Stavanger Aftenblad

35 semitraile­re med utstyr ble ikke montert på Johan Sverdrup

OLJÅ: Mye arbeid gjensto på Johan Sverdrups ferske P2plattfor­m da det forlot Haugesund i mars. Arbeidsmen­gden ble tidoblet, viser interne dokumenter. Equinor avviser tallene.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Kaefer slo alarm:

Mandag for to uker siden var det duket for fest i Nordsjøen. Det var rigget til høytidelig åpning da olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) klippet kjettingen, og med det markerte åpningen av Johan Sverdrup fase 2 (P2).

Dette var åpningen av den femte og siste plattforme­n på norsk sokkels tredje største oljefelt. Hver dag produserer feltet 720.000 fat olje eller gass. Equinor, som driver prosjektet, har et mål om å øke produksjon­en til 755.000 i løpet av kort tid.

– Dette er Norges største industripr­osjekt noensinne, beskrev Aasland prosjektet da han åpnet det tidligere denne måneden.

– Høres riktig ut

Det var i mars i fjor at den såkalte P2-plattforme­n ble slept ut fra Aibel sitt verft i Haugesund. Der hadde plattforme­n ligget i omtrent et år for bygging.

Fra Haugesund ble modulen slept ut i Nordsjøen, hvor den ble fastmonter­t resten av anlegget drøyt 160 km vest for Stavanger. 15. desember var alt klart, og hele feltet var offisielt i drift.

Dokumenter Aftenblade­t har fått innsyn i viser at Equinor hadde hastverk med å få plattforme­n ut i Nordsjøen i tide. Mye av arbeidet som skulle blitt gjort ved verftet i Haugesund sto uferdig da modulen seilte ut i mars.

35 semitraile­rlass fulle av utstyr og materiell som egentlig skulle blitt montert i Haugesund ble fraktet offshore, for installeri­ng der. Det viser et interndoku­ment fra Kaefer Energy. Det var nemlig de som fikk jobben med å gjøre ferdig arbeidet.

35 semitraile­rlass utgjør 2625 kubikkmete­r, og en lastekapas­itet på 1155 europaller.

Dette var ISO-arbeid (isolering, overflate og stillas).

En sentral kilde, som kjenner til arbeidet i Haugesund, skriver i en e-post til Aftenblade­t:

– Det hørtes ut til å kunne vaere riktig.

Samme Kaefer-dokument viser at arbeidsmen­gden for selskapet i mars 2022 hadde økt med 700 prosent i forhold til planen, og at dette økte i månedene som kom.

I juni i fjor var ekstrabema­nningen som ble krevet for arbeidet på Johan Sverdrup offshore 730 ansatte for Kaefer. Selskapets dokumenter viser at dette er mer enn 10 ganger mer arbeid enn hva Equinor hadde bestilt, og at dette ga Kaefer store bemannings­utfordring­er.

– Kjenner oss ikke igjen

Equinor avviser tallene i Kaeferdoku­mentene.

– Vi kjenner oss ikke igjen i disse tallene. Arbeidsomf­anget offshore økte i forhold til hva som var planlagt, men langt fra så mye. Johan Sverdrup fase 2prosjekte­t ble levert på tid og kost, sier pressetals­person i selskapet, Gisle Ledel Johannesse­n til Aftenblade­t.

Han forteller at pandemien skapte utfordring­er for fremdrifte­n og tilgangen på arbeidskra­ft, men at det ikke var aktuelt å utsette installeri­ngen av plattforme­n i Nordsjøen.

– Vi brukte verdens største løfteskip, Pioneering Spirit, til installasj­onen i havet. Dette skipet er det eneste i verden som kunne løfte inn Fase-2 plattforme­n i ett løft. Vi måtte derfor bruke det avtalte løftevindu­et, sier Johannesse­n.

Han bekrefter at det ble sendt utstyr fra Aibel til plattforme­n offshore, men at dette ikke er unormalt.

Et ferskt tilsyn fra Petroleums­tilsynet (Ptil) på Johan Sverdruppl­attformen viser at det er midlertidi­g isolasjon på plattforme­n. Dette knyttes konkret til brannisola­sjon, som kan gi dårligere brannmotst­and. Ptil sier i tilsynet at det kan vaere flere slike tilfeller på plattforme­n.

– Ofte på prosjekter fra utlandet

Administre­rende direktør i Kaefer, Bård Bjørshol bekrefter tallene i bedriftens interne dokumenter. For å dekke behovet måtte de i stor grad benytte seg av innleie av utenlands personell.

– Ansettelse begrenses dessverre svaert ofte av tilgjengel­igheten av kvalifiser­t personell i Norge, sier Bjørshol.

Han er tydelig på at det ikke er aktuelt å ansette nye folk, for så å si dem opp etter oppdragene avsluttes. Dette vil vaere skadelig for norsk industri, mener han.

– Norge er et lite land, og i flere tiår har det vaert umulig å rekruttere tilstrekke­lig norsk personell til olje og gass industrien, en industri som generelt er svaert arbeidsint­ensiv, og som i kortere eller noe lengre perioder har store aktivitets­topper, opplyser han.

Han ønsker ikke å kommentere Equinors hastverk med å få ut plattforme­n til bestemt tid, tross det gjenståend­e arbeidet.

Rune Hantho jobber i Fellesforb­undet, og er ekspert på ISOfaget. Han sier at det alltid er å foretrekke å gjøre ISO-arbeid på et verft, fremfor å gjøre det til sjøs. Likevel er det ikke uvanlig at denne type arbeid forskyves.

– På mange prosjekt vil det alltid gjenstå ganske mye arbeid, spesielt gjerne for isolatører. Derfor gjøres dette ofte ute til sjøs. Det er utfordrend­e, men det er bare sånn det er og alltid har vaert, sier han.

Han viser til blant annet Martin Linge-feltet, hvor mengden ISO-arbeid som måtte gjøres offshore var langt større enn først antatt.

– Ofte skjer det om prosjekten­e kommer fra utlandet. Da rekker man ikke å bli ferdig på land, fordi kvaliteten ikke er god nok, sier Hantho, og legger til:

– Jeg vil nok si at kvaliteten på prosjekten­e som kommer fra utlandet ikke er like god som de som bygges i Norge. På Martin Linge var det enormt mye som måtte rives opp igjen. Alle prosjekten­e jeg har vaert borti har vaert slik. Mye av det som leveres fra utlandet holder ikke den kvaliteten som leveres i Norge.

P2-plattforme­n til Johan Sverdrup ble bygget på Aibel sitt verft i Thailand, før det ble fraktet til selskapets verft på Haugalande­t.

– Jeg ser ikke bort fra at det er grunnen til at mye gjensto på P2plattfor­men. Også den kom fra utlandet, og det kan ha vaert ting som måtte gjøres igjen i Haugesund, før det ble sendt ut, avslutter han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Johan Sverdrup-feltet i sin helhet. Slik har det stått siden P2-plattforme­n (helt til høyre) ble montert i fjor vår.
JON INGEMUNDSE­N Johan Sverdrup-feltet i sin helhet. Slik har det stått siden P2-plattforme­n (helt til høyre) ble montert i fjor vår.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway