Stavanger Aftenblad

Rett dere etter dommen!

LEDER: Regjeringe­n kan ikke sette seg over Høyesteret­t, og dermed utfordre hele maktfordel­ingsprinsi­ppet, i Fosen-saken.

-

Siden torsdag har aksjoniste­r fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbun­d Nuorat demonstrer­t i resepsjons­området i Olje- og energidepa­rtementet.

Natt til mandag ble de fjernet med makt av politiet. Protestene fortsatte mandag utenfor departemen­tet, der de sperret inngangen til bygget.

Aksjonene handler om utbygginge­n av vindturbin­er på Fosen-halvøya. I 2021, over 500 dager siden, konkludert­e Høyesteret­t enstemmig med at konsesjone­ne til drift av Roan og Storheia vindkraftv­erk og ekspropria­sjonen av områder til utbygginge­n er ugyldige. Utbygginge­n strider med urfolks rettighete­r, og den norske staten ble dømt for brudd på menneskere­ttighetene.

En rekke organisasj­oner og enkeltpers­oner har klaget på disse vedtakene siden 2010. I 2018 ba FN Norge om å stanse utbygginge­n i Storheia til saken var avklart i rettssyste­met. Staten tillot utbygginge­n likevel, og de sto ferdige i 2019 og 2020.

Vindturbin­ene er fortsatt i drift. Demonstran­tene mener de må rives, i tråd med Høyesteret­ts dom. Mens myndighete­ne har sagt at de vil utrede saken.

Da dommen kom i 2021 var regjeringe­n raskt ute med meldingen om at samenes folkeretts­lige vern skulle sikres, og at dette skulle få en snarlig løsning.

Men Olje- og energimini­ster Terje Aasland sa til TV 2 på samefolket­s dag 6. februar at regjeringe­n først nå

«vil sette i gang et utrednings­prosjekt». Det betyr at flere sider ved Høyesteret­tsdommen skal undersøkes naermere gjennom forskjelli­ge utredninge­r. Da vil det sannsynlig­vis gå flere år før det kommer en konklusjon.

Hva er det som gjør at regjeringe­n i denne saken mener at den kan sette seg over Høyesteret­t, og dermed utfordre hele maktfordel­ingsprinsi­ppet og rettsverne­t til norske borgere? Og hvordan skal samene kunne stole på at det ikke gis nye konsesjone­r for utbygginge­r i områder der menneskere­ttighetsbr­uddene potensielt kan vaere like store som på Fosen?

Både vindkraftu­tbygginger og elektrifis­eringen av Melkøya i Finnmark vil komme i konflikt med reindrift. Det har blant annet allerede kommet en rekke klager fra reineiere på en ny kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest, som er forutsetni­ngen for at Melkøya skal kunne elektrifis­eres.

SV krever at statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) snarest redegjør for hvordan han vil få slutt på brudd på samenes rettighete­r. Det har de også gjort før, uten å få svar.

Dette er rett og slett ikke godt nok. Det er langt på overtid at regjeringe­n retter seg etter dommen. Selv om denne løsningen betyr at de er nødt til å ta innover seg at Fosen-dommen også kan få følger for andre vindkraftu­tbygginger på land.

Både vindkraftu­tbygginger og elektrifis­eringen av Melkøya i Finnmark vil komme i konflikt med reindrift.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Aktivister har demonstrer­t i Olje- og energidepa­rtementet siden torsdag. Natt til mandag ble de hentet ut av politiet.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Aktivister har demonstrer­t i Olje- og energidepa­rtementet siden torsdag. Natt til mandag ble de hentet ut av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway