ende regissør for Viaplay-suksessen «Pørni». Han tror dette vil passe «Krigsseile­ren».

– Serier er en annen øvelse enn film. Man kan gå dypere inn i stoffet og karakteren­e – dra lengre linjer. Henriette og «Pørni» er et veldig godt eksempel. Hun laget en karakter som kan følges over tid, i mer og mer komplekse relasjoner, mener Vikene.

«Krigsseile­ren» ble ferdigklip­pet i forrige uke. Den skal dubbes til ti språk før lansering. Nå er regissøren spent på responsen.

– Jeg er veldig glad for at denne historien kan bli kjent for en hel verden. På visninger i Toronto, Los Angeles og Tyskland var folk vi møtte engasjert og berørt, sier Vikene.

– En unik mulighet

Marie Ekerhovd berømmer Håkon Briseid, kreativt ansvarlig for Netflix’ seriesatsi­ng i Norden, for å ha gitt dem det hun kaller «en unik mulighet».

– Han har vaert positiv til tankene våre hele veien.

– Hva vil avtalen bety for selskapet ditt, Mer Film, og filmmiljøe­t i Bergen?

– Vi har vist at vi kan lage film på internasjo­nalt nivå med budsjetter som er langt lavere enn amerikaner­ne er vant til. Det var også tilbakemel­dingene vi fikk da vi reiste til Los Angeles og andre storbyer i forbindels­e med Oscar-kampanjen.

– Jeg er trygg på at dette vil generere både prosjekter og mer arbeid, sier Ekerhovd.

Hun er aktuell med kritikerro­ste «Ellos eatnu – La elva leve», den mest sette filmen på kino i forrige uke. Nylig vant den to priser på Nordens største filmfestiv­al, i Göteborg.

– Vi har fått mange nye øyne på oss gjennom den store oppmerksom­heten rundt «Krigsseile­ren», og håper også «Ellos Eatnu – La elva leve» får møte publikum i hele verden.

Norsk bølge på Netflix

«Norge tar over verden», skrev det anerkjente nyhetsbrev­et fra The Ankler denne uken. Og viste til de offisielle strømmetal­lene til Netflix.

Roar Uthaugs «Troll», lansert direkte på Netflix 1. desember, ble sett 155 millioner timer de første 28 dagene etter premieren. Og topper listen over de mest sette ikke-engelske filmene i samme tidsvindu, langt foran den tyske Oscar-snakkisen «All Quiet on the Western Front».

Den norske kinofloppe­n «Vikingulve­n», på Netflix fra 3. februar, hadde 28 millioner visninger første uken. Det var mer enn nok til å toppe Netflix’ ukeliste for ikke-engelske filmer.

Uken før lå «Slaget om Narvik» øverst på denne listen, med 39 millioner visningsti­mer. Den er ikke tilgjengel­ig på Netflix i Norge.

 ?? MER FILM ?? Alexandra Gjerpen, Pål Sverre Hagen og Kristoffer Joner i en scene fra «Krigsseile­ren».
MER FILM Alexandra Gjerpen, Pål Sverre Hagen og Kristoffer Joner i en scene fra «Krigsseile­ren».
 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Mer Filmsjef Maria Ekerhovd fikk Netflix-avtalen i havn tidlig i høst.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Mer Filmsjef Maria Ekerhovd fikk Netflix-avtalen i havn tidlig i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway