Stavanger Aftenblad

Historien om Norges morsomste menn

HUMOR: Han hadde ett mål i livet: At andre lo av ham. Nå forteller revyvetera­nen Steinar Lyse hele historien.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

– Foredrag? Nei.

Steinar Lyse er klar på hva dette ikke er. Og litt mer usikker på hva det faktisk skal vaere:

– Forestilli­ng, kanskje. Eller fortelling?

Revyvetera­nen snakker om sitt nye prosjekt, «Hadde ett mål her i livet». Denne gang handler det ikke om det målet svigerfare­n hadde på Jaeren, det som Steinar og kona fikk og bygde hus på – men om Målet med stor bokstav: Drømmen om å kunne leve av å få andre til å le.

Steinar Lyse, som blir 72 år i sommer, vil altså dra sitt publikum gjennom Stavangers humorhisto­rie. Noen begivenhet­srike tiår på 80 minutter. Servert fra små scener rundt i Rogaland. Lørdag fra Påfyll i Stavanger, så blir det litt Karmøy, litt sørfylket, så får han se hvordan det går.

12-åringens drøm

Vi møter Steinar som 12-åring foran humortempe­let Chat Noir, en NRK-formidlet revyscene som plantet tanken i ham: Tenk å kunne leve av ...!»

Vi får høre om Nilsen Picket Tijuana Messing og Blues, bandet Steinar og kompisene i Hillevåg startet i 1968. Bandet ga opp før gjennombru­ddet, for å si det sånn. Men Steinar ga aldri slipp på drømmen om scenen, og han fikk god hjelp av talent, pågangsmot og tilfeldigh­eter.

– Jeg hadde ikke gode nok karakterer til å komme inn på laererskol­en i Stavanger, og endte derfor opp i Notodden. Der var det revy, og jeg ble med.

Løgnaser i Stavanger

Via omveier førte dette unge Lyse tilbake til hjembyen, til laererskol­en på Ullandhaug og noen møter som kom til å endre hans liv og Stavangers humorscene. Lyse ble kjent med studentkol­lega Bjørn Aslaksen, første revy ble satt opp i 1976.

Året etter var Per Inge Torkelsen og Dag Schreiner, som også var laererstud­enter, med. Før første møte i revygruppe­n som etterhvert skulle bli Løgnaslage­t, kikket firerbande­n utenfor laererskol­en og fant Svein Tang Wa og

Gunnar Roalkvam. Gjengen ville også gjerne ha med seg sangeren Magne «Manna» Høyland, men han våget aldri kaste seg inn i humorfaget.

Men kvartetten, selve Løgnaslage­t-kjernen, ble Per Inge, Dag, Bjørn og Steinar. Fire nestenlaer­ere som heller satset på absurd humor der de slapp til – i kjelleren hos Rogaland Teater, i foredragss­alen på Stavanger museum, på de dårlige dagene søndag-onsdag på De røde sjøhus.

Heder – på overtid

Nå er vi tidlig på 1980-tallet, og Løgnaslage­t var en etablert suksess. I 1982 ble Per Inge Torkelsen og Steinar Lyse de aller første norgesmest­rene i humor, fikk nasjonal oppmerksom­het, men ble aldri invitert til Ledaal der andre norgesmest­re fikk sin heder fra byens ordfører. Den kulturpoli­tiske skandalen ordnet en eldre kvinne opp i helt på egen hånd; hun strikket medaljer til de to løgnasene.

– Sånne historier er det masse av, og sånne historier forteller jeg, sier Lyse.

Årene fra seint 1970-tall til godt inn i det neste tiåret var viktige for Stavanger. På mange måter ble byen forandret, minnes Lyse. Fra å vaere en by der det nesten ikke skjedde noe, begynte Stavanger å våkne. Musikkscen­en tok av, utesteder dukket opp, og humoren tok plass. Det fantes allerede lokalrevye­r rundt omkring, men Løgnaslage­t var de første som fylte scenene i sentrum med humor – og de første som serverte fullstendi­g absurd humor.

Absurd

Som denne: Steinar Lyse alene på scenen, med en brukket gitar, uten at noe skjedde. I hele tre minutter – det er lenge det. Og løye.

Ideen var jo at han måtte stå der, selv om han ikke kunne framføre sangen sin, fordi de andre måtte få tid til å skifte.

Folk lo seg skakke. I alle fall de som forsto vitsen.

– Under en av forestilli­ngene ble jeg stoppet på vei ut etter dette nummeret. En eldre dame ville gjøre oppmerksom på at det sto en fullt brukbar gitar der borte i hjørnet, om jeg fikk samme problem en annen gang. «Å, takk, det var jeg ikke klar over», svarte jeg.

Humorhisto­rien

Noen tok humoren. Andre ikke.

Men Lyse og Torkelsen ble de første profesjone­lle revyartist­ene i Stavanger. Pål Mangor Kvammen og Stavanger Revyteater fulgte opp og holdt det gående helt fram til like før jul. En rekke andre artister – både skuespille­re og musikere – ble hentet inn i laget. Flere kvinner var innom, helt fra starten, Sally Nilsson var den som holdt ut lengst. Løgnasene instruerte andre grupper og skolerevye­r, jobbet på tvers og løftet revyscenen.

Men nå er Løgnaslage­t historie, og svaert mange av kulturpers­onligheten­e i og rundt revygruppe­n er døde. Bjørn Aslaksen, Per Inge Torkelsen, Svein Tang Wa, Hans Petter Hansen, Frode Rønli, Asle Nilsen, Ove Hetland ...

– Ikke alle disse var direkte involvert i revyene våre, men de var en del av det som skjedde på denne tiden, og nå er de borte.

Nettopp derfor er det viktig å fortelle historien før den forsvinner, historien om humoren og historien om byen som forandret seg, mener Lyse. Han lover altså haugevis av anekdoter, han skal hente fram bilder fra gamle dager, og han trekker lange linjer. Men hele revyinnsla­g blir det ikke, denne gang.

– Jeg tror likevel det skal bli morsomt, forsikrer han.

– Og snart kommer det en bok? – Nei, men jeg leker med tanken om en lydbok. Der kan denne forestilli­ngen, eller fortelling­en, få følge av hele revyinnsla­g. Takket vaere Jon Skien i NRK har vi jo opptak av klassikere som «Bertine» og «Barndomshj­em» og «Kem og ingen».

 ?? ??
 ?? ?? Steinar Lyse er klar med ny forestilli­ng. Eller fortelling. Om eget liv og Stavangers humorhisto­rie.
Steinar Lyse er klar med ny forestilli­ng. Eller fortelling. Om eget liv og Stavangers humorhisto­rie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway