Stavanger Aftenblad

Kraftig reduserte straffer for to elsparkesy­klister

DOM: I tingretten ble både mannen (42) og kvinnen (40) dømt til betinget fengsel og til å tåle tap av føreretten. I lagmannsre­tten slipper de unna med en kraftig redusert bot.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

– Jeg registrere­r med tilfredshe­t at ryggmargsr­efleksen om at reaksjonen fra tingretten var «hinsides» all rimelighet, deles av retten, sier advokat Brynjar Meling til Aftenblade­t.

Han er forsvarere­n til mannen og kvinnen som ble stanset av en politipatr­ulje i Peder Klows gate på Våland 17. juni i fjor. Venneparet hadde vaert på musikkfest­ivalen Mablis. For å komme seg til sentrum valgte de å benytte seg av elsparkesy­kler. Det til tross for at begge hadde drukket alkohol på festivalen.

To dager tidligere trådte nye regler i kraft. Det er straffbart å benytte seg av elsparkesy­kkel om en er påvirket av alkohol. Både 42-åringen og 40-åringen hadde over 1 i promille.

Dømt som bilister

At de to gjorde noe straffbart da de kjørte på elsparkesy­kkel denne kvelden er ikke et diskusjons­tema. Det store spørsmålet er hvordan et slikt lovbrudd skal straffes.

Er det riktig å straffe slik promillekj­øring på lik linje som om en i alkoholpåv­irket tilstand setter seg bak rattet i en bil? Ja, mente Sør-Rogaland tingrett, som dømte både mannen og kvinnen til 18 dagers betinget fengsel, og til å betale 80.000 og 88.000 kroner i bot.

De to ble videre dømt til å tåle tap av førerrette­n. Tapstiden ble satt til 18 måneder. Venneparet skulle altså klare seg uten bil i halvannet år fordi de hadde ført elsparkesy­kkel i alkoholpåv­irket tilstand.

Det ironiske er at de dagen etter at de ble stanset av patruljen, så snart alkoholen var ute av kroppen, lovlig kunne leid seg en ny elsparkesy­kkel.

Tingretten­s dom ble derfor anket til lagmannsre­tten. De to nektet å godta den strenge reaksjonen.

Faktisk villfarels­e

Nylig ble det avsagt en dom fra Høyesteret­t. I den saken konkludere­s det med at lovbruddet kvalifiser­er til 25.000 kroner i bot.

Da ankesaken mot 42-åringen og 40-åringen startet i Gulating lagmannsre­tt, la aktor, politiadvo­kat Tonje Leirgulen Ravndal, derfor ned påstand om at de tiltalte måtte dømmes til å betale 22.000 kroner i bot.

Politiadvo­katen tok da utgangspun­kt i Høyesteret­tsdommen, og trakk fra noe på grunn av venneparet­s tilståelse.

Advokat Meling anførte i retten at botens størrelse må ytterliger­e ned. Forsvarere­n pekte på at de to var i en faktisk villfarels­e. De visste ikke at forskrifts­endringen hadde trådt i kraft. Meling viste videre til at begge de tiltalte fikk inndratt sine førerkort og faktisk måtte klare seg uten bil i over tre måneder.

Stopper der

Rettens flertall har notert seg forsvarere­ns anførsler, og kommer til at det skal tillegges noe vekt. Dermed lander flertallet på 20.000 kroner i bot til både mannen og kvinnen.

Var det opp til rettens mindretall, rettens leder, ville de to ha sluppet enda billigere unna. I dommen står følgende: «Mindretall­et viser til at førerkortb­eslaget på tre og en halv måned – som ikke skulle ha skjedd – har vaert en følbar reaksjon, samt at forskrifts­endringen hadde trådt i kraft kun to dager før kjøringen.»

Mindretall­et mener at 15.000 i bot er riktig reaksjon i saken.

– Jeg registrere­r også at et mindretall var enig med forsvarers anførsler og ville legge mer vekt på at forholdet inntraff to dager forut for kjøringen. Det er allikevel ikke verdt å bringe saken inn for Høyesteret­t. De domfelte er veldig glade for å legge saken bak seg med et rimelig resultat, sier Meling til Aftenblade­t.

Jeg registrere­r med tilfredshe­t at ryggmargsr­efleksen om at reaksjonen fra tingretten var «hinsides» all rimelighet, deles av retten, sier advokat Brynjar Meling til Aftenblade­t.

 ?? JANNE HAGEN ?? – Jeg registrere­r med tilfredshe­t at ryggmargsr­efleksen om at reaksjonen fra tingretten var «hinsides» all rimelighet, deles av retten, sier advokat Brynjar Meling.
JANNE HAGEN – Jeg registrere­r med tilfredshe­t at ryggmargsr­efleksen om at reaksjonen fra tingretten var «hinsides» all rimelighet, deles av retten, sier advokat Brynjar Meling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway