Stavanger Aftenblad

Så mye bompenger?

GJESTEKOMM­ENTAR: Mens momsen bakes inn og gjemmer seg i prisen på alt vi kjøper, er bompengesk­iltene godt synlige.

- Ole Kvadsheim Samfunnsøk­onom

Spørsmålet om bompenger og veiprising er en kime til uenighet mellom lokalpolit­ikere og rikspoliti­kere, også innad i samme parti. Det er ikke så rart. Jeg tror lokalpolit­ikere er mer utsatt for velgernes vrede i bompengesp­ørsmålet enn hva stortingsp­olitikere er.

Veibygging gagner både lokale og nasjonale politikere, som kan smykke seg med nye prosjekter på deres vakt. Når det gjelder finansieri­ng, er mer ulike interesser i sving.

Så lenge lokalpolit­ikerne tar mest av støyten for bompengesa­tsene, vil nasjonale myndighete­r ha interesse av å få finansiert mest mulig av nye prosjekter gjennom brukerbeta­ling. Utstrakt bruk av bompenger gjør at staten får mer vei per krone man bevilger over statsbudsj­ettet.

Lokale politikere vil derimot ønske at staten tar mest mulig av regningen. Det skaper en interessan­t dynamikk mellom det nasjonale og det lokale styringsni­vået.

Bompengeau­ksjon

Måten veiprosjek­ter og graden av bompengefi­nansiering fastsettes på i Norge har noe av karakteris­tikken til en auksjon. Initiative­t til bompengein­nkreving skal komme fra lokalt hold, mens det i siste instans er Samferdsel­sdeparteme­ntet som bestemmer hvilke samferdsel­sprosjekte­r som skal bli noe av.

Dermed er det rimelig å tenke at lokale myndighete­r kan øke sannsynlig­heten for å bli tilgodeset­t og få gjennom prosjektet sitt, dersom de er villige til å strekke seg lengre enn andre kommuner og fylker på spørsmålet brukerfina­nsiering.

At lokale myndighete­r settes opp mot hverandre på den måten, kan gi noen uheldige utslag. For det første kan det gjøre at vi bruker en uforholdsm­essig stor andel av ressursene i samfunnet på bygging av vei og annen infrastruk­tur. For det andre kan det føre til at vi i for stor grad lener oss på en finansieri­ngsordning for samferdsel­sprosjekte­r som ikke er samfunnsøk­onomisk effektiv.

Nasjonale transportp­laner har blitt mer og mer omfattende over lang tid. Samtidig har bompenger langt på vei gått fra å vaere et supplement til statlig finansieri­ng til å bli en forutsetni­ng. Siden 1990-tallet har den totale bompengein­nkrevingen i Norge i snitt økt med over 300 millioner kroner i året.

God samfunnsøk­onomi?

Veier har (utenom rushtiden) mye av karakteris­tikkene til det økonomer kaller et «kollektivt gode» – kvaliteten på veien blir ikke vesentlig forringet av at flere bruker den.

Å skattlegge bruken av et slikt gode er i utgangspun­ktet uheldig. Det gjør at folk og bedrifter som kunne hatt glede av å bruke veien, avstår fra å bruke den fordi det koster penger. Bompenger er altså ikke en nøytral måte å finansiere noe på, da avgiften vrir folks atferd på en uheldig måte. Brukerfina­nsiering gjør veistrekni­nger mindre samfunnsøk­onomisk lønnsomme, og kan vippe prosjekter fra å vaere lønnsomme til å bli ulønnsomme.

På den annen siden kan det vaere gode grunner for å lene seg noe på brukerbeta­ling for veier i byer. Bilisme påfører samfunnet kostnader som den enkelte bilist ikke tar hensyn til om man ikke priser det inn på en eller annen måte. Bilister lager støy, de forringer luftkvalit­eten og de påfører andre bilister og kollektivr­eisende mer kø. De lokale kostnadene utgjør såkalte samfunnsøk­onomiske eksternali­teter, og bør avgiftsbel­egges. Stavanger kommune blir en bedre kommune å bo i når bilister må betale for eksternali­tetene de påfører byen.

Med andre ord: Bompenger, eller veiprising, er lurt i byene.

Nivået bør settes slik at avgiften gjenspeile­r eksternali­tetene man påfører andre gjennom å lage støy, svevestøv og kø. Det taler for å differensi­ere mellom ulike tider på døgnet, og gjøre det relativt dyrt i rushtiden.

Jeg tror dynamikken mellom de lokale og nasjonale styringsni­våene gjør at vi tar hardere i med bompengesa­tsene enn hva som er samfunnsøk­onomisk optimalt. Men det kan selvfølgel­ig vaere nødvendig om man ønsker å nå politisk fastsatte målsetting­er om nullvekst i privatbili­sme

I distrikten­e gir bompenger mindre mening. Der er man ikke nok bilister til å lage kø, det er faerre folk som lider under bråket fra bilen din, og luftforure­nsingen er under terskelver­diene for når det blir et problem. Men for å ikke tape kampen om samferdsel­smilliarde­ne, kan det vaere rasjonelt for politikere i distrikten­e å hive seg inn i bompenge-karusellen, på tross av at avgiften neppe er samfunnsøk­onomisk klok.

Til irritasjon

Uansett om bompenger er økonomisk lurt eller ikke, så har avgiften trolig noen egenskaper som gjør den spesialdes­ignet for å skape sinne og frustrasjo­n i befolkning­en. Vi henter inn over 30 ganger mer penger gjennom moms, uten at den skaper det samme engasjemen­tet.

Atferdsøko­nomien kan trolig gi noen svar på hvorfor. Mennesker har motvilje mot tap – vi blir surere av å betale 20 kr 10 ganger i løpet av en arbeidsuke enn av å betale 200 kroner én gang i uken.

Avgiften scorer også høyt på synlighet. Mens momsen bakes inn og gjemmer seg i prisen på alt vi kjøper, er bompengesk­iltene ikke til å unngå å se når vi passerer dem.

Bompenger, eller veiprising, er lurt i byene. I distrikten­e gir bompenger mindre mening.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Nasjonale og lokale myndighete­r har ulike interesser når det gjelder bompenger. Det kan føre til at de lokale overbyr hverandre.
PÅL CHRISTENSE­N Nasjonale og lokale myndighete­r har ulike interesser når det gjelder bompenger. Det kan føre til at de lokale overbyr hverandre.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway