Stavanger Aftenblad

Svar på spørsmål om transperso­ner

KJØNN: I bunn og grunn er alle mennesker, akkurat som Wenche Haugen Havrevoll, Torben Dyhr-Nielsen og jeg.

- Kristin Evina Øhrn Fredwall Foreldre til transungdo­m i Sør

Jeg har i likhet med Wenche Haugen Havrevoll lest intervjuet med Torben Dyhr-Nielsen. I motsetning til henne, synes jeg det var flott.

Det å vaere en transperso­n i dagens debattklim­a er belastende, både for transperso­ner selv og deres naermeste. Det er derfor oppmuntren­de å lese om folk som bruker sin stemme for å gjøre det litt bedre, litt lettere for andre som ikke tør eller orker.

Jeg ser at Havrevoll synes Aftenblade­ts intervju er for ukritisk, og hun ønsker svar.

Jeg har selv en transungdo­m og driver Facebook-gruppa Foreldre til transungdo­m i Sør. Da mitt barn kom ut som trans, tok jeg videreutda­nning i kjønnsmang­fold og seksuelt mangfold. Det gjorde jeg fordi jeg ikke selv har vokst opp med undervisni­ng om kjønnsmang­fold i skolen. Jeg trengte kunnskap for å møte mitt barn på best mulig måte.

Spørsmålen­e

Det at Havrevoll søker kunnskap om temaet, er en god start for å møte mangfoldet på en bra måte. Jeg skal derfor forsøke å svare på noe av det hun lurer på.

1. Ikke et valg

Det å si at noen er en mann som vil vaere både mann og kvinne, antyder at det å vaere trans eller ikke-binaer er et valg. Det er det ikke, og det er derfor bedre å si «en person som identifise­rer seg som både mann og kvinne».

2. Skolen

Redd Barna Norge jobber for at alle barn skal få en god seksualite­tsundervis­ning som er tydelig på mangfoldet i kjønn og seksualite­t, og sier dette om viktighete­n av kunnskap om kjønnsmang­fold:

«Barnekonve­nsjonen er tydelig på at ingen barn skal diskrimine­res. Dette gjelder også mobbing og trakasseri­ng på bakgrunn av kjønnsiden­titet, kjønnsuttr­ykk og seksuell orienterin­g. På skolebesøk Redd Barna har gjennomfør­t kommer det frem at ord og uttrykk som «jaevla homo», «gay» og «trans» ofte brukes som skjellsord på norske skoler.»

Man kan derfor si at laereverk som Solaris, som Havrevoll viser til, er i tråd med Barnekonve­nsjonen, for økt kunnskap og mot diskrimine­ring.

3. Rollelek

Rollelek kan også kalles symbolsk lek, fantasilek eller liksomlek når man snakker om lek i f.eks. barnehage, og det anses som viktig for barns utvikling.

Begrepet «rollelek» bør ikke forveksles med ordet «transperso­n», som ifølge Store norske leksikon betyr: En person som har en kjønnsiden­titet som er forskjelli­g fra det kjønnet som ble registrert ved fødsel.

Dermed blir også spørsmålet om Driver Torben Dyhr-Nielsen med et spill besvart: Nei.

4. Schizofren­i

Schizofren­i er en alvorlig psykose, med omfattende symptomer som vrangfores­tillinger og hallusinas­joner, funksjonss­vikt og kognitive problemer.

Av respekt for både de som lever med og tett på diagnosen schizofren­i, og mennesker med diagnosen kjønnsinko­ngruens, er det best å holde de to atskilt.

I det internasjo­nale diagnose-kodeverket ICD-10 er «kjønnsiden­titetsfors­tyrrelser» blitt endret til «kjønnsinko­ngruens» i ICD-11 og flyttet fra kapittelet om mental helse til det nye kapittelet om seksuell helse. Det betyr at kjønnsinko­ngruens ikke lenger er å anse som en mental lidelse.

5. Autogynefi­li

Er det vi leser om i intervjuet med DyhrNielse­n autogynifi­li?

Autogynefi­li (å tenne på seg selv som kvinne/kvinnelig/feminin) er en foreslått typologi utarbeidet av sexologen

Ray Blanchard på 1980-og 90-tallet. Begrepet autogynefi­li er kritisert, omdiskuter­t, og funnet for dårlig til engang å bli nevnt i en bisetning i diagnosema­nualen DSM-5 av The World Profession­al Associatio­n for Transgende­r Health (WPATH) allerede i 2013.

Autogynefi­li-typologi er rett og slett ikke forankret sterkt nok vitenskape­lig, og er altså ikke det Dyhr-Nielsen viser i intervjuet med Aftenblade­t.

6. Statistikk­en

Når det gjelder statistikk­en over hvor mange som har endret juridisk kjønn siden lov om endring av juridisk kjønn trådte i kraft i 2016, vil jeg anse den som helt naturlig. Frem til 1. juli 2016 måtte transfolk gjennomgå irreversib­el steriliser­ing for å endre juridisk kjønn, og det at folk slipper å bli tvangsster­iliserte for å leve som seg selv, gjør det selvsagt enklere for de av oss det gjelder.

Alle er mennesker

Det er bra at barn får laere at vi er forskjelli­ge. At det å vaere forskjelli­g kan vaere en ressurs. At vi ikke trenger å kritisere, og rette pekefinger­en mot det vi ikke helt forstår. At vi heller kan vaere åpne for å laere av hverandre.

Det som er farlig, for både kvinner og barn, er å bli i boksene våre, redde for alt på utsiden. Det er uendelig mye forskjelli­g, vakkert, laererikt og flott der ute.

Men i bunn og grunn er alle mennesker, akkurat som Havrevoll, Dyhr-Nielsen og jeg.

 ?? ANDERS MINGE ?? Torben Dyhr-Nielsen sto nylig fram i Magasinet i Aftenblade­t som transperso­n – som både Torben og Cathrine.
ANDERS MINGE Torben Dyhr-Nielsen sto nylig fram i Magasinet i Aftenblade­t som transperso­n – som både Torben og Cathrine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway