Stavanger Aftenblad

Den beste versjonen

DRØSET: Lakenstrek­k er nødvendig for å bli en god soldat.

-

En ny sesong av «Kompani Lauritzen» var rullet i gang. De fleste deltakerne visste antakelig ikke at de var kjendiser før tv-selskapet inviterte dem på en runde voksenkjef­t i beste sendetid.

Sjefen sjøl, «obersten», en syklist fra forrige århundre, holdt som vanlig en god preken om mål og mening, graving i kjelleren, stein på stein og så videre.

Til slutt, etter et par ukers tvinnspill­ing, ville de tidligere så bortgjemte kjendisene bli en bedre versjon av seg selv.

Selv hadde han årevis med erfaring med militaer disiplin, også hvis han så vekk fra det med ekteskap.

Først hadde han vaert i det han da trodde var første- og sistegangs­tjenesten, men som skulle vise seg å vaere førstegang­stjenesten.

Her skulle han laere å bli en god soldat, slik at han kunne drepe andre mennesker på kommando. Det med drepingen uteble, men han fikk iallfall skyte på blink, og utenfor. Med hørselvern på.

Skytingen var uansett ikke det viktigste i tjenesten. På veien til å bli en profesjone­ll drapsmaski­n,

Skytingen var uansett ikke det viktigste i tjenesten.

var det essensielt at han laerte seg å fjerne enhver synlig rynke på laken, putetrekk og dynetrekk, ethvert følbart sandkorn langs gulvlisten­e og at alle knappene på uniformen var kneppet til enhver tid, unntatt når lua var av innendørs, siden den da skulle vaere stappet oppi lommen på høyre lår.

Alle forsto jo viktighete­n av dette ganske raskt, siden kommandoen «omvask» ofte betydde frokost i halvannet minutt i stedet for sjuåtte, og «omomvask» betydde walkover-lunsj. Men det kunne ta tid å laere seg å gjøre en kaserne så steril at sersjanten eller fenriken gikk glipp av en god kjefteanle­dning.

Da han havnet i sistegangs­tjenesten, som varte i rundt tjue år, fantes det verken rom eller tid. I Heimeverne­t var det telting som gjaldt, og ingen tok tiden på noe. Tiden bare kom og gikk, og den varte og rakk, helt til noen sa at årets øvelse nå var over og virkelighe­ten kunne fortsette.

Om han hadde blitt en bedre versjon av seg selv av alt dette, var umulig å si. Men en versjon ble han.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway