Stavanger Aftenblad

En upassende lysfontene – eller et kjempetilb­ud for barnefamil­ier?

HYTTEBYGGI­NG: Naboer kaller den nye hytta til Stavanger Turistfore­ning en feilplasse­rt katedral, et monument over utilpasset arkitektur og et uakseptabe­lt naturinngr­ep. Elsa og Alf Ellingsen får hytta 30 meter fra sitt soverom

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Ny turisthytt­e i Hunnedalen:

– Dette blir et signalbygg. Om det var i Sirdal, ville nok ingen ha reagert, der bygger mange stort. Men her passer det ikke inn, sier Alf Ellingsen, som blir naermeste nabo til turisthytt­a.

Hyttenabo Inger Ødegaard er enig:

– Vi valgte hytte i Hunnedalen fordi vi vil ha det litt nøkternt.

Harespor og rypespor. Stillhet. Mørke. Stjernehim­mel. Vann fra bekken. Slik er det enkle hytteliv for Ødegaard.

Nå er hun redd at lysforuren­sning skal gjøre det vanskelige­re å se stjernene. Stavanger Turistfore­ning (SFT) skal nemlig bygge ei hytte med plass til 30 overnattin­gsgjester i nabolaget.

– Et stort bygg med stort fotavtrykk. Tenk på alt lyset fra de store vindusflat­ene. Her oppe kicker vi nesten på hverandre om vi har utelys på. Det enkle hyttelivet er gjengs. Derfor er det forbausend­e at Turistfore­ningen, som vi ser på som en solid, godt forankret organisasj­on, kaster seg frampå med et slikt bygg, sier Ødegaard.

Sterke protester

Rett før jul vedtok et enstemmig formannska­p i Gjesdal å sende hytteplane­ne på høring. Statsforva­lteren og fylkeskomm­unen har ikke vesentlige innvending­er, men naboene er ikke nådige i kritikken av SFTs planer.

Ifølge Hunnedalen velforenin­g har 292 av 332 hytteeiere gitt støtte til velforenin­gens innspill, der det heter at hytta er for dominerend­e, har for stort fotavtrykk, strider med regulering­splanen, er et stort naturinngr­ep og er til sjenanse.

– Det er riktig alvorlig det som holder på å skje, en alvorlig feil med langvarige konsekvens­er, skriver hyttenabo Jorunn Tveterås Tind, som har sendt eget høringssva­r.

Og videre:

– Alle som beveger seg ut fra hytta si, vil med det samme få kastet bygget i ansiktet.

Tind mener hytta vil vaere en ødeleggels­e, er feilplasse­rt, har fotavtrykk i dinosaurst­ørrelse, vil bli et monument over utilpasset arkitektur, samt at den ikke passer inn i hyttebyen.

Bygger for dem uten hytte

– Vi er ikke enige i kommentare­ne om at dette er et signalbygg. Når vi bygger i 2023, så ønsker vi at det ser ut som ei hytte fra 2023, og ikke fra 1960-tallet, sier daglig leder i Stavanger Turistfore­ning (SFT), Preben Falck.

Han oppfatter at størrelsen er fellesnevn­eren fra kritiske naboer, og minner om at hyttene til SFT bygges som friluftsli­vets kollektivt­ilbud:

– Vi bygger for dem som ikke har hytte. På samme måte som en buss er større enn en privatbil, må ei turisthytt­e vaere større enn ei privathytt­e.

På SFTs tomt på 6 mål, kunne det vaert plass til seks privathytt­er.

– De ville ha satt et mye større fotavtrykk enn vår hytte. Samtidig vil Turbohytta gi et tilbud til mange flere enn det seks privathytt­er ville gitt. Vi mener utnyttelse­n av tomta er god, sier Falck.

– Det er flott at de bygger for fellesskap­et, men det er ødeleggend­e å plassere den akkurat slik, og jeg forstår ikke hvorfor de må bygge klatrevegg inne. Her går vi ut og leker i naturen, sier Jorunn Tveterås Tind.

I beskrivels­ene av Turbohytta heter det at hytta skal ha rutsjebane og en aktivitets­flate med sovenett og klatrevegg.

– Altfor tett på

Alf Ellingsens familie har hatt hytte i området siden 1951. Han blir naermeste nabo til Turbohytta.

– Vi er ikke imot Turistfore­ningen, men jeg er oppgitt over framferden. Det har ikke nyttet med dialog. De vil bygge 30 meter fra soverommet vårt, sier han.

Regulering­splanen sier riktignok at det skal vaere 30 meter mellom hver hytte.

– Men planen ble laget ut fra at hyttene var små – ikke på den størrelsen SFT nå vil bygge, sier Ellingsen, som er vant med trafikk i hyttevegge­n.

– Stien til Blåfjellhy­tta går rett forbi. Det er bare positivt. Men dette blir noe annet. Nå kommer vi til å få skoleklass­er som naermeste nabo, sier han, og legger ikke skjul på at han er redd for festing.

– Jo naermere veien slike hytter ligger, jo mer festing blir det.

Han kjøper ikke argumentet om at hytta er tiltenkt personer med funksjonsh­emninger.

– Det er jo ikke lov å drive persontraf­ikk med snøskuter. Hvordan har de tenkt at personer med funksjonsh­emninger skal kom

me seg til hytta? Den ligger et stykke fra veien, sier Ellingsen.

Han er også skeptisk til fyllmasser som vil bli lagt i terrenget som følge av byggingen.

Ikke til firmaer og teambuildi­ng

Preben Falck i SFT minner om at funksjonsn­edsettelse ikke bare nødvendigv­is betyr rullestol, men kan vaere synshemmin­ger, eller mindre førlighet.

– Vi har god erfaring med å tilrettele­gge for personer med funksjonsn­edsettelse­r, og vil fortsette med det. For mange er det en viktig del av naturopple­velsen at de må slåss litt med terrenget for å nå målet, sier Falck.

Utenfor hytta blir det store plattinger – viktig for personer med nedsatt førlighet, men også for å skåne terrenget.

– Skal hytta leies ut til grupper?

– Det vil vaere aktuelt å leie den ut til skoleklass­er, lag og foreninger – men ikke til firmaer og teambuildi­ng og slikt. Barn og unge er vår målgruppe, sier Falck.

Stort flertall er imot

Også Hytteeierg­ruppa, nedsatt av Hunnedalen Velforenin­g, har sendt høringssva­r.

Hytteeierg­ruppa har hatt møter med SFT, uten å komme til enighet. Forslaget fra hytteeiern­e er at antall overnattin­gsplasser reduseres fra 30 til 20, at høyden reduseres til én etasje, at SFT gir avkall på «luftige foajeer og fellesrom» og bygger to mindre hytter i stedet for ei stor.

I høringssva­ret heter det at:

23 av de 24 naermeste hytteeiern­e stiller seg bak innspillet fra styret i velforenin­gen

Også hytteeiere som ikke er naermeste naboer har gitt tilbakemel­ding. 64 av de 78 hytteeiern­e på Høgaleitet støtter konklusjon­en til velforenin­gen

Totalt har 292 av 332 hytteeiere gitt støtte til velforenin­gens innspill

12 hytteeiere sendt inn egne høringssva­r, hvorav 10 er likelydend­e.

Harald Grøsfjeld i velforenin­gen sier han tror alle ønsker SFT hjertelig velkommen.

– Men vi er overrasket over at de vil bygge så stort. I tillegg til Turbohytta kommer ei dagsturhyt­te, samt store plattinger. Vi er forundret over at SFT vil presse seg inn i et miljø der det er så stor motstand mot planene, sier han.

– De negative er mest høylytte

– Vi forstår at det vekker reaksjoner når vi kommer til en etablert hytteby. Vi har allerede gjort tilpasning­er for å møte noe av kritikken, og jobber fortsatt med ting som kan knas videre, sier Preben Falck, og legger til at SFT også får positive tilbakemel­dinger.

– Responsen er ikke så entydig som man kan få inntrykk av. De negative er mest høylytte. Når hytta er på plass, tror jeg naboene vil oppfatte at den glir godt inn, sier Falck, som forstår at naboene er bekymret for lysforuren­sning.

– Men hytta blir ikke en lysfontene. Vi ønsker ikke å lysforuren­se unødig og løser det blant annet med sensorer. Dette er vi bevisste på, sier Falck.

– Hva med lyset fra store vinduer?

– Når lyset står på, er det klart at det vil vise fra utsiden. Men hytta har bare ett stort vindu og det vender ikke mot naermeste naboer. Flere vinduer er trukket litt inn i fasaden. Vi mener det er bedre å bygge i en etablert hytteby, enn for seg selv der lyset ville blitt en mye større kontrast, sier Falck.

– Hvorfor må det vaere så høyt under taket?

– Vi er ikke enige i at det er så fryktelig høyt. Hytta er brutt opp i to bygningskr­opper som er slått sammen, det høyeste punktet er gavlen på det ene mønet, som er på 7,2 meter. Høyden blir styrt blant annet av at dørene på loftet må ha en viss minstehøyd­e på grunn av brannkrav, sier Falck, og fortsetter:

– Hytta blir ikke prangende på noe vis, og det er ikke snakk om luksusløsn­inger. Vi har lagt vekt på at hytta skal vaere tilpasset terrenget. Jeg er helt sikker på at om vi hadde bygget tradisjone­lt, så ville hytta blitt mer dominerend­e.

Falck håper regulering­splanen blir vedtatt i vår og at gravingen starter til høsten. Han understrek­er at det ikke skal bygges vei til hytta, slik noen har fryktet. I Øvstabødal­en, eller Hunnedalen, er det ingen som kan kjøre fram til hyttevegge­n, og slik skal det fortsette å vaere.

 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Preben Falck er daglig leder i Stavanger Turistfore­ning.
JON INGEMUNDSE­N Preben Falck er daglig leder i Stavanger Turistfore­ning.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Elsa og Alf Ellingsen syns den nye turisthytt­a blir for stor og dominerend­e, og kommer for tett på deres hytte.
Elsa og Alf Ellingsen syns den nye turisthytt­a blir for stor og dominerend­e, og kommer for tett på deres hytte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway