Stavanger Aftenblad

Manglende kunnskap om støy

VINDKRAFT: I et innlegg lørdag bagatellis­erer Per Thorvik de alvorlige helseprobl­emene som støy fra vindkraftv­erk kan medføre.

- Bjarne Jensen Nestleder, Motvind Tysvaer

Støy er et samfunnspr­oblem og kan medføre alvorlige helseprobl­emer for mange, og selvfølgel­ig også for de som blir utsatt for vindturbin­støy. Rundt Vardafjell vindkraftv­erk i Sandnes og Tysvaer vindkraftv­erk har mange fått store helseprobl­emer etter at vindturbin­ene ble installert for 1–2 år siden.

Noen utdrag fra naboer: «For første gang i hele mitt liv har jeg lyst til å flytte.» «Opplever hjemplasse­n som ødelagt.» «Det støyer i alle rom i huset.» «Denne helga reiser vi bort for å få sove.» «Har hatt konstant migrene i over tre uker.» «Høres ut som et helikopter som lander i stua.» «Blir trøtt og uopplagt på jobb.» «Plager i bihulene.»

Konsekvens­er

Tysvaer kommune påla konsesjona­er å gjennomfør­e en helsekonse­kvensutred­ing (HKU). Her står det om infralyd:

«Lyder under 50 Hz oppfattes generelt som «vibrasjone­r», og opplevelse av infralyd beskrives gjerne som lavfrekven­te lydsymptom­er: følelse av trykk i øret, trykk i brystet, trykk eller irritasjon i bihulene, generelt trykk, vibrasjone­r i kroppen.»

Det er ikke bare støyen som påvirkere naboene. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) skriver selv: «Med nabovirkni­nger menes virkninger for naboer knyttet til synlighet, støy, skyggekast og lysmerking for luftfart, og hvordan dette igjen kan påvirke eiendomspr­iser og folkehelse». I tillegg kommer risikoen for iskast hele vinteren og rasert natur som medfører økosorg samt forurensin­gen med mikroplast (avskalling fra turbinving­ene).

NVE innrømmer nå at det er støyplager minst 2 km fra vindturbin­ene, mot tidligere antatt ca. 800 m, og skriver: «NVE og Miljødirek­toratet mener det er viktig å høste erfaringer fra norske vindkraftv­erk for å avklare hvordan vi kan måle og verifisere spesielle lydbilder og hvilken betydning, slitasje, variert terreng, lavfrekven­t støy, tonalitet og ising har for støynivå og støyutbred­else. Det kan vaere behov for et større forsknings­prosjekt med mål om å avklare årsaker til unaturlig variasjon i lydstyrke og støy i ’typisk norsk topografi’.»

Likevel har NVE ikke noe krav til at utbygger skal gjennomfør­e vurderinge­r av de totale helsekonse­kvensene før NVE tildeler konsesjon til vindkraftv­erk. Heller ikke har de krav til at det gjennomfør­es etterunder­søkelser når vindkraftv­erket først er bygd, selv om de sier det er stort behov for kunnskap!

Ulik praksis

I Nordsjøen er nå de første Hywind-havvindtur­binene installert, og her har Miljødirek­toratet pålagt utbygger å gjennomfør­e systematis­ke støymåling­er under vann, både naer turbinene og på stor avstand, for å vurdere konsekvens­ene for livet i havet. Det er derfor alvorlig når NVE ikke har tilsvarend­e krav på land. Motvind Tysvaer krever derfor:

Det må gjennomfør­es systematis­ke folkehelse­undersøkel­ser hos alle naboer innenfor 3–5 km fra vindturbin­ene

Det må måls støy der folk bor, nå har NVE bare krav til støymåling­er rett under turbinene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway