Stavanger Aftenblad

Sjøkaptein Nils Severin Økland 108 år

-

JUBILANT: Sjøkaptein Nils Severin Økland fyller 108 år torsdag 16. februar.

Jubilanten er født og oppvokst i Valestrand i Sveio, men har bodd i Berke. gen etter at han stiftet familie.

Nils Severin har tilbrakt mesteparte­n av sitt yrkesaktiv­e liv om bord på båter og skip, og har seilt over hele verden. Han seilte ute i årene 19291968, de første årene i kystfart med fiske og småhvalfan­gst, og fra 1936 til 1968 var han i fart på alle hav.

Under andre verdenskri­g i 1941, rømte han over til Shetland der han ble utdannet skytter. Han tjenestegj­orde i Sjøforsvar­ets skytteravd­eling for handelsflå­ten fram til krigens slutt.

Han var skytter om bord på ni skip og var med på om lag 50 turer i konvoifart mellom USA/Canada og Europa. Han var om bord da M/T «Daghild» ble utsatt for et ubåtangrep og torpedert i Nord-Atlanteren februar 1943. Til alt hell ble mannskapet reddet av den franske korvetten «Lobelia».

I august 1944 ble det Nils Severins tur til å vaere med og redde Frankri

Som kvartermes­ter på D/S «Roald Amundsen» deltok han i den allierte invasjonen av Sør-Frankrike, kjent som «Operasjon Dragoon». For innsatsen sin under frigjøring­en av Frankrike, ble Nils Severin i 2021 utnevnt til ridder av den franske AEreslegio­nen.

Etter krigen tok Nils Severin styrmannss­kolen og skippersko­len i Haugesund, og reiste deretter som styrmann og kaptein i utenriksfa­rt i 20 år, inntil han måtte slutte pga. krigsskade. Hørselstap­et var blitt for stort.

Nils Severin er tildelt Krigsmedal­jen, Deltagerme­daljen 9. april 1940 8. mai 1945, Haakon VIIs 70-årsmedalje, Regjeringe­ns minnemedal­je, Convoy Cup Foundation og Camp Norway Foundation medaljene, flere britiske utmerkelse­r samt den franske AEreslegio­nen.

I 2020 ble boken om hans liv «Aldri gi opp» utgitt i samarbeid med Sveio Kystlag. I boken forteller han om oppveksten sin på Eikeland i Sveio, og om sitt liv til sjøs i krig og fred, først i kystfart og siden i langfart.

Dagen feires på Siljuslått­en sykehjem, der jubilanten flyttet inn sommeren 2021.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway