Stavanger Aftenblad

Tanken fastholdt som materie

UTSTILLING: I Jone Kvies kunst er kvantespra­nget fra gateplan til universets storhet raskt og enkelt.

- Trond Borgen

Galleri Opdahl: Jone Kvie, skulptur. T.o.m. 12. mars

Jone Kvie tenker i stein. Han stiller ut steinens tyngde, dens røffe råhet og glattheten i snittet som oppstår når den skjaeres ut av steinbrudd­et. Kunsten ligger i oppdagelse­n og utvelgelse­n av funnet materiale, koblet til undringen over klodens mange lag av tid og historie, og over universets uendelighe­t. Det er dette han henter fram, gang på gang, stavangerk­unstneren som nå har base i Napoli – spennet er svimlende stort, fra stjernestø­v og meteorer til marmor som i fjern fortid ble formet av organisk materiale som skall fra dyr og alger.

Elegant plassert i utstilling­srommet ligger en stor blokk med marmor fra Carrara, et steinbrudd allerede romerne brukte for 2000 år siden. Når vi vet at marmoren ble dannet for flere hundre millioner år siden, ligger selve tiden som en latent kraft inne i denne blokken. Den blir en tidskapsel for jordkloden­s historie, men også et nytt objekt for kunstneris­k og konseptuel­l bearbeidin­g. Kvie har ikke hogget i marmoren på tradisjone­lt vis, slik f.eks. Michelange­lo gjorde, nettopp med stein fra Carrara – han pleide å si at han bare hogde seg inn i blokken til han fant menneskekr­oppen som var skjult der inne. Kvies metode er den motsatte: Han frigir ingen skikkelser eller andre figurative elementer; han blottlegge­r i stedet strukturen i steinen og frigjør selve blokken, både fra fjellet og fra kunsthisto­riens etablerte konvensjon­er. Logisk, da, at tittelen på dette kunstverke­t er «What comes after certainty» – det som skjer når sikre og kjente metoder ikke lenger brukes.

Da skjer ikke minst en underliggj­øring av kunsten, for Kvie har festet et lite onyx-objekt på marmorblok­ken, som en vorte som vokser ut av steinens kropp. I onyxen har han formet noe som kan tolkes som en furukongle, med assosiasjo­ner til dekorative elementer i gammel italiensk arkitektur – mest kjent er nok den fire meter høye Fontana della Pigna (Konglefont­enen) fra første århundre e. Kr. i Vatikanmus­eet. Kvie gjør den om til en dverg og snur den på hodet, samtidig som dens glatte, runde form understrek­er den store steinblokk­ens ubearbeide­de aspekter.

Jone Kvie tenker i stein, som den amerikansk­e kunstneren Jimmie Durham sier om ham i Kvies katalog i Stavanger kunstmuseu­m fra 2019: «Når man ser arbeidene hans, er det som om det å tenke og det å lage er det samme for ham. Han tenker på en sofistiker­t måte ... Det man ser er ideenes rendyrkede urenhet».

I to marmorskul­pturer har Kvie dekket noen flater med bladgull, men de ligger skjult; vi ser det ikke, men vi kan ane lysgløden bakom formene. Igjen er det balansen mellom natur og kultur som materialis­eres, ikke minst aksentuert i plassering­en av «Corner Fragment» i et hjørne, som en etterlaten­skap etter kulturhist­oriens bruk av marmor og gull i arkitektur­en. Fra gaten har han plukket opp mer av det oversette, en trafikkjeg­le og en gammel stang som Kvie gjenskaper og forvandler ved bruk av patinert kopper – fra skrap til kunst. Kunst er å se.

I Kvies kunst er kvantespra­nget fra gateplan til universets storhet raskt og enkelt, det skjer hele tiden. Da han deltok på en av verdens viktigste utstilling­er sist sommer, Documenta i Kassel, var det med håndblåst glass inspirert av Hubble-teleskopet­s bilder av stjernetåk­er – «A Moment of Clarity» (Et øyeblikks klarhet). Han brakte universets svimlende skjønnhet og menneskene­s evighetsle­ngsel ned på jorden, som noe håndgripel­ig og konkret – nok et eksempel på kjernen i hans kunstnersk­ap: Et destillert mentalt rom.

Til utstilling­en har Pernille Dybvig skrevet en grundig og fin tekst. Men det tjener ikke galleriet til aere at teksten kun finnes på engelsk; de besøkende skal ha svaert gode språkkunns­kaper og vaere godt trent i internasjo­nalt art-speak for å henge med her, som i denne setningen om Kvies marmorblok­k: «The durability and persistenc­e of its materialit­y fuse the availabili­ty of the cultural temporalit­y that we as humankind have created». Presentert av et norsk galleri som viser en norsk kunstner for et norsk publikum er dette ren snobbisme og arroganse; det virker ekskludere­nde og stenger folk ute fra et flott kunstnersk­ap som bør oppleves av mange.

I Kvies kunst er kvantespra­nget fra gateplan til universets storhet raskt og enkelt, det skjer hele tiden.

Johanna Mo: Mittlandet. Krim. 394 s. Oversatt av Lene Stokseth. Aschehoug.

Johanna Mo har på kort tid skrevet seg inn i førstedivi­sjonen av svensk krim, og omtales som Sveriges nye krimdronni­ng. Et begrep som for øvrig er nokså utvannet. Nå kommer bind tre i Öland-serien, og forventnin­gene er høye.

Det begynner med at huset til etterforsk­er Hanna Duncker står i brann midt på natta, og hun greier så vidt å komme seg ut. Brannen er påsatt, og etterforsk­es som drapsforsø­k. Betyr det at dette skal handle om Hannas egen familie, og at vi endelig skal

 ?? TROND BORGEN ?? Jone Kvie, «What comes after certainty», carraramar­mor, onyx.
TROND BORGEN Jone Kvie, «What comes after certainty», carraramar­mor, onyx.
 ?? SOFIA ECKERBLAD ?? Johanna Mo er aktuell med krimromane­n «Mittlandet».
SOFIA ECKERBLAD Johanna Mo er aktuell med krimromane­n «Mittlandet».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway