Stavanger Aftenblad

Kvinne sparket politimann i hodet – slipper fengsel

DOM: En enstemmig rett mener at kvinnens forklaring er god nok til å velge bort fengsel.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

– Dette er en meget grundig og, etter min mening, riktig dom. Min klient er glad for å bli hørt av en samlet tingrett, sier advokat Hans Marius Thorsnaes til Aftenblade­t.

Han er forsvarere­n til en 37 år gammel kvinne som natt til 2. oktober i fjor ble anholdt av politiet utenfor et utested i Time kommune.

Politiet kom til stedet etter at tiltalte hadde oppført seg aggressivt mot vakter. Da politiet grep tak i henne, eskalerte situasjone­n, og da hun ble lagt i bakken, toppet det seg med at kvinnen sparket den ene politimann­en i ryggen og hodet.

Da rettssaken startet i SørRogalan­d tingrett, erkjente 37åringen straffskyl­d. Samtidig forklarte hun hvorfor hun hadde gjort det hun gjorde.

Måtte få hjelp

Tiltalte var svaert beruset denne natten. Blodprøver viser at hun hadde over to i promille. Selv husker hun ikke noe av hendelsen.

Selvpåført rus er ikke straffrien­de. I dommen skriver tingrettsd­ommer Gisle Danielssen også at vold mot offentlig tjenestema­nn i de alle fleste tilfeller skal straffes med ubetinget fengsel. Det er det klar rettspraks­is på.

Retten merker seg videre at hendelsen fant sted i forbindels­e med en anholdelse nattetid på offentlig sted med mange andre, til dels berusede, personer til stede. «Dette medførte fare for inngripen fra de skuelystne og en vanskelig situasjon for tjenestepe­rsonene, som måtte ha bistand fra vakter fra utestedet for å holde publikum unna», står det i dommen.

Gjenopplev­de traume

Sparket var ikke spesielt hardt.

Politimann­en har beskrevet det som «kontant, men ikke smertefull­t». Men det rammet blant annet hodet, med den skaderisik­oen det innebaerer.

Isolert sett kvalifiser­er sparket til en kortere ubetinget fengselsst­raff, står det i dommen.

Likevel kommer en enstemmig rett til at kvinnen skal dømmes til samfunnsst­raff.

I retten forklarte tiltalte at hun tidligere har vaert utsatt for overgrep hvor hun ble holdt fast. Dersom hun blir holdt fast, vekkes minner fra overgrepet og utløser sterke reaksjoner.

Dette rimer med slik politibetj­entene oppfattet 37-åringen den aktuelle natten. Det var da tiltalte ble holdt fast at hun var voldsom og utagerende. «Reaksjonen kom plutselig og helt overrasken­de på polititjen­esteperson­ene», står det i dommen.

Like overrasken­de var endringen i tiltaltes adferd da hun ikke ble holdt fast. Da var hun helt rolig.

«Det atypiske reaksjonsm­ønsteret taler for at tiltaltes oppførsel delvis skyldes gjenopplev­else av traume fra tidligere overgrep», skriver tingrettsd­ommer Danielssen.

– Åpenbart best

37-åringen angrer på det hun gjorde, og hun har beklaget overfor politimann­en hun sparket. Etter rettens syn er det ikke fare for at tiltalte kommer til å gjøre det samme igjen.

Hun dømmes til 30 timers samfunnsst­raff med en gjennomfør­ingstid på 120 dager. I tillegg dømmes hun til å betale 3000 kroner i saksomkost­ninger.

Advokat Thorsnaes er tilfreds med avgjørelse­n.

– Det var ingen forhold i denne saken som tilsa at fengsel ville vaert den riktige reaksjonen. Litt skuffende at påtalemynd­igheten ikke la ned påstand om samfunnsst­raff da det åpenbart er det beste alternativ­et, sier 37-åringens forsvarer.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Grundig og riktig dom, konkludere­r kvinnens forsvarer, advokat Hans Marius Thorsnaes.
FREDRIK REFVEM – Grundig og riktig dom, konkludere­r kvinnens forsvarer, advokat Hans Marius Thorsnaes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway