Stavanger Aftenblad

Krigen har rykket Europas sentrum lengre mot øst

ANALYSE: Den moralske makten i Europa har flyttet østover, i takt med trusselen fra Russland. Det er ikke lenger Tyskland og Frankrike som er mest høyrøstet, men Polen og de baltiske landene.

- Karin Axelsson Aftenblade­t/Politiken

Det var ingenting tilfeldig over den franske presidente­ns ankomst til EU-toppmøtet i Brussel 9. februar. Helt usedvanlig tok Emmanuel Macron seg god tid til å snakke med pressen, og smilet hans var bredt da EU-toppene like før hadde tatt ham imot med rød løper og klemmer på flyplassen.

Men løperen var ikke rullet ut for ham. Den var til aere for Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som ankom Brussel arm i arm med Macron, direkte fra samtaler dem imellom i Paris kvelden før, hvor også Tysklands forbundska­nsler Olaf Scholz var invitert.

Mens Italias statsminis­ter, Giorgia Meloni, raste over at Italia ikke lenger blir inkludert i den intimie innerkrets­en, demonstrer­te Macrons Paris-manøver én ting: At den moralske makten for øyeblikket tilfaller den som plasserer seg naermest på Zelenskyj. Men det må mer enn god vin og fransk sjarme til når man som Macron har flere feilslåtte dialogmøte­r med Putin i bagasjen, og når man som Scholz har store problemer på grunn av mangel på russisk gass.

Med krigen har det Olaf Scholz erkjente allerede ved et toppmøte i Praha i oktober i fjor skjedd: Europas sentrum har rykket østover.

De sentral- og østeuropei­ske landene, som før ble betraktet som randen av EU, spiller nå en helt annen rolle – helt inn i EUs institusjo­ner.

– Hvor man tidligere raskt kunne tenke at de østeuropei­ske kollegaene hang litt for fast i fortiden, blir det lyttet mer oppmerksom­t til dem i dag, for de hadde jo rett, forteller en EUdiplomat.

Leste situasjone­n feil

Samme erkjennels­e – at de leste situasjone­n feil – har flere EUledere gitt uttrykk for helt åpent, blant annet EU-kommisjons­leder Ursula von der Leyen, da hun i september holdt sin «state of the union»-tale.

– En laerdom fra denne krigen er at vi skulle ha lyttet til dem som kjenner Putin, sa von der Leyen den gang.

Saerlig Polen og de baltiske landene har gått inn i rollen som Europas frihetskje­mpere, og det kan høres, konstatere­r Gerhard Mangott, professor i sikkerhets­politikk ved Leopold-FranzensUn­iversität Innsbruck i Østerrike.

– De hevder at de moralsk er på riktig side av historien, fordi forskjelli­ge vestlige regjeringe­r, saerlig Tyskland, har forvaltet sitt forhold til Russland feil i løpet av de siste ti årene, saerlig siden 2014. Derfor roper de høyere, og har blitt hardere når det kommer til utenriks- og sikkerhets­politikk, sier Mangott.

Senest så vi Polen lede an i kampen for å legge nok press på Tyskland til å få landet til å godta eksport av tyskprodus­erte stridsvogn­er til Ukraina. Det er også Polen og de baltiske landene som er mest høylytte i kravet om å slippe Ukraina raskt inn i EU.

– Om de største europeiske landene støtter Ukraina i samme grad som Polen, ville denne krigen allerede vaert over, sa Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki nylig i et intervju i den spanske avisa El Mundo, og tilføyde at «hele Europas eksistens er i fare».

Ettersom polakkene har levert det langt største bidrag til Ukraina, både militaert og i form av ly for ukrainske flyktninge­r, er den polske lederen vanskelig å avfeie for både Berlin og Paris.

Stemningss­kiftet i EU-kretsen er markant. Det er under ett år siden at debatten om ukrainsk EU-medlemskap på slottet Versailles i Paris skapte dyp irritasjon hos vestlige regjerings­ledere som fnøs og sa at slike diskusjone­r var bortkastet tid. Men nå tør ingen – hverken Macron, Scholz eller EU-kommisjone­n – si ordet urealistis­k høyt når Zelenskyj står ved siden av dem og krever at forhandlin­gene om ukrainsk

EU-medlemskap må starte allerede i år.

Oppbrudd i østblokken

Det markante geopolitis­ke rykket østover må imidlertid ikke forstås som at den reelle EUmakten nå ligger i Warszawa eller Vilnius, sier Marie Dumoulin, europadire­ktør i tankesmia European Center for Foreign Relations.

– Du hører aldri Portugals visjon for Ukraina, eller Nederlands, fordi de ikke er så høylytte. Men de har fortsatt en viktig stemme ved bordet når det gjelder disse beslutning­ene, sier hun.

Dumoulin fremhever en studie fra i fjor om krigens makthavere, som viste bred EU-konsensus om sanksjoner og linje når det gjelder Russland, men også fravaeret av en reell leder.

– Jeg mener at man reelt ikke kan snakke om ny politisk maktbalans­e. Det er mer som en ny måte å fungere sammen på, hvor konsensus blir bygget bredere og uten en reell leder, sier hun.

Det har imidlertid også vaert oppbrudd internt i den østeuropei­ske blokken, hvor Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán står ganske alene med restene av sin Putin-sympati, mens resten av de gamle Visegrad-landene – Polen, Slovakia og Tsjakkia – har begynt å orientere seg mer i retning av de baltiske landene.

I manges øyne har krigen gjort opp med tidligere praksis, hvor Frankrike og Tyskland som de mektigste EU-landene har kunnet bestemme kursen og sette av sted, mens de andre har hengt med på lasset. Professor Gerhard Mangott understrek­er imidlertid om at den økonomiske og politiske tyngden fortsatt ligger i det gamle Vest-Europa.

– I siste ende avhenger det av landenes økonomiske og militaere muligheter. Men om EU på et tidspunkt aksepterer Ukrainas EU-søknad, vil vi ha et nytt tyngdepunk­t i EU som vil ligge klart lengre mot øst. Da vil det historiske fransk-tyske lederskape­t ikke lenger vaere like aktuelt.

Mon tro om ikke den samme maktkalkyl­en også sitter i bakhodet på Polens statsminis­ter, når han med stor patos taler om EUs moralske og geopolitis­ke plikt til å innlemme Ukraina raskt i den europeiske familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway