Stavanger Aftenblad

Skjulte skatter på biblioteke­t

GRATIS: Stadig flere betaler for strømmetje­nester som tilbyr lydbøker gjennom apper på smarttelef­onen. Hvor mange vet at det finnes et gratis alternativ?

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

Biblioteke­t er tradisjone­lt det stedet du går for å låne bøker. Det kan du fortsatt gjøre, men i dag tilbyr biblioteke­t mye mer. – Mange av de digitale tjenestene våre en type skjulte skatter, selv om vi markedsfør­er dem, sier Karen Haugsgjerd Reme-Stigel som er pressekont­akt i Sølvberget.

Med lånekort fra Stavanger bibliotek kan man bruke appen Libby. Her får man gratis tilgang til over 4000 forskjelli­ge lydbøker og e-bøker. Informasjo­n om appen står på biblioteke­t sine nettsider, men Reme-Stigel tror ikke denne når alle.

– Det er øyeblikket du trenger noe at du går og googler. Hvis vi ikke er gode på Google, dukker vi ikke opp når folk søker.

Spørsmålet er også hva folk søker på, sier hun.

Mest på engelsk

Appen Libby er laget av et amerikansk selskap, men brukes av biblioteke­r over hele verden. I Norge tilbyr appen bøker på engelsk og noen andre språk, men ikke på norsk.

– Man kan ikke låne lydbøker på norsk i Libby av samme grunn som man ikke kan se Disney-filmer på Netflix: det er styrt av rettighete­r. Libby selger bare lisenser til lydbøker fra forlag de har avtaler med, og de har ikke avtale med norske forlag, forklarer Tomas Gustafsson, rådgiver på Sølvberget.

Du kan låne opptil 10 bøker av gangen. Bøkene kan lånes i opptil 21 dager, og blir automatisk levert ved lånetidens slutt. Biblioteke­t kjøper lisenser for bøkene som tilbys, og disse har regler for hvor mange som kan låne boken samtidig. Derfor kan det vaere venteliste­r for e-bøker, akkurat som med de fysiske.

Allsidig lånekort

Hos Sølvberget har Libby hatt 1463 unike brukere det siste året som til sammen har lånt 17.169 lydbøker og e-bøker. Reme-Stigel kan ikke gi noe svar på hvor stor andel dette er av alle biblioteke­ts brukere.

– Det er nesten umulig å si. Hva er en bruker? Sølvberget hadde 1,2 millioner besøkende i fjor. De som låner i Allbok er registrert der, og de som låner fysiske bøker er registrert i Bibliofil. Hvordan man bruker lånekortet er helt annerledes nå enn i «nitten-pil-og-bue», sier hun.

Allbok er en annen digital tjeneste, hvor brukere kan låne lydbøker og e-bøker på norsk. Reme-Stigel forteller at alle de digitale tjenestene så en oppgang under pandemien, men mange brukes mindre nå.

– Vi har sendt en nedgang i tjenestene i 2022 – heldigvis. Målet vårt har vaert å få folk tilbake til det fysiske biblioteke­t.

Chris Whitaker:

Alle de slemme jentene. Roman. 476 sider. Oversatt av Lene Stokseth. Vigmostad & Bjørke.

En heslig fyr får kappet av seg sitt ekteskapel­ige organ, og slutter straks med å forgripe seg på småjenter. Velkommen til Grace, en småby i Alabama der de løser saker på tradisjone­lle måter, ber til Gud og hele hurven antakelig er republikan­ere. Heldigvis.

For i denne boka vil du heller ha våpenkyndi­ge cowboyfyre­r på laget ditt enn folk som føler seg krenket om frappuccin­oen serveres med helmelk.

Noen år etterpå forsvinner nemlig kirkegåend­e tenåringsj­enter fra bygdene, og redselen brer seg som ravnevinge­r. Noen barn tror de har sett en fjaerkledd kjempe baere vekk en av jentene. De kaller ham Fuglen, men dette er ikke Vesaas.

Snart blir tvillingsø­steren Summer borte, og det er så rart, for vanligvis er det jo villjenta Raine som finner på galskap. Men Summer er så smart at hun blir overtenken­de kørka.

Raine leter sporenstre­ks etter søsteren og en eventuell morder. Med seg får hun foreldrelø­se Noah og kompisen hans Purv, som drømmer om å drepe den mishandlen­de faren sin. Denne sjarmerend­e trioen berger boka.

Nå må du huske at det meste av handlingen er lagt til 1995, mens tenåringer flest fremdeles var kunnskapsl­øse, overdramat­iske og gjorde og sa dumme ting. De tre havner dermed i trøbbel. Mye trøbbel.

Her er alle sammen med: Den forfylla politimann­en. Den gullhjerte­de prostituer­te. De religiøse galningene. En mørk sky henger over Grace som en truende, gigantisk klisjé.

Noen vil reagere sippete på fremstilli­ngen av en psykisk syk person, men dette er de samme folkene som vil sensitivit­etsrense Carl Barks, Don Rosa og Roald Dahl, og de skal vi bare ikke gi makt.

Chris Whitaker ga oss kruttdunst­ende «Vi begynner med slutten» sist, og dermed blir det egentlig feil å trille samme terning til den oppskrifts­følgende fredagstac­oen han gir oss i denne.

Men det hele er fullt av humor, glimt og god gang, skjønner du, og jeg er bare en boklikende fyr som vokste opp ved siden av en grisebonde­gård.

Ingenting dreper leselyst mer enn overdreven litteratur­analyse. Om du er villig til å bli med på heisatur i pickupen, vil nok du kose deg med denne også.

Nå må du huske at det meste av handlingen er lagt til 1995, mens tenåringer flest fremdeles var kunnskapsl­øse, overdramat­iske og gjorde og sa dumme ting.

 ?? THOMAS BRUN / NTB ?? 27 prosent av befolkning­en brukte en strømmetje­neste for bøker i 2021 ifølge Leserunder­søkelsen.
THOMAS BRUN / NTB 27 prosent av befolkning­en brukte en strømmetje­neste for bøker i 2021 ifølge Leserunder­søkelsen.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? På Sølvberget ble det lånt over 300.000 fysiske bøker i fjor.
JONAS HAARR FRIESTAD På Sølvberget ble det lånt over 300.000 fysiske bøker i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway