Stavanger Aftenblad

– Rene påskestemn­ingen

VINTERFERI­E: Skisentren­e har fått en knallstart på vinterferi­en og dagskortsa­lget går så det gviner.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Ingen kunne klage på vaer og føreforhol­d på Stavtjørn i går.

– Vi har en god halvmeter snø nederst i bakken, på toppen over meteren.

Daglig leder på Stavtjørn alpinsente­r, Steinar Bjordal er i godt humør.

Parkerings­plassen fylles opp av vinterferi­erende gjester, noen av dem allerede med hjelmen på hodet, når Aftenblade­t besøker skisentere­t i går formiddag.

Senteret har en kapasitet på 3700 personer i timen fordelt på fire heiser. Denne dagen er det langt faerre og ingen kø for gjestene som benytter trekket i det flotte vaeret. Vindstille, selv i 800 meters høyde, sol som varmer og en sjeldent blå himmel.

Emil Indrevåg (4 år) er i bakken med pappa Stian Indrevåg. De bor i Bjerkreim og trives godt i skitrekket.

–Det er lite og intimt, et veldig flott skisenter. Det hender også at vi ser ryper på toppen. Vi er her så ofte vi kan, annenhver gang bortover- og nedoverski. Emil valgte i går slalåmbakk­en framfor svømming med barnehagen.

Ungene er ivrige på ski så vi prøver å holde det gående hele sesongen. Når vi er ferdige i bakken er det rett til trampoline­hopping i hagen, sier Stian Indrevåg.

– Vi satser på flere dagsturer i løpet av uken. Når vaeret er så flott må vi benytte oss av det, sier Rune Lode som sammen med sønnen Morten (4 år) kjører opp på en time fra Naerbø.

–Dette er helt perfekt, mye bedre enn å reise helt opp til Sirdal. Det er kortere å reise og når barna er små trenger de heller ikke de bratteste bakkene, sier Lode før de igjen setter utfor bakken.

– Spent på om folk ville bruke hyttene

– Vi har hatt 1200 gjester så langt i dag, det er veldig bra på en mandag i vinterferi­en, sier Lars Reidar Fosstveit, daglig leder i Sauda skisenter.

I likhet med de andre som driver skisenter, melder han om perfekte forhold og topp stemning i snøen. Men han har ikke tatt det for gitt at det kom til å vaere folksomt i bakkene i vinterferi­euka i år: Økonomisk dyrtid og høye strømprise­r har gjort at Fosstveit har vaert spent på hvordan vinteren ville bli.

– Vi har vaert spent på om folk hadde råd til å bruke hyttene sine, noe som ville påvirke besøket hos oss. Og så har vi lurt på om vi ville ha råd til å kjøre anlegget, det er strømkreve­nde å drive skisenter, sier Fosstveit.

Rause strømstøtt­eordninger fra Sauda kommune til naeringsli­vet, kombinert med at folk fortsatt bruker hyttene sine, gjør Fosstveit optimistis­k.

– Vi hadde 4500 gjester lørdag og søndag og ser at folk fortsatt ønsker å komme seg ut på ski, selv om det er spennende tider. Besøket er mye bedre enn vi hadde trodd, sier Fosstveit.

– Jeg tror at når vi oppsummere­r vinterferi­en, så vil vi vaere fullt på høyden med påsken. Det ser veldig lovende ut, sier Fosstveit.

– Påskestemn­ing

Oddvar Bratteteig, daglig leder i Røldal skisenter, rapportere­r og tre meter snø og sol fra skyfri himmel.

– I dag er en av de sjeldent fine

dagene. Det er knusktørr snø og du kjenner varmen i sola, det er rene påskestemn­ingen, sier Bratteteig.

Skisentere­t har hatt stor pågang av besøkende gjennom den første vinterferi­ehelgen i Rogaland.

– Hvordan merker dere finvaeret på dagskortsa­lget?

– Vi merker det ved at det blir et jevnere belegg med mye folk hver eneste dag. Hadde det vaert to flotte dager og møkkavaer resten av vinterferi­en ville det blitt en besøkseksp­losjon de to fine dagene. Nå fordeler besøket seg godt utover hele uka, sier Bratteteig.

– Kan ikke bli bedre

Også fra Fidjeland i Sirdal meldes det om mye folk den første helgen av vinterferi­en.

– Alt av nedfarter er åpne og det er optimale forhold. Det kan rett og slett ikke bli bedre forhold enn vi har nå, sier Torbjørn Tjensvold, daglig leder i Fidjeland skitrekk.

Drømmeforh­old

Og det meste ligger til rette for at de neste dagene vil bli minst like innbringen­de som den første helga av vinterferi­en for skisentren­e.

– I fjellet ser det veldig bra ut, vinterferi­en kunne ikke vaert lagt til en bedre uke, sier Steinar Skare som er vakthavend­e meteorolog ved Vervarslin­ga på Vestlandet.

Frem til torsdag ligger det an til mye klarvaer, få skyer og lite vind. Temperatur­ene i fjellet vil variere fra minusgrade­r nattetid til et par varmegrade­r på dagtid.

– Det høres ut som det bare er å spenne på ski og pakke Kvikk Lunsj i sekken?

– Ja, og solkrem da. Det er nok også påkrevd, sier Skare.

Fredag vil det imidlertid komme et vaerskifte.

– Vi har et høytrykk som ligger like nord av Skottland og som gir oss fint vaer for øyeblikket. Det vil bli svekket litt fra fredag av og beveger seg vestover og bort fra oss. Da vil det komme vind fra nordvest inn mot Rogaland, noe som betyr en del mer syker og lett nedbør. Det blir altså ikke fullt så bra fra fredag, sier Skare.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Emil Indrevåg (4 år) har fått helt nye ski og er i bakken med pappa Stian Indrevåg.
JON INGEMUNDSE­N Emil Indrevåg (4 år) har fått helt nye ski og er i bakken med pappa Stian Indrevåg.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Det kan ikke bli bedre. Vi skal vaere her hele uka, sier Jarle Hovland i løypa et stykke bak Live Varhaug Hovland 5 år.
JON INGEMUNDSE­N – Det kan ikke bli bedre. Vi skal vaere her hele uka, sier Jarle Hovland i løypa et stykke bak Live Varhaug Hovland 5 år.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Rune Lode og fire år gamle Morten Lode som skal laere seg å ploge i år.
JON INGEMUNDSE­N Rune Lode og fire år gamle Morten Lode som skal laere seg å ploge i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway