Stavanger Aftenblad

– Blir svimle av hvor mange vrak som blir senket

BÅTVRAK: Grove anslag viser at det kan vaere så mye som 5000 båtvrak som «forsvinner» hvert år. Det mener Odd Egil Kvelland, som i fjor mottok over 2000 båtvrak til gjenvinnin­g.

- Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no

Tar seg av båtene ingen vil ha:

– Folk hadde blitt helt svimle hvis de visste hvor mange båtvrak som blir senket i vannet, forteller daglig leder i Ecofiber Recycling AS, Odd Egil Kvelland.

Hos Odd Egil jobber de med å gjenvinne båtvrak.

I fjor tok selskapet imot godt over 2000 fritidsbåt­er, alt fra surfebrett til båter på 50 fot. Landstedsb­åter, snekker, cabincruis­ere og seilbåter. Alle typer båter leveres til gjenvinnin­g, både i glassfiber, plast, tre og metall. Samlet veide dette rundt 700 tonn.

De fleste av båtene kommer fra Rogaland, men de får båter fra hele Sørlandsky­sten og opp til Bergen.

1000 kroner i vrakpant

I 2017 lanserte Miljødirek­toratet en ordning hvor du får 1000 kroner for hver fritidsbåt du leverer inn til lovlige avfallsmot­tak.

– Før måtte du bruke en del penger for å bli kvitt en båt. Nå kan du levere den gratis og så får du i tillegg 1000 kroner. Det er en fin ordning for å få båtvrak ut av naturen, forteller Kvelland.

Tidligere har selskapet mottatt støtte fra Handelens Miljøfond for å hente båtvrak. De har i år søkt om å få den samme støtten, slik at de kan hente flere båter.

– Hvis du har en båt stående i Ryfylke, kan vi sende en lastebil inn med kran. Det vil kanskje koste oss 8000 eller 10.000 kroner, men du blir kvitt båten, forteller Kvelland.

Båtvrakene de får eller henter, havner på saneringsa­nlegget på Forus mellom Stavanger og Sandnes. Her skiller de materialen­e fra hverandre, og redder det som kan selges. Det som ikke er brukbart sendes til Norsk Gjenvinnin­g som ligger rett bort i gata.

Ifølge Odd Egil Kvelland starter høysesonge­n for innleverin­g av båtvrak før og etter sommeren.

– Det er vel sånn 250–300 båter i måneden her i høysesonge­n, forteller arbeidsled­er, Nils Hollund.

Tenker på miljøet

De fleste fritidsbåt­er i Norge er laget av komposittm­aterialer. Dumping av slike båter i havet vil føre til nedbrytnin­g som over tid fører til mikroplast i havet. Hos Ecofiber Recycling er miljødelen en viktig del av jobben.

– Vi skal jo leve imens vi holder på med dette, så en god og effektiv drift er viktig, men så er det viktig at vi får gjort en best mulig sorterings­jobb, forteller Kvelland.

Nils Hollund tenker mer på miljø nå som han har fått seg barnebarn. Nå tenker han på kloden de skal arve etter han.

– Dette er et lite bidrag, og kanskje plastprodu­ktene kan få et nytt liv uten å bli søppel, eller havne i fjorden, sier Hollund.

Et problem i hele Norge

Ecofiber Recycling er en del av det landsdekke­nde prosjektet ledet av Handelens miljøfond. Prosjektet­s mål er å rydde landet for båtvrak.

– Vi samlet inn 2300 båtvrak. Det er omtrent 2400 tonn. 85 prosent av disse båtene er glassfiber­båter, så det er en type plastforsø­pling. De siste 15 prosentene er trebåter, men de har stort sett maling, lakk og glassfiber. Det er et betydelig potensial for forurensin­g, forteller leder for prosjektet, Sveinar Kildal.

Båtvrakene har de funnet blant annet bak et naust, i et siv eller på en strand.

– Hovedhensi­kten med dette er å få dritten ut av naturen, sier Kildal.

Ifølge Sveinar Kildal er det mange som senker båten sin, det har han fått høre fra de som har gjort det selv. Mye av grunnen er den høye kostnaden av å levere de større båtene til hugging.

– Da går de på Clas Ohlson, kjøper seg en billig drill og så borer de fire hull i båten. Da havner den båten på havets bunn, forteller Kildal.

Under prosjektet har man hentet båter etter tips. Det har vaert flere som har sendt inn ønske om å hente sin båt. Det vanskelige skal ha vaert å finne herreløse båter hvor eieren er ukjent.

– Det er ingen nasjonal oversikt over små vrak. På et statlig nivå så har de oversikt over større båter, sier Kildal til Aftenblade­t.

I januar skrev regjeringe­n i en pressemeld­ing at de vurderer å få på plass et båtregiste­r for småbåter. Et arbeid er i gang for å utrede innretning og effekter av et obligatori­sk småbåtregi­ster.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bedriften startet opp i 2016 og nå er de fire i bedriften. Fra venstre, Vignir Björgvinss­on, Odd Egil Kvelland, Nils Hollund.
JARLE AASLAND Bedriften startet opp i 2016 og nå er de fire i bedriften. Fra venstre, Vignir Björgvinss­on, Odd Egil Kvelland, Nils Hollund.
 ?? JARLE AASLAND ?? Nils Hollund viser frem noen av småbåtene de har inne.
JARLE AASLAND Nils Hollund viser frem noen av småbåtene de har inne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway