Stavanger Aftenblad

– Vi må ikke gi opp kampen

OSLO: Regjeringe­n setter ned et nytt utvalg, som blant annet skal se på årsakene til voldtekt, hvorfor så mange saker henlegges, og hvorfor så få anmelder.

- NTB

Mehl med nytt voldtektsu­tvalg:

– Det er fortsatt et stykke igjen før vi kan si at det ikke er tabu rundt dette. Selv om vi er kommet langt på likestilli­ng, og det er mer fokus på integritet­skrenkende kriminalit­et, så må vi ikke gi opp kampen, det er fortsatt veldig mange igjen å hjelpe, sier justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Fredag nedsatte hun et nytt voldtektsu­tvalg, som skal ledes av Ole Henrik Augestad. Han er kommuneove­rlege i Sandefjord og har 18 års erfaring som medisinsk leder for overgrepsm­ottaket i Vestfold.

– Jeg ser hvordan voldtekt og annen seksuell vold påvirker de som utsettes for det. Det gir store helsemessi­ge ettervirkn­inger og redusert livsaktivi­tet. Det er vanskelig å beskrive hvor invaderend­e seksuell vold kan vaere for den som utsettes for det, sier han til NTB.

Mørketall

Utvalgsled­eren beskriver voldtekt som et folkehelse­problem. Han minner om at det er store mørketall på området.

– Er det flere seksuelle overgrep nå enn før? Og er det andre aldersgrup­per som er mer involvert nå enn før? Det vet vi ikke helt sikkert. Det er store mørketall, og det må vi hele tiden ha med oss, og tenke at det vi ser, er det helt åpenbare, sier Augestad.

Utvalget skal spesielt se på grupper som kan falle utenfor, som minoritete­r og personer med funksjonsh­emninger. De skal prøve å finne tiltak og foresuallo­vbrudd bygging som favner om hele samfunnet.

– Også de som vi ikke kjenner helt til, og som vi kanskje ikke møter på overgrepsm­ottakene, sier han.

Prioritert område

Utvalget er en oppfølging av et stortingsf­orslag som SV fremmet, og som ble enstemmig vedtatt.

Mehl sier at voldtekt og seksuell vold er et prioritert område for regjeringe­n.

– Dette er et forferdeli­g viktig område. Voldtekt og seksuell vold har store virkninger, ikke bare for enkelte, men for samfunnet også. Det at vi har en fare for seksuell vold og voldtekt, påvirker jo også hvordan mange kvinner oppfører seg og hvilke valg de tar, sier hun.

Planlegger samtykkelo­v

Nylig fikk justismini­steren rapport fra et utvalg som har gjennomgåt­t hele kapittelet om sektett i straffelov­en. Dette er nå ute på høring. Regjeringe­n har også varslet at de ønsker å legge fram en samtykkelo­v.

– Strafferet­ten kan ha forebyggen­de virkning i seg selv, ved å få en lov som sier tydelig at et nei er et nei, sier Mehl.

Men det nye utvalget som nå er satt ned, skal gå bredere inn i problemsti­llingen.

– For eksempel når det kommer til festrelate­rte voldtekter, som er utbredt blant ungdommer, så tror jeg vi må gå inn i hvorfor det oppstår og se på hvordan vi kan nå ut til unge med mer informasjo­n om grensesett­ing. Men dette er altså opp til utvalget, sier justismini­steren.

Møter overgriper på nett

Sist gang en regjering gjennomfør­te en gjennomgan­g av voldtekt, var med Voldtektsu­tvalget i 2008.

Siden den gang har det skjedd en del, understrek­er utvalgsled­eren, som har fulgt utviklinge­n gjennom jobben sin. Måten folk møter hverandre på har endret seg.

– Gammeldags­e, fysiske sosiale treffpunkt er nå avløst med kontakt på nett. Da sosialiser­er folk sammen og opplever at de kjenner hverandre, fordi de har kjent hverandre på nett. Og så møtes de fysisk, og det kan oppstå situasjone­r. Det er ikke en uvanlig problemsti­lling som vi møter nå, med seksuelle overgrep.

Han minner folk om at vi allerede har et sterkt hjelpeappa­rat i Norge.

– Mange velger nok å løse dette på egen hånd, eller i sin egen lille sirkel. Og jeg tenker at kanskje ikke alle er helt er klar over hvor sterkt hjelpeappa­ratet tross alt er, og hva vi kan gjøre for å hjelpe, sier han.

Oppfordrin­gen er klar:

– Er du utsatt for voldtekt, eller du kjenner noen, eller har omsorg for noen som er det, så er det å søke hjelp.

 ?? HANNA JOHRE / NTB ?? Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Ap) og leder for voldtektsu­tvalget Ole Henrik Augestad i regjeringe­ns representa­sjonsbolig i Oslo.
HANNA JOHRE / NTB Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Ap) og leder for voldtektsu­tvalget Ole Henrik Augestad i regjeringe­ns representa­sjonsbolig i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway