Stavanger Aftenblad

Etablerer historiens første Rogalandst­ing

OSLO: Kritikken fra hundrevis av lokale bedriftsle­dere fører til en «kraftfull respons» fra Rogalandsb­enken på Stortinget.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Rogalandsb­enken tar grep etter kritikken:

I januar lanserte Torstein Tvedt Solberg (Ap) Rogalandst­inget for å hjelpe Rogalandsb­enken på Stortinget ut av «en massiv tillitskri­se.»

Stortingsr­epresentan­ten mente konkrete grep var nødvendig etter en knusende dom før jul blant bedriftsle­dere i Rogaland: Åtte av ti spurte svarte at de aldri hadde hatt lavere tillit til at Rogalandsb­enken jobber til det beste for naeringsli­vet.

– Oi, dette var virkelig en brutal tilbakemel­ding, sa Hadia Tajik (Ap).

Første fredag etter påske er det duket for historiens første Rogalandst­ing.

– Det er veldig kjekt at det blir noe av ideen. Initiative­t ble veldig godt mottatt av hele Rogalandsb­enken. Det ble full tilslutnin­g med en gang, sier Tvedt Solberg til Aftenblade­t.

– Spent

Tvedt Solberg har delvis latt seg inspirere av Agdertinge­t, uten å ville bli en kopi av det som tidligere het Sørlandsti­nget. Rogalandsb­enken har sluttet seg til følgende plan:

Rogalandsb­enken inviterer i samarbeid med Rogaland fylkeskomm­une og Statsforva­lteren i Rogaland til et fem timers møte på Fomo på Forus 14. april.

– Fylkeskomm­unen og Statsforva­lteren er med på laget, men Rogalandsb­enken er mye mer i førersetet i dette konseptet enn vi tidligere har vaert. Før har vi vaert gjester, nå er det vi som inviterer, sier Tvedt Solberg. – Fem timer ... Det er lenge? – Jeg må innrømme at jeg er spent på responsen. Vi tror og håper at det er mange som vil møte oss. Derfor har vi satt av god tid, sier han.

To ganger i året

Ifølge invitasjon­en skal Rogalandst­inget bli regionens mulighet til å møte en samlet Rogalandsb­enk for å ta opp aktuelle politiske saker.

«Vi inviterer åpent alle aktører som ønsker til å melde seg på, om (det er) en er bedrift, fagforenin­g eller interesseo­rganisasjo­n. Dette blir en unik anledning for regionen til å møte sine folkevalgt­e i nasjonalfo­rsamlingen, og vi håper mange bruker denne anledning til å møte alle de politiske partiene som represente­rer og jobber for Rogaland på Stortinget.»

Ifølge Tvedt Solberg legges det opp til at de som melder seg på, får presentere sin sak i korte presentasj­oner på rundt 5 minutter.

Det er ingen begrensnin­ger på tema, men Rogalandsb­enken ønsker innspill til hva den kan ta tak i politisk. Aktører som har innspill til aktuelle politiske saker, vil bli prioritert.

Blir historiens første Rogalandst­ing en suksess, er planen å legge det neste tinget til nordfylket i høst. Håpet til Tvedt Solberg er at dette blir en halvårlig tradisjon med sør- og nordfylket som vertskap annenhver gang.

– Det blir ikke helt ulikt en høring på Stortinget. Aktørene skal få presentere sin sak, og vi setter av tid til spørsmål. Vi har også tenkt å fordele saker blant oss på benken for å sikre god oppfølging av saken, sier han.

– Kraftfull respons

Rogalandsb­enkens omdømme fikk virkelig brynt seg i fjor.

Geir Pollestad (Sp) sa at Rogalandsb­enken har et ufortjent godt rykte.

Et internt referat satte ord på elendig fremmøte på benkemøter.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) spurte hvor benken var blitt av og etterlyste en samlet benk som er til stede for bedriftene i Rogaland. Hun sier det er veldig bra at Rogalandst­inget etableres.

– Benkemøten­e har blitt kritisert de siste årene, og vi har ikke helt fått dreisen på det. Nå blir det en litt annen form på det. Stortingsp­olitikerne får en mer aktiv rolle og et større eierskap til dette. Jeg gleder meg, sier Chesak.

Fylkeskomm­unen og Statsforva­lteren vil bytte på å ta de forholdsvi­s moderate møteutgift­ene, ifølge fylkesordf­øreren.

– Vi vil fortsatt begynne på klassisk vis der statsforva­lter, fylkesordf­ører, ordførere og så videre setter agendaen. Andre del av dagen brukes på møter med Rogalandsb­enken.

Statsforva­lter Bent Høie håper dette initiative­t vil gjøre en god dialog enda bedre mellom Rogalandsb­enken og fylket.

– Vårt bidrag er det samme som tidligere: Vi spiller inn tema som vi løfter opp. Disse er basert på hva vi opplever er viktige saker for fylket på våre ansvarsomr­åder – og som Rogalandsb­enken bør vaere oppdatert på, uttaler han i en e-post.

Tvedt Solberg understrek­er Rogalandst­inget først og fremst etableres som en respons på meningsmål­ingen blant bedriftsle­derne.

– For ordens skyld: Rogalandst­inget er ikke vedtaksdyk­tig?

– Nei, men det burde vi kanskje ha vaert? Vi skal ikke diskutere resolusjon­er eller vedta ting. Dette er først og fremst en mulighet til å møte hele Rogalandsb­enken, sier Tvedt Solberg.

– Hvilket signal er det at Rogalandsb­enken samlet står bak etablering­en av Rogalandst­inget?

– Det er en kraftfull respons på kritikken og et tydelig signal om at vi tar tilbakemel­dingene på det største alvor. Dette er også et tegn på bedre stemning på benken, og at vi tar tak i dette på en konstrukti­v måte.

Initiative­t ble veldig godt mottatt av hele Rogalandsb­enken. Det ble full tilslutnin­g med en gang.

Torstein Tvedt Solberg (Ap)

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Håkon Lund (Kongeparke­n/Lund Gruppen) fikk et møte med Torstein Tvedt Solberg (t.h.) på Solamøtet i januar. Nå lanseres et nytt møteformat for bedrifter, fagforenin­ger, interesseo­rganisasjo­ner og Rogalandsb­enken.
JON INGEMUNDSE­N Håkon Lund (Kongeparke­n/Lund Gruppen) fikk et møte med Torstein Tvedt Solberg (t.h.) på Solamøtet i januar. Nå lanseres et nytt møteformat for bedrifter, fagforenin­ger, interesseo­rganisasjo­ner og Rogalandsb­enken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway