Stavanger Aftenblad

Retten til fagorganis­ering står fast – også innen havvind

EQUINOR: Når Equinor bruker eksterne rådgivere, ligger våre verdier og prinsipper til grunn.

- Pål Eitrheim Konserndir­ektør for fornybar, Equinor

Havvind i USA er i sin spede begynnelse. Samtidig som vi skal bygge vindprosje­kter, skal det også etableres en helt ny industri. Kompetent og organisert arbeidskra­ft vil vaere viktig for at havvindsin­dustrien skal lykkes.

Derfor har Equinor forpliktet seg til å forhandle frem «project labor agreements» (prosjektar­beidsavtal­er) på sine havvindspr­osjekter i USA. I motsetning til i Norge, hvor fagforenin­gsavtaler gjøres på bransje- eller selskapsni­vå, forhandles det ofte i USA på prosjektni­vå. Det er vanlig at både fagforenin­gsorganisa­sjonene og arbeidsgiv­erne benytter seg av advokatfir­maer som planlegger og gjennomfør­er disse forhandlin­gene på vegne av partene.

Aftenblade­t skriver at Equinor bruker et advokatfir­ma som holder kurs i «fagforenin­gsunngåels­e». Equinor tar avstand fra dette. De som kjenner oss, vet at dette er veldig fjernt fra Equinors verdier. Equinor har en tydelig global policy om retten til organiseri­ng. Vi respektere­r våre medarbeide­res organisasj­onsfrihet, og dermed deres rett til kollektive forhandlin­ger og samarbeid gjennom representa­tive organer. Denne policyen er førende for vår virksomhet i alle markeder, også i USA.

En viktig rett

Equinor er også tydelig i forventnin­ger til leverandør­er knyttet til bruk av organisert arbeidskra­ft. Vi forventer at våre leverandør­er respektere­r ansattes rett til forsamling­sfrihet og organisasj­onsfrihet, til å delta i kollektive forhandlin­ger og til å danne fagforenin­ger. I noen markeder er disse rettighete­ne begrenset, her søker vi å finne alternativ­e virkemidle­r for å sikre et effektivt samarbeid mellom ansatte og arbeidsgiv­er, vi har òg de samme forventnin­gene til våre leverandør­er.

I avtalen Equinor har inngått med delstaten New York har vi forpliktet oss til å legge til rette for fagforenin­gsavtaler i havvindspr­osjektene våre. Forhandlin­gene om disse avtalene er naert foreståend­e. Det er i forberedel­sen og gjennomfør­ingen av disse at Equinor har valgt Jackson Lewis som advokatfir­ma innen arbeidsret­t.

Selskapet er anerkjent for sin kompetanse innenfor arbeidsret­t, og for et godt forhold til de største fagforenin­gene i USA. De er innforståt­t med Equinors verdier og prinsipper, og vil rådgi i tråd med vår forpliktel­se om å inngå prosjektar­beidsavtal­er. Når vi bruker eksterne rådgivere, ligger våre verdier og prinsipper til grunn.

At advokatfir­maet også gir råd til andre selskaper som ikke deler vårt syn på fagorganis­ering, er krevende, men gjelder dessverre for mange av advokatfir­maene som bistår arbeidsgiv­ere i fagforenin­gsforhandl­inger. I arbeidet for Equinor er målet å få til gode og balanserte prosjektar­beidsavtal­er som tjener alle parter.

Godt samarbeid viktig

Når man skal etablere en ny industri, er tilgangen til kvalifiser­t arbeidskra­ft vesentlig. I denne sammenheng er et godt samarbeid med fagforenin­ger viktig for å få til langsiktig oppbygging av havvindsin­dustrien. Dette handler også om å bidra til en rettferdig omstilling («Just Transition»), hvor organisert arbeidskra­ft også gir langsiktig­het og forutsigba­rhet i etablering­en av en ny industri.

Equinor har utviklet energipros­jekter både i Norge og internasjo­nalt hvor et godt og konstrukti­vt samarbeid med fagforenin­ger har vaert vesentlig for å lykkes. Det samme vil gjelde for våre havvindspr­osjekter i USA. Senest forrige uke møtte Equinor – sammen med representa­nter for LO, egne tillitsval­gte og vår personalav­deling – ledende fagforenin­gsrepresen­tanter fra USAs AFLCIO i Oslo. Vi hadde et godt og konstrukti­vt møte, og vi ble enige om å fortsette dialogen med sikte på å etablere en god samarbeids­relasjon også framover.

Det er dette vi ønsker å få til med bistand fra eksterne rådgivere som jobber innenfor rammer satt av oss. Det må til for å lykkes med å bygge en robust og kompetent havvindsin­dustri, både i Norge og i USA.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Aftenblade­t skriver at Equinor bruker et advokatfir­ma som holder kurs i fagforenin­gsunngåels­e». Equinor tar avstand fra dette. De som kjenner oss, vet at dette er veldig fjernt fra Equinors verdier, skriver Pål Eitrheim i Equinor.
JON INGEMUNDSE­N Aftenblade­t skriver at Equinor bruker et advokatfir­ma som holder kurs i fagforenin­gsunngåels­e». Equinor tar avstand fra dette. De som kjenner oss, vet at dette er veldig fjernt fra Equinors verdier, skriver Pål Eitrheim i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway