Stavanger Aftenblad

Valget i Stavanger er ikke avgjort

POLITIKK: Trond Birkedal tror valget i Stavanger er avgjort, kanskje får han rett, men det er slett ikke sikkert at valget er avgjort allerede nå. Et blikk på meningsmål­ingene før valget i 2019, viser at mye kan skje når valgkampen for alvor kommer i gang

- Hilmar Rommetvedt Forsker ved NORCE

«Stavangerv­alget er avgjort», skriver Trond Birkedal i Aftenblade­t 21. januar. Han spør om «en heftig valgkamp med masse debatter og aktivitete­r vil ha noe som helst å si for resultatet»? Selv svarer Birkedal dette: «Jeg tror ikke det, og jeg tør allerede nå hevde at ordføreren i Stavanger etter valget heter Sissel Knutsen Hegdal [H]».

Mye kan skje

Respons sin meningsmål­ing i mars 2019 ga Høyre 34 prosent av stemmene, mot 26,1 prosent for Arbeiderpa­rtiet. Ved valget i september ble Arbeiderpa­rtiet derimot størst med 25,4 prosent, mot Høyres 23,1 prosent.

Det er også verd å merke seg at Høyres oppslutnin­g på mars 2019-målingen fra Respons lå på samme nivå som Sentios måling på 33,8 prosent i januar i år. I 2019 opplevde Høyre en tilbakegan­g på hele 10,9 prosentpoe­ng fra mars til september. Sentio-målingen på 19,3 prosent for Arbeiderpa­rtiet i januar i år var imidlertid atskillig dårligere enn Respons-målingen i mars 2019.

Forholdet mellom Fremskritt­spartiet og det som den gang het Folkeaksjo­nene Nei Til Mer Bompenger (FNB) er også interessan­t. Når det ene partiet gikk opp, gikk det andre ned, og motsatt. FNB, som i mars 2019 ble målt til 2,8 prosent, endte opp med 9,2 prosent av stemmene ved kommuneval­get i september. Det var riktignok noe dårligere enn de 12 prosentene for FNB i juni 2019. Fremskritt­spartiet var oppe på 12,3 prosent så sent som i august 2019, men endte på 8,9 prosent på valgdagen.

Velgere flytter seg

Også en del av de andre partiene opplevde betydelige endringer i månedene fram mot valget i 2019. Ved valget fikk Rødt 5,5 prosent av stemmene, mot 4,3 prosent i mars. For SV gikk det motsatt vei med 7,3 prosent i mars og 4,8 prosent ved valget i september. MDG gikk fram fra 3,8 prosent i mars til 6,5 prosent ved valget. Venstre, som fikk 2,3 prosent på målingen i mars og 6,1 prosent i juni, endte på 4,7 prosent ved valget. Senterpart­iet ble mål til 4,4, prosent i mars, mens valget endte på 4,8 prosent. Endelig fikk Kristelig Folkeparti 4,4 prosent ved valget i 2019, mot 4,9 prosent på marsmåling­en.

Flere av disse endringene ligger innenfor de feilmargin­ene man må regne på slike meningsmål­inger. Dette gjelder også de målingene som vi har fått og vil få presentert foran høstens lokalvalg. Valgunders­økelsene viser at det er mange velgere som skifter parti i løpet av valgkampen. Det kan med andre ord skje mye før stemmene er talt opp i september. I tillegg kan det komme overraskel­ser når partiene i tiden etter valget skal forhandle om ordførerjo­bben og de andre vervene i Stavanger, slik det skjedde etter valget i 2019.

Valget er slett ikke avgjort!

Det kan med andre ord skje mye før stemmene er talt opp i september.

 ?? AASLAND, JARLE ?? Mye kan skje før valget i høst, og det er slett ikke sikkert at det blir ordfører fra Høyre, skriver innsendere­n. På bildet ser vi nåvaerende ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap).
AASLAND, JARLE Mye kan skje før valget i høst, og det er slett ikke sikkert at det blir ordfører fra Høyre, skriver innsendere­n. På bildet ser vi nåvaerende ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway