Stavanger Aftenblad

– De vil alltid vaere lillebror

FOTBALL: Rogalandsc­upen åpnes med et brak når øyrivalene Kvitsøy og Finnøy barker sammen. Motstander­ne fyrer løs mot hverandre før det prestisjet­unge lokal-oppgjøret.

- Mats Haugland mats.haugland@aftenblade­t.no Thommas Husevik thommas.husevik@aftenblade­t.no

Øyslaget ingen ønsker å tape:

– Vi skal gå ut i hundre. De kommer garantert til å ha vondt på ferjen på vei hjem, sier Kvitsøyspi­ller Ruben Lilledal og smiler lurt.

Torsdag smeller det når Kvitsøy tar imot Finnøy til et heftig øyderby i Rogalandsc­upen.

Aftenblade­t satser stort på turneringe­n og vil sende en rekke kamper direkte, og rivaloppgj­øret i havgapet er hovedkampe­n i 1. runde av «nye» Rogalandsc­upen.

Det blir flerkamera­produksjon, to kommentato­rer, reportasje­r og reaksjoner fra indre bane i den prestisjet­unge kampen.

– Vi gleder oss helt vilt. Kvitsøybue­n er flinke til å mobilisere, så vi regner med at det kommer mye folk. Å vinne mot Finnøy er noe av det kjekkeste som finnes, sier Kvitsøys nye hovedtrene­r Anders Solgård.

Sammenlign­es med storkamp i England

Aftenblade­t har besøkt både Kvitsøy og Finnøy før kampen, og det er lett å forstå at dette er mye mer enn bare en fotballkam­p.

«Manchester United - Liverpool når ikke denne kampen opp til anklene» ble det sagt på Kvitsøy.

Men hvorfor er disse øyderbyene egentlig så spesielle?

Skal vi tro begge leire, er rivaleriet bygget opp over tid. Lagene har kjempet tette og jevne bataljer de siste årene, og har som regel ligget rundt hverandre på tabellen.

– Det er hummer mot tomater, og øy mot øy. Det blir aldri kjedelige kamper mellom oss. Vi har hatt både opp- og nedrykkska­mper mot hverandre. Det blir alltid skikkelig fyr i teltet, sier Kvitsøyspi­ller Jarle Nordbø.

– Det er noe med at vi begge er øyer, og det ligger selvfølgel­ig stor prestisje i å vaere den beste øya, supplerer Finnøy-spiss Håkon Kavli.

Han tror det blir lite finspill og uttaler at han blir overrasket om det ikke kommer et rødt kort i lokaloppgj­øret.

Intens kamp for overlevels­e

I fjor kjempet øyrivalene en nervepirre­nde og intens kamp om å overleve i 5. divisjon.

Finnøy beholdt til slutt plassen med et nødskrik og endte ett poeng over tabelljumb­o Kvitsøy, som måtte ta den blytunge veien ned til 6. divisjon.

Dermed starter Kvitsøy torsdagens kamp med ett straffespa­rk. I Rogalandsc­upen får det lavest rangerte laget tildelt ett straffespa­rk for hver divisjon i forskjell.

– Det setter en ekstra spiss på det hele. Vi er revansjesu­gne fra i fjor og har troen på at vi skal stå for en cupskrell i denne kampen, sier Lilledal.

Ser inn i glasskula

I Finnøy-leiren fnyser de av meldingene fra Kvitsøy, og mener hjemmelage­t normalt ikke skal ha en sjanse.

– Jeg tipper at de bommer på straffespa­rket og at vi vinner 3–0. Vi bør slå Kvitsøy ni av ti ganger, svarer Kavli kontant.

– Vi er soleklare favoritter. Kvitsøy har alltid vaert lillebror og kommer alltid til å vaere det. De rykket ned ganske fortjent i fjor, sier Finnøys spillende assistentt­rener Torjus Halsne – som tar på seg spåbrillen­e når han skal svare på neste spørsmål.

– Hva er ambisjonen­e deres i Rogalandsc­upen i år?

– Det blir stort å slå Kvitsøy. Fogn ryker nok ut med et braktap allerede i 1. runde, så vi møter Mastra hjemme i 2. runde. De kommer her som favoritter, men vi slår ut dem også. Først da sier vi oss fornøyde, avslutter Halsne og humrer.

Se Kvitsøy - Finnøy direkte på Aftenblade­t torsdag fra kl. 18.45.

 ?? THOMMAS HUSEVIK ?? Kvitsøy har fått på plass et nydelig idrettsanl­egg.
THOMMAS HUSEVIK Kvitsøy har fått på plass et nydelig idrettsanl­egg.
 ?? THOMMAS HUSEVIK ?? Torjus Halsne mener at 90–95 prosent av Kvitsøys befolkning bør finne veien til Kvitsøy stadion torsdag kveld.
THOMMAS HUSEVIK Torjus Halsne mener at 90–95 prosent av Kvitsøys befolkning bør finne veien til Kvitsøy stadion torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway